Att dieseln kostar 1000 kronor är inte Miljöpartiets fel påstår Aftonbladet

BRÄNSLEPRISER. Dieselpumpens räkneverk passerar 1000 kronor utan att visa minsta tecken på att stoppa. Spottpriset på el slår i taket, i synnerhet i södra Sverige. I slutet på förra veckan noterades ett rekord. För en kilowattimme fick man i torsdags betala 2 kronor och 24 öre. Det är klart att människor svär, och oroar sig. Men låt oss slå fast ett par saker direkt. Sverige har höga skatter och hårda krav på inblandning av biodrivmedel. Men det är inte det som får världsmarknadspriserna att stiga eller som skapar brist på bränsle över hela världen. Och det är inte Miljöpartiet eller svensk klimatpolitik som får priset på macken att slå i taket just nu, skriver Ingvar Persson i en ledare på Aftonbladet.

Den som vill hitta någon att skylla de senaste veckornas prisrally på borde snarare leta i Kreml, Ryssland eller Riyadh, Saudiarabien fortsätter skribent Persson.

-Pettersson som är en enkel man utan större kunskaper i internationell handel undrar dock över några saker. Om det nu är Kreml eller Riyadh som styr dieselpriserna i världen, hur kommer det sig att priserna i Finland och Norge är tre kronor lägre än i Sverige?

Hur kommer det sig att priset i Polen är sex kronor lägre än i Sverige? I Ryssland 13 kronor lägre?

Tyskarna betalar fem kronor mindre än vad vi gör, britterna tre kronor mindre, bara för att nämna några.

Är ser ni priserna i hela Europa från igår (2021-10-18) i Euro per liter. Sverige är klart dyrast i hela Europa.

Just nu finns det bara en plats i världen där dieselpriset är högre än i Sverige – Hong Kong.

Snittpriset i världen är 9,50 kronor per liter och Aftonbladet påstår att det svenska priset inte har något med svensk politik att göra.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Att dieseln kostar 1000 kronor är inte Miljöpartiets fel påstår Aftonbladet

 1. Ingvar Persson genuin kommunist förövrigt tror jag inte Bolunds hjärna är vital del utan eventuellt hans hemorojder.

  15
 2. Men de är lyckliga. Och de elektriska Jaguarer som Bolund och alla höjdare som flugit in till Skottland för klimatmöte får köra laddas med dieselgeneratorer drivna med olja. Rapsolja. Således mat. Det saknas laddstolpar. Ett hyckleri som vi inte får veta i SVT/SR.

  27
 3. Allt elände vi människor drabbas i Sverige nu ligger Miljöpartiet bakom.
  Tragiska människor som inte har nått liv är vad dom är.
  Ett Sverige utan Miljöpartiet vore ett så mycket bättre Sverige på alla vis.
  Låt oss bli av med dom snarast.
  Orkar inte med att gamla att fd. mobbing offer får gå lös på en hel befolkning.

  31
 4. Jag tankar 98 oktan numera. Det blir inte dyrare än 95 nu när man inte har råd att tänka.

  14
 5. Kan hålla med han. Det är till största felet hans eget parti nämnligen Sossarnas. Deras maktfullkomlighet att vika ned sig i tid och otid för det lilla sektpartiet bara för att inte riskera nåt. Svenska folket får betala för deras makthunger.

  30
  1
 6. Det är Putte och saudiernas fel att 2/3 av det svenska priset är skatt. Inför 125% inkomstskatt för miljöpartister

  45
 7. Märkligt att elpriset skenar, när amatör-elektrikern Bolund hävdar att vi har ett effekt-överskott. Han som glappar snabbare än lillhjärnan hinner med. Men det var ju det där med att lära sig skilja på kW och kWh. Om man har en värmepanna på 100 kW INSTALLERAD effekt så bidrar den ju bara med den nivån när den går för fullt…knappt. Avgår förluster / verkningsgrad. Om sen pannan står still så blir ju LEVERERAD effekt = noll. Alltså flödet – kWh – är ju de som är intressant vid varje givet tillfälle / momentant.

  Politik handlar om alldeles för allvarliga frågor för att handhas av drömmande flummare.

  56
 8. Folk måste sluta rösta på idioter som vill fördärva vårt land.
  Det gäller allt från energiskatter, ”miljöskatter”, låga pensioner, absurda bidrad, U-hjälp, invandring, brott och straff.

  62
 9. Det är skrämmande.
  Politikerna tar död på både oss och vårt land.
  Hur ska landet kunna fungera utan bilar och biltransporter?
  Och att köpa dyra batteribilar är ingen lösning, tvärt om så skapar det ännu mer problem! Men så långt tänker inte politikerna!
  Det verkar som om dom har drabbats av ett kollektivt och obotligt dumhetsvirus hela bunten!
  Vi är i häderna på kompletta dårar!

  50
 10. Tyvärr verkar ca 83% röstande älska att betala typ 100 för full tank, själv föredrar jag att isf lägga det på sprit för att glömma hur djävla korkade 83% röstande är. ( skoja bara, det hjälper tyvärr inte mot medfödda hjärnskador)

  29

Kommentera