Stäng

Klassa kärnkraften som hållbar och grön

KÄRNKRAFT. EU behöver kärnkraften för klimatets skull. Det menar en grupp om tio EU-länder med Frankrike i spetsen, som kräver att kommissionen ska hållbarhetsklassa tekniken för att stimulera investeringar. Sedan tidigare har Tyskland och fyra andra länder ställt ett krav i den motsatta riktningen.

Små modulära reaktorer, SMR, är framtiden enligt många. Bild från Blykalla

Kärnkraft är en del av lösningen på klimatkrisen och problemet med stigande energipriser, skriver Frankrikes finansminister Bruno le Maire, näringsministern Agnès Pannier-Runacher och ministrar från Finland och ytterligare åtta medlemsländer i Central- och Östeuropa i en debattartikel som har publicerats i franska Le Figaro och tyska Die Welt.

Länderna kräver därför att kärnkraft ska klassas som ett hållbart alternativ i den taxonomi över hållbara investeringar som väntas träda i kraft efter årsskiftet. Taxonomin syftar till att styra privat kapital mot gröna alternativ genom att bland annat vägleda utlåning och investeringar.

Frågan kompliceras av att unionens två största medlemsländer har motsatta ståndpunkter. Tyskland, som nästa år ska stänga ned sin sista reaktor, är negativa till en inkludering av kärnkraften i taxonomin. Landet skrev tillsammans med Danmark, Luxemburg, Spanien och Österrike i somras ett brev till kommissionen där man krävde att kärnkraften inte ska inkluderas eftersom tekniken är riskabel.

Frankrike däremot, som får över 70 procent av sin el från kärnkraften, presenterade nyligen investeringar på 1 miljard euro i tekniken fram till 2030 och går alltså i spetsen för ett motsatt krav. Förutom Frankrike och Finland har debattartikeln undertecknats även av ministrar från Bulgarien, Kroatien, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern.

”Alla de vetenskapliga rapporter som EU-kommissionen tagit fram om kärnkraftens miljöpåverkan kommer till samma slutsats: Det finns inga vetenskapligt sunda bevis som tyder på att kärnkraften är mindre klimatvänlig än någon av de andra energikällorna som ingår i taxonomin”, heter det bland annat i debattartikeln.

Sveriges energiminister Anders Ygeman har inte skrivit på ”Vi anser att kärnkraften behövs i klimatomställningen, men vi kunde inte ställa oss bakom vissa formuleringar i brevet, till exempel att kärnkraften är säker och prisvärd”, säger energiminister Anders Ygeman som även säger att regeringen fick alldeles för kort tid på sig att ta ställning. Den tiden som räckte för andra räckte alltså inte för Ygeman.

Sveriges Radio

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 reaktioner på “Klassa kärnkraften som hållbar och grön

 1. Ny information från Uniper på YouTube.

  En innovation för framtidens fossilfria elförsörjning.

  Globalt räddar kärnkraften klimatet från 2 miljarder ton koldioxid – varje år. Det är 40 gånger så mycket som Sveriges totala årliga koldioxidutsläpp. Utöver att vara fossilfri är också kärnkraftselen planer bar, vilket kommer att bli allt viktigare i takt med att den förnybara icke-planerbara elproduktionen byggs ut.

  Det senaste årtiondet har det hänt mycket inom kärnkraften, och många innovativa projekt för att kärnkraften ska fortsätta kunna vara en viktig del i framtidens fossilfria energisystem håller på att bli verklighet. En sådan innovation är SMR, ”Small Modular Reactor”, som översatt till svenska helt enkelt blir ”liten modul reaktor”.

 2. Finns det någon som lyssnar på Ljugeman? Vindkraft subventioneras, ta bort det och straffskatt på kärnkraft.
  Efter detta kan det bli intressant med kärn-el.

  23
 3. Lustigt att IPCC inte är den helige profeten i den här diskussionen för socialisterna. Eftersom IPCC har redan klassat kärnkraft som en grön energikälla och ett måste för att få ner koldioxidutsläppen i atmosfären.

  28
 4. När nu Diktator Merkels era lider mot sitt slut,börjar t.o.m. hennes tidigare lakejer våga yttra sig !!
  Av hennes tidigare Atomverksmotståndare,finns numera endast fem kvar inom EU.
  Bland dem naturligtvis Abzurdistans bekanta ledartrojka…
  Stenbock tillhör dem som gläder sig för tillfrisknandet.

  34
 5. ”Den tiden som räckte för andra räckte alltså inte för Ygeman.”

  De hittade inte någon som kunde läsa uppropet för honom?

  Detta är ett lackmustest. Är EU helt i händerna på Tyskland eller ej?

  Ett annat test är att exkludera Tyskland, Danmark, Luxemburg, Spanien och Österrike från gridden och sedan jämföra vilka länder som klarar sig bäst.

  26

Kommentera

%d bloggare gillar detta: