Från parad till strid – de skyddar Stockholm

FÖRSVAR. Den 14:e januari 2021 firade Livgardet 500 år och är därmed ett av världens äldsta förband. Tyvärr var uppmärksamheten kring denna födelsedag väldigt sparsmakad.

Försvarsmakten, Livkompaniet övning i Stockholm Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

I oktober genomförde första gången på många år Livgardets livbataljon en krigsförbandsövning med hela förbandets krigsorganisation. För bara veckor sedan genomförde soldaterna statsceremoni i paradutrustning vid riksdag och regeringsbyggnaderna. Nu står de i full stridsutrustning på samma plats, med uppdraget att skydda byggnaderna vid både storskalig terrorism och regelrätt krig.

Livbataljonen är det insatsförband som vid kris och krig förstärker skyddet av Sveriges och Försvarsmaktens ledning samt viktiga objekt/byggnader i och omkring huvudstaden.

Livbataljonen ansvarar också för den statsceremoniella verksamheten inom Försvarsmakten och skyddar de Kungliga slotten.
Under krigsförbandsövningen deltog både Livbataljonens anställda soldater och officerare, reservofficerare, inneliggande värnpliktiga samt soldater som kallats in för repetitionsövning med stöd av pliktlagen.

Läs mer på Försvarsmakten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera