Påtvingad givmildhet

INSÄNDARE. Överskriften på sydsvenskan huvudledare är idag den 11 – 10 – 2021 ”Att ta från de fattigaste och ge till sig själv”. Detta är en helt fel överskrift eftersom ledaren i huvudsak handlar om ett minskat bistånd och alltså inte alls om att ta något från någon.

Efter att staden Goma i östra Demokratiska republiken Kongo drabbats av vulkanutbrott och jordbävning beviljade Sida tre miljoner kronor i humanitärt bistånd. Foto: Sida/Unicef

Hur som helst så är det intressanta i ledaren att Sveriges bistånd uppgår till 1,14 procent av bruttonationalinkomsten vilket kan uppfattas som lågt vid första anblick. I reda pengar så var detta i fjol 58 miljarder kronor vilket tydligen innebär 5 600 kronor per svensk enligt huvudledaren.

Alltså per svensk, barn som vuxen. Räknar man bort dom svenskar som räknas som barn och inte har någon beskattningsbar inkomst så blir naturligtvis summan ännu högre per individ.

Jag och min äkta hälft betalar tydligen tillsammans 11 200 kr per år i denna påtvingade givmildhet som vad jag vet inte har mildrat varken fattigdom eller annat elände i någon högre grad för mottagarna runt om i världen. Frågan är om det inte istället bara ökat densamma p g a ett ökat ansvarslöst barnafödande vilket underlättas av bl a just den påtvingade givmildheten som benämns som bistånd. Bistånd till ett ännu högre barnafödande som är förödande för vår planet.

Många tycker kanske att jag är både cynisk och självisk men jag förbehåller mig rätten att själv avgöra om jag vill vara givmild med dom pengarna som ännu i varje fall blir kvar på min pension när jag betalat världens högsta skatter. Och när man betänker hur mycket jag genom inbetalda skatter i olika former finansierar alla dom som ”flytt” hit så undrar man var summan slutar någonstans vad det gäller den påtvingade givmildheten.

När jag tydligen redan betalar 5 600 kr per år i enbart bistånd så är det ännu lättare att kasta alla tiggarbrev från olika organisationer direkt i papperskorgen samt att inte sända pengar till olika insamlingsgalor som t ex Världens barn.

Och tänk, inte heller har jag något dåligt samvete för detta.

Sandor Herold, Malmö

16 thoughts on “Påtvingad givmildhet

 1. Jag blev så glad när jag läste ingressen ” ”Att ta från de fattigaste och ge till sig själv”. ”. Nu tänkte jag har Löfvén äntligen rannsakat sig själv och insett att hans höga lön (han har mer än frankrikes president) är pengar som de fattigaste arbetarna får vara med och betala.
  Men inte då, det handlade om den där u-hjälpen. När jag gick i småskolan 1963-1966 samlade vi pengar som fröken la i en speciell sparbössa. sedan vid terminsslut tog hon pengarna och gick till banken och skänkte pengar till fattiga afrikanska barn. För en vecka sedan kom barnbarnet hem och berättade att dom skulle spara pengar som skulle gå till fattiga afrikanska barn. Men för fan, det gjord vi på 60-talet så rimligen borde det inte finnas några fattiga neger barn längre.

  3
  1
 2. Det är ju samma sak jämt! Men vad beror fattigdomen på??? Jo, korrupta regimer. Och förlegade strukturer! Det är där man måste gå in och ändra. Inte understödja dessa fördärvliga samhällsstyren, genom att ge bistånd, så de kan fortsätta sin fördärvlighet. FÖR HAR VI SETT NÅN FÖRÄNDRING??? NEJ!!! Samma regimer jämt år efter år. Det måste ju vara nåt grundläggande fel, och detta borde man gå in och ändra istället för som idag, understödja!

 3. Bai Bang, pappersbruket i Nord Vietnam är kanske Sidas största framgång . Tog cirka 25 år och kostade ca 6 miljarder totalt enligt Wikipedia. Då kan dom vara glada över det. I övrigt känner jag inte till vad som har verkligen uppnåtts i andra länder. Man hör ju mest talas om flopparna. Mitt intryck av dessa enorma bistånd versus omsorgen för välbefinnandet hos svenska medborgarna faller inte väl ut för nuvarande och föregående regeringar. Inte så säker på balansen där.

 4. Sida styrs av värsta sortens sossepamp. Hon är frikostig med mina pengar. Bryr sig heller inte om att fråga om det är ok.

  15
 5. Låt alla donera 5.800:- men själv välja vilka som skall få del av pengarna.

  1. Pettersson blogg beviljas 2000:- för sitt demokratiska arbete.

  2. Elsa Widding beviljas 1000:- för sitt arbete om naturen

  3. De svenska hemlösa får 1000:-

  4. Tony Heller får 1000:-

  5. Sandor får tillsammans med fjärran östern 400:- var.

  Tja, negrerna fick inget, de får negrerna lösa själva.

  23
 6. SIDA har torrt på fötterna.

  ”Denna regel ska tillämpas av alla chefer och medarbetare vid Sida samt anställda vid
  utlandsmyndighet, på all verksamhet finansierad av Sidas anslagsmedel.
  Sidas verksamhet ska bedrivs enligt gällande rätt och de förpliktelser som följer av Sveriges
  medlemskap i EU.
  Detta innebär att chefer och medarbetare ansvarar för att utföra sina arbetsuppgifter opartiskt,
  aktivt förebygga korruption genom att identifiera, uppmärksamma och beakta korruptionsrisker
  i all verksamhet, anmäla jävssituationer samt att i övrigt agera i enlighet med Sidas riktlinjer.
  Korruptionsrisker och korruptionens negativa påverkan på utvecklingen ska beaktas i hela
  strategiprocessen. Detta ska ske vid:
   utarbetande av underlag för strategi,
   operationalisering av strategi,
   upprättande av årsplaner,
   uppföljning av årsplaner och strategigenomförande.
  Antikorruptionsregel 2016-02-29
  Korruptionsrisker ska beaktas i beredning, genomförande och uppföljning av insatser på det sätt
  som föreskrivs i Regeln för att hantera biståndsinsatser. Detta sker genom krav på:
   skrivningar i avtal om korruption,
   förebyggande, bedömning och hantering av korruptionsrisker under avtalsperioden,
   anmälan om misstanke om korruption,
   hantering av avtalsbrott och återkrav vid felaktig användning av medel, korruption eller
  andra oegentligheter.
  Misstanke om korruption ska anmälas till närmaste chef eller Sidas utredningsfunktion. Anonym
  anmälan av misstänkt korruption är möjlig. Chef som mottar information om misstänkt
  korruption är skyldig att kontakta Sidas utredningsfunktion och i samråd med denna besluta om
  åtgärder.
  Medarbetare som anmäler misstanke om korruption eller andra oegentligheter får inte utsättas
  för repressalier eller trakasserier.”

 7. En stor del av biståndet går rätt i fickorna på korrupta politiker och diktatorer samt SIDAS personal som har stor kostsamma förmåner. Bara en liten del kommer fattigt folk till del.

  27
 8. Det finns naturligtvis ingen som helst anledning att Svenska landsförrädare skall först stjäla 45 miljarder av oss svenskar och sedan skänka bort pengarna till fjärran kommunistländer!
  En stöld som pågår år efter år och som väldigt få människor reagerar på! Märkligt?
  Vi har svenska pensionärer som varken har råd med TV, tidningar, nya kläder, skor mm men som inte får ett öre av sina egna pengar.
  Istället så drabbas dom ännu hårdare p.g.a. bl.a. högre skatt för pensionärer!
  Sverige lider i dag under en förtryckar och terror-regim!

  25
  2
 9. Sandor! Du ät varken cynisk eller självisk, utan det får tillskrivas beslutsfattarna i Regering och Riksdag.

  De tycker sig vara ädla och humana genom att anslå medel till diverse projekt som ytterst sällan ledder till förbättring av livsbetingelserna för folket i mottagarlandet, det ger lite glans åt politikerna och övrigt löst folk vid invigningen.

  SIDA vill ha projekt som kostar mycket, vägbyggen med dyra maskiner där skottkärror och spadar är det rätta, för i Afrika finns mycket folk, de skall lära sig att arbeta.

  19
  • grebom5:
   Du har så rätt…
   Redan under 50-talet lärde mig en då gammal sjöman följande:
   ”Niggrar arbetar enbart så mycket,att de har till föda för dagen” !
   Då tyckte man det verkade underligt men med åren har jag insett,att han hade helt rätt.
   Sak samma sker inom Arabvärlden därför importerar dessa länder arbetare,från fattiga länder i Öst-Asien !

 10. Enorma summor lämnar Sverige, men når de rätt personer? Vi i rika delen ger 5800 per år per person och då Afrika har mindre population så får alltså varje neger mer än 5800 per person, detta vansinne har pågått i 50 år. Snacka om stålar!

  Jag tror inte pengarna går till afrikanerna utan visa sofistikerade upplägg hamnar 90 hos SIDA-bossarna och deras anställda.

  26
 11. Vill man nu som Abzurdistan svänga sig bland Grevar och Baroner,allt för att imponera på andra bättre ekonomiskt stående länder,blir det som jag nästan dagligen skriver.
  Det är vi fattiga skatteslavar,som får stå för bördan !!
  Sänd istället ner Kondomer,eller bistå med att skära av sädesledaren,hos Afrikas nigger-hannar !

  26
  1
 12. Håller med dej till 100%, Sandor.
  Har själv tydligen uppfostrat min egna barn till skattebetalare av rang, ( mkt bra jobb), jag har hjälp dom genom åren, så mitt samvete är renare än vatten, skulle aldrig skänka 1kr till ngn annan än barnen o barn barnen.

  19
 13. Man borde få bestämma om man har råd att ge och i så fall under vilka förutsättningar mottagaren får pengarna. Kanske med motkrav?

  Det finns redan många organisationer som håller på med dessa verksamheter. Ecpat, Rädda barnen, röda korset och troligtvis hundratals liknande.

  Vi fixar det, vi ger om vi har råd, vi get inte om vi inte har råd.

  13
  2
 14. Biståndet fyller valven i de schweiziska bankerna i alla fall. Det är ytterst lönsamt att vara diktator, med det kan också snabbt sluta med att man blir ett huvud kortare iofs.

  30

Kommentera