Stäng

Dagens tankeställare 32

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 32

Socialt tryck och konformitet ligger i flockdjuret människans gener. Grupptrycket verkar emellertid variera i styrka från land till land beroende på folklynne, historia och samhällsklimat. Eftersom jag själv är allergisk mot social kontroll har jag funderat på vilka brott mot vardagsnormer som säkrast utlöser tillrättavisningar eller ingripanden.

1. Rökning på fel plats. Tänder du en cigarett närmare än 50 meter från en byggnad, lekplats eller idrottsanläggning, så kan du ge dig fan på att någon har något att påpeka.

2. Tomgång av bilen. Håller du bilen på tomgång längre än de lagstadgade minuterna, så får du garanterat höra om det. Förklaringen att bilkupen måste bli uppvärmd och rutorna isfria innan du kan köra iväg hjälper inte. Egentligen borde du cykla.

3. Hund i bilen. Hunden lämnar man naturligtvis inte i bilen under en stekhet sol. Men om det är en sval höstdag och bilen dessutom är parkerad i skugga? Ja någon passerande världsförbättrare ska ändå säga sitt och rädda det stackars djuret. Är du inte själv på plats så löper du risk att få en gatsten genom rutan.

4. Inget munskydd. Den ansvarslösa egoisten. Att gå omkring och smitta ner oss, våra barn och åldringar! Stryk borde han ha. Tvångsvaccinering. Arbetsläger med uppfostran i värdegrund!

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera

%d bloggare gillar detta: