Förskolepersonal i Lindesberg kan inte svenska!

INVANDRING. Lindesberg har infört språktester på kommunens förskolor, efter larm från rektorer om bristande kunskaper i svenska bland personalen. – Vissa pedagoger förstår inte vad som sägs, säger verksamhetschefen för förskola Kristina Öhrn, rapporterar SVT.

people sitting on chair inside room
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

2019 inrättades den nya befattningen ”förskoleassistent” inom kommunens förskolor.

Vi ville tydliggöra uppdraget för personal på förskolan som inte har någon utbildning, säger Kristina Öhrn.

Sedan befattningen inrättades har rektorer på förskolor larmat om bristande språkkompetens bland personalen, konstaterar hon: – Det finns ett behov att se över hur väl man kan det svenska språket.

Rektorerna bedömer vilka som ska testas. Vi börjar med tillsvidareanställd personal, men det kan ändras sen. Vi strävar inte efter att döma någon utan vi vill höja kompetensen för våra barn i slutändan, säger Kristina Öhrn.

-Pettersson undrar hur kan någon som inte talar eller förstår svenska få fast jobb? De borde inte ha fått uppehållstillstånd men kommunen är väl sugna på de statliga bidragen för lönekostnaderna och så kan cheferna klappa varandra på axel och säga att tänk vad duktiga vi är på integration…

Det känns säkert ”tryggt” för föräldrar till små förskolebarn att lämna över ansvaret för barnen till personer utan utbildning som varken förstår svenska eller talar svenska.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Förskolepersonal i Lindesberg kan inte svenska!

 1. Innan Rektorn anställer, upptäcker hon väl om de kan svenska, eller kvoteras patrasket in?
  Är det bara ”hittepå” jobb.

 2. Men i det nya Sverige behöver man ju inte kunna Sverige. I de segregerade områderna klarar man sig idag på arabiska, somaliska eller dari. Kan man inte svenska så blir man erbjuden avgiftsfri tolkhjälp på till exempel arbetsförmedllingen, socialen, vårdcentralen eller skolan. Det tydligaste exempel är väl Folkhälsomyndigheten som informerar på alla världens språk känns det som. I västvärlden anser jag dock att svenska och engelska räcker. Vill man ha översättning på andra språk eller tolkhjälp så får man betala det själv. Arbetslösa är 591 000. På Platsbanken är det cirka 50 000 platsannonser. Jag får inte detta gå ihop så då hittar man på låtsatsjobb

  22
  • Hur ska vi göra med tyskar och fransmän som inte förstår varken svenska eller engelska. Tyskland och Frankrike är Europas två största provinser sett till folkmängd. Storbritannien inklusive England är ju inte ens med i gemenskapen.

   2
   11
   • Västeuropèer med västerländsk bakgrund talar engelska och är lättare integera än till exempel folk från tredje världen. Folk från tredje världen har lite eller ingen utbildning alls. Kan inte språket, skriva, läsa, räkna eller iäsa en tidtabell för bussen. Vissa kan inte ens klockan och har varit analfabter hela livet. Dessa står med andra långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden. Det tar minst 9 år en nysvensk att få sitt första jobb men har man ingen utbildning alls så tar det ännu längre tid och idag bör man helst också ha eftergymnasial utbildning

    14
 3. En fråga till maktgalna sossar och miljökommunister? Vem f.n har bett om hartandade, somalier med låg IQ för att uppfostra våra barn?

  39
  • Du är redan försent. Jag hör själv idag unga svenskar med västerländsk bakgrund som bryter på svenska när man åker med kollektivtrafiken. För att inska arbtslösheten band invånare från till exempel tredje välden så hittar an på jobb. Det svårt få jobb i ett högteknologiskt land som Sverige när man kanske har lite eller ingen utbildning alls

   15
 4. Säg inget om att det är synd om svenska barn och familjer att man tappar sitt svenska idiom. Då brunsmetas du av Märta Stenevi miljöpartist. Hon är som språkrör stolt över att använda detta ord så ofta som möjligt för dem som hon inte gillar. I statsmedia är man tyst om detta hennes hån.

  47
 5. Business as usual. 100 000 enkla jobb. (Saknas bara 500 000) Lite taskigt mot barnen tycker jag.
  Men det här kan väl kram-vänstern fixa ?

  37
  • Man kan även se det så här att 83% röstade för denna utveckling i senaste riksdagsvalet. 17% valde att rösta på ett sverigevänligt parti

   26
 6. Det är så in i h-e dumt, så att sittande i landets södra del, kan jag gissa mig till att Lindesberg ligger i en kommun med röd färg på styret!

  39

Kommentera