1,3 miljoner människor i arbetsför ålder är inte självförsörjande

ARBETSMARKNAD & INVANDRING. Sverige har ett stort utanförskap. Det handlar om över 1,3 miljoner människor i Sverige som inte försörjer sig själva. Samtidigt har coronakrisen övergått till en omfattande kompetenskris med företag som inte hittar människor med rätt utbildning att anställa, skriver Svenskt Näringsliv.

Arbetskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

I Sverige är bara 4 miljoner helt självförsörjande. Att så få ska bära hela försörjningsbördan och betala för allas gemensamma kostnader är en ekvation som inte går ihop.

Utanförskapet gör att Sverige utvecklas åt fel håll på många plan, men om vi lyckas vända utvecklingen frigörs enorma resurser för människor, företagen och samhället.

Inför valet 2022 krävs därför att alla krafter mobiliseras för att bryta utanförskapet och skapa förutsättningar för företagen att växa och skapa nya arbeten.

 • Arbetskraften – Den andel av befolkningen i åldrarna 15-74 år som antingen arbetar eller söker arbete.
 • Sysselsatt – En person räknas som sysselsatt efter att ha utfört minst en timmes arbete under en referensvecka. Arbetet kan vara som anställd, egen företagare eller att man hjälper till i familjens företag. Personer som deltar i vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder inkluderas också som sysselsatta.
 • Arbetslös – En person som ingår i arbetskraften, men som inte är sysselsatt. I SCB:s månatliga arbetskraftsundersökningar räknas en person som arbetslös om denna inte är sysselsatt men kan börja ett arbete inom 14 dagar och aktivt har sökt arbete under de senaste 4 veckorna eller inväntar att börja ett arbete inom tre månader efter mätveckan.
 • Självförsörjande – En person som har en arbetsinkomst före skatt på över 15 500 kronor, eller är klassad som företagare. Efter skatt är det ungefär 12 600 att leva på i månaden.
 • Långtidsarbetslös – Arbetsförmedlingens definition, som används i diagrammet ovan, avser en person som varit arbetslös i mer än ett år.

Läs vidare…

-Pettersson säger att trots dessa siffror fortsätter massinvandringen från dysfunktionella länder av folk med ingen eller låg utbildning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “1,3 miljoner människor i arbetsför ålder är inte självförsörjande

 1. Det är lugnt, varför då inte hämta hit ngr miljoner lönsamma och pensionsräddande asylinvandrare till?
  DET ÄR JU SÅ LÖNSAMT!!!!!!!!!!!

  12
 2. Utanförskap? Hitta på ord De har inte kommit hit för att arbeta
  !,2 miljoner personer som inte försörjer sig själv ska skickas hem snarast möjligt

  18
 3. Lägg sen till uppemot 60 miljarder som skänks till bistånd, så är vi ohotade värld mästare
  på vad ett land lägger på andra länders medborgare!

  27
 4. Varför arbeta om man kan leva på dumma/naiva svenskars arbete?

  Men snart är vi ALLAH fattiga i Sverige och då ………………………..

  19
 5. I Sverige talar vi svenska. I Sverige arbetar man och betalar skatt Och försörjer sig själv. De som inte förstår och förmår detta skall inte vara här. Bort med alla undantag. Avvisning/utvisning obligatoriskt.

  39

Kommentera