Elpriset rusar – mest i södra Sverige

ELFÖRSÖRJNING. Det låga elpriset på 9,3 öre per kilowattimme (kWh) i hela landet på söndagen blev inte långvarigt. Under måndagen ökade priset i samtliga elområden, uppger elsajten Elskling i ett pressmeddelande.

Spotpriset på Nord Pool Spot sätts Euro/MWh och omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. 1 MWH = 1000 KWh.

Mest ökade det i elområde 4 i södra Sverige där det gick upp med 1 417 procent till 141 öre per kilowattimme. I elområde 3, där bland annat Stockholm ingår, ökade priset med 512 procent.

Vindkraften stod i söndags för 60 procent av den totala elproduktionen, vilket troligen bidrog till att elpriset blev så pass lågt. Men nu verkar det höga elpriset, som nådde en ny högstanivå i september, ha kommit tillbaka, trots kraftiga vindar och fortsatt hög vindkraftsproduktion

-Pettersson säger att elsystemet är allt annat än stabilt och ännu är det inte vinter…

Steget Efter

TIDIGARE 2021-01-02. Kraftiga vindar i Nordeuropa ger negativa elpriser

ELFÖRSÖRJNING. Under natten till söndagen, mellan klockan 01.00 och 08.00, blir elpriserna negativa över hela landet. I det fönstret får elanvändarna teoretiskt betalt för att använda el, rapporterar SVT.

Kontrollrummet klockan 09:30

Det som driver ner elpriserna är kraftiga vindar i Norden och Tyskland, enligt det digitala elbolaget Tibber. Under söndagen väntas svensk vindproduktion producera runt 8,4 gigawatt. Normalt ligger nivån kring 3 gigawatt.

Som lägst blir elpriset mellan klockan 04.00 och 05.00 med minus 1,97 öre per kilowattimme (exklusive skatt eller avgifter).

Under september var elpriserna mycket höga i Norden, de högsta för den månaden hittills.

Negativa elpriser inträffar då och då i Sverige. Hur länge de håller i sig den här gången är svårt att förutse, enligt Tibber.

Spotpriset på Nord Pool Spot sätts Euro/MWh och omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. 1 MWH = 1000 KWh.

UPPDATERING: Nedan klockan 06:00 den 3 oktober. Man ser att Norge importerar en massa billig vindkraftsel för att spara sin vattenkraft som de kan sälja dyrt till oss när det inte blåser.

Det är mycket vind till ingen nytta, sa seglaren som låg i hamn…

-Pettersson säger att vindkraft är fantastiskt, ofta ger det ingen eller för lite el och priserna blir svinhöga men vindkraftsägarna tjänar inga pengar för att vindkraftverken levererar för lite eller också är det som idag, då blåser det över hela norra Europa och det produceras för mycket el, så priserna störtdyker och vindkraftsägarna tjänar inga pengar…Det är 1800-tals teknik…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Elpriset rusar – mest i södra Sverige

 1. Så vi skåningar betalar 5 gånger mer än stockholmarna. Straffskatt bör införas på miljöpartister

  31
 2. Arma dem som under 70/80-talet lurades att installera enbart Elvärme,i sina nybyggda villor.
  Nu får de betala hela lönen,för att inte frysa ihjäl !!
  Stenbock var under 70-talet aktiv inom politiken,och skrev en motion till mitt dåvarande partis stämma.
  Att enbart El-uppvärmning skulle förbjudas. Min motion blev klart nedröstad,av de bättre siarna….
  Känner likväl ingen skadeglädje idag,när jag ser resultatet !

  23
  1
 3. Allt negativt rusar mest i södra Sverige, är det inte el-priset så är det skjutningarna, sprängningarna och våldtäkterna mm!
  (S)ödern levererar!

  33
  1
  • Ja och idag regnar det dessutom !!
   Enda ljuspunkten var att City sålde 10 kanelbullar för 25:- ….
   Fick dessutom 5% rabatt på priset,för att jag var så gammal,påstod kassören. 😉

Kommentera