Stäng

Föredömet blev ett fiasko

2010 togs ett beslut i kommunfullmäktige att Nyköping skulle bli ett föredöme när det gällde att bryta segregationen i svenska skolor. 2014 slogs kommunens samtliga högstadieskolor ihop till en multiskola med cirka 1 300 elever. Hur har det då gått med experimentet? Vad tror du själv?

Gustav Fridolin (Mp) som då var utbildningsminister hyllade modellen och ville se att fler kommuner tog efter Nyköping. Året var då 2014.

Idag, 2:a oktober 2021, beskriver Anna Dahlberg experimentet med superskolan som en katastrof. Segregationen som man ville bygga bort har istället ökat. Lärare har sagt upp sig på löpande band. Svenska elever har sökt sig bort från skolan till förmån för friskolor. Våld och stök hör till vardagen och så sent som förra veckan tvingades skolans kafé att stänga p.g.a. personalen kände sig otrygg.

Redan 2017 kunde Sveriges Radio berätta hur Gustav Fridolins föredöme, den nya superskolan i Nyköping, såg vikande skolresultat, ökad personalomsättning, lägre lärarkompetens och hur svenska elever tappade kunskap när fokus allt oftare låg på de nyanlända.

2018 fastslog en rapport att Nyköpingsmodellen hade misslyckats. Den nya modellen som skulle bryta segregationen hade istället ökat den.

2020 kunde man läsa följande på kommunens webbsida:

Nyköpingsmodellen är vårt svar på den utmaning som finns i hela landet med att skapa en skola för alla, som speglar dagens samhälle och där alla möts på samma villkor

Den svenska skolan som länge ansågs tillhöra världens bästa, är idag långt från det epitetet. I Pisa-undersökningarna har Sverige tappat rejält med mark jämfört med andra länder i OECD. 2003 låg den svenska skolan över genomsnittet bland de länder som ingår i undersökningarna. 2012 hade man sjunkit långt under snittet och uppvisade sämre resultat än länder som Portugal, Ungern, Litauen och Slovenien. I den senast publicerade Pisa-undersökningen tvingades Skolverket trixa med siffrorna för att inte Sverige återigen skulle tvingas konstatera faktum. Att den svenska skolan numera är långt från glansen i sina fornstora dagar.

Petterssons var tidigt ute med att beskriva de problem som man redan då talade om på stan och i kompisgängen. Nu har många av de problem som högstadieskolan brottats med också flyttat med till kommunens gymnasium, som också den är en sammanslagning av tidigare gymnasieskolor. Anlagda bränder, stölder, bråk, stök, droger och annat som inte hör någon skola till, är idag vardag i de institutioner där våra barn ska lära för livet.

8 reaktioner på “Föredömet blev ett fiasko

 1. Jag som växte upp på 60-talet har inget minne av att begreppet obehöriga lärare ens existerade.
  Var det inte under Reinfeldts era som man bestämde att det inte skulle finnas några obehöriga lärare. Och hur gick det? Gissar att det finns ganska gott om dem idag i våra skolor.

 2. De som inte vill lära sig svenska och de som motsätter sig integration är de så kallade flyktingarna. Per definition är asyl en tillfällig lösning i avvaktan av att hemlandet ska bli säkert igen. Därför bör inte barn till så kallade flyktingar gå i svensk skola utan undervisas på hemspråket i särskilda skolor långt ifrån svenska barn. Det vill säga de som finns kvar sedan vi räckviddsbegränsat möjligheten att söka asyl och efter det att vi skickat hem dem som inte borde vara här eller ens ha kommit hit.

  14
 3. Kontrollerad segregation är bra! Integrationen förstör vårt svenska samhälle. För vad bevisar det här??? Jo, att det inte finns något utanförskap eller utanförskapsområden som är av ondo! Bara utanförskapsmänniskor, som är det!!!

  Sen VAD ÄR EGENTLIGEN utanförskapsområden???

  Om deras regler som de som bor där inte duger i samhället, varför tar man då i h-te hit dem, med såna aparta regler, som man sen kallar för utanförskap. Är det dessutom inte rasism, att göra så. Att behandla deras påhitt, i de områden som av makten definieras som utanförskapsområden, för utanförskap???

 4. Det är mer en regel än ett undantag att allt ”nytänk” kring och om segregationen / invandring går åt helvete.
  Så varför ens göra en nyhet av detta?

  10
 5. Sedan handlar det ju inte alltid om själva skolorna utan snarare vilka som går i dem. Det är inte så konstigt om vi sjunker ner i nivå i en europeisk jämförelse eftersom Sverige snart inte är ett europeiskt land. Det är ju inget konstigt med att vi får skolresultat i paritet med de länder som immigranterna kommer från. Däremot är det otroligt tragiskt och de resultat vi har i svenska skolor nu kommer rimligtvis återspeglas i hela samhället framöver. De som går där skall ju (i bästa fall) ut och jobba i vårt samhälle.
  Tiden som spjutspetsnation kanske är över?

 6. Fridolin är bara en av alla aningslösa drömmare som lekt politiker de senaste 30 -40 åren .
  Det verkar vara Palme som startade hela karusellen.
  Sedan hade vi ett avbrott i galenskaperna när Göran Persson höll emot alla sossetomtar som ville vänsterut .
  Hans insats kan inte nog värderas .
  Sedan har det bara gått UTFÖR.
  Reinfeldt är nog det värsta som hänt Sverige på några hundra år , tätt följd av Löfven .
  Att Magdalena ska kunna rikta till det hennes två föregångare ställt till kan man nog bara hoppas och be om .
  Det krävs nog ett rejält omtag för att få den Svenska skutan på rätt köl igen .
  Och lyssnar man vad som sägs vid fikabord och på arbetsplatser , så verkar det vara någon stor ändring på gång .
  Good Bless

  40
  1. Göran Persson var inte heller någon vidare statsminister. Han var med om att länsa pensionsfonderna på några hundra miljarder. Det hette att man skulle låna för att hjälpa upp landets ekonomiska kris som orsakades av att Georg Soros spekulerat med Svenska valutan. Han lovade att krona för krona skull återställas i fonderna, men varken han eller nästkommande statsministrar infriade det löftet.

   8
   1
 7. Undrar om Petterssons kommun har invandrare? För det är väl inte Kalle och Olle som blivit såhär bråkiga?

  24

Kommentera

%d bloggare gillar detta: