Kommer Volvo hem?

EKONOMI & INDUSTRI. Volvo måste hem sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson för runt 14 dagar sedan. Håkan Samuelsson är Volvo Cars vd sedan oktober 2012 och en a Sveriges tyngsta industrimän med en enorm erfarenhet.

Personbilstillverkaren Volvo Cars samt Volvo Group, tillverkare av bland annat lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner, har en lång historia tillsammans. Den tog form redan 1927 då Volvo-grundarna Assar Gabrielsson och Gustaf Larson lät första bilen – ÖV4 – rulla ut genom fabriksportarna på Hisingen.

Volvos första bil ÖV4 bygd 1927. Bild: Volvo Cars

1999 gick personbilstillverkningen och övriga delar av Volvo skilda vägar när förstnämnda såldes till Ford, men nu kommer de båda bolagen åter närmare varandra.

I mitten av förra veckan presenterade Volvo Cars och Volvo Group en ny, gemensam logotyp och grafisk varumärkesprofil, trots att de båda bolagen är separata. Nya profilen ska visa på företagens gemensamma historia.

Volvo Cars och Volvo Groups, med respektive företags vd i spetsen (Håkan Samuelsson för Volvo Cars och Martin Lundstedt för Volvo Group), har bestämt sig för att ha nya, gemensamma logotyper samt gemensamma typsnitt, ikoner och huvudfärger, endast accentfärger kommer att skilja varumärkena åt.

Bytet till nya logotyperna, typsnitten och färgpaletten kommer att ske gradvis och har redan startat, Volvo Cars webbsida har redan uppdateras, men även företagets sidor på sociala medier och i appar. Vad gäller bilarna kommer de att fortsätta att ha dagens järnmärke även under årsmodell 2022. Först 2023 kommer Volvo-bilarna att prydas av nya, enklare logotypen.

-Pettersson spekulerar, är det en sammanslagning av de båda företagen på gång? Kommer Volvo hem eller ska kinesiska Geely som redan äger Volvo Cars ta över Volvo Group också.

Minns ni när Aftonbladet saknade broms och protesterade mot Volvos logo?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Kommer Volvo hem?

 1. Det handlar om pengar.. Att en svensk ägare lägger ett bud som Geely godtar. Frågan är var de ska komma ifrån när man tidigare varit så skitnödig att driva sina företag att man sålt ut dem till utländska ägare.

 2. man kan ju håppas på att kineserna faktiskt håller i volvo ..??
  så fort det är en annan tilverkare så köper man upp sina konkurenter för att lägga ned dom ! som man gorde med saab .. Sverige är alltså lnget land som man skall lägga industriproduktion i det är för dyrt det är bara folk som inte kan räkna som investerar i Sverige

  7
  1
  • Kineserna kan alltså inte räkna enligt dig. De har investerat i Volvo Cars och har huvudkontoret kvar i Göteborg. De har också köpt aktier i Volvo Lastvagnar och mycket annat.

   3
   1
  • Ja men Ford lärde sig att bygga driftsäkra bilar av Volvo, så något gott kom där av det samarbetet1

Kommentera