Stäng

Tema Biltema

GOTT OCH BLANDAT. Leif König, ibland kallad Kiwi, är en gammal bekant till Pettersson. Vi har vuxit upp på samma gator och gjort ett och annat tillsammans i våra tidigare liv. Leif är författare, journalist och skribent samt omtyckt för sina kåserier i diverse tidningar.

Leif Kiwi König

Nu har ”Kiwi”publicerat ännu ett kåseri på König Online…

Biltema kommer till stan.

Det är det roligaste som hänt i Nyköping sedan OBS Stormarknad sålde starköl på hyllan för folköl. Och detta till starkt rabatterat pris.

Kundtillströmningen lär ha ökat kraftigt.

Personalen varsnades efter några timmar om felleveransen och stoppade vidare utförsäljning.

Säg den glädje som varar beständigt.

Den bärande idén bakom Biltema är att kränga allsköns doningar du aldrig vetat att du behövde.

Varuhusets kafé erbjuder även en kundbonus: Raggmunk med fläsk för 59 riksdaler.

Det är ett prima koncept. Och recept.

Biltema sägs länge ha velat etablera sig inom Nyköpings härad. Nu är det visst färdigvelat.

Biltema har med hela handen pekat ut ett etableringsläge och kommunens styre har öppnat stora famnen till den kärkomna protegén.

Det är nu inte alla som gillar läget. Det tänkta nybygget vid den aktuella platsen riskerar att punktera stadsdelen Brandkärrs gröna lunga.

Konflikten kan beskrivas som en fejd mellan hårdföra propagandister för geschäften, som tycker att eko-protestanterna ska hålla käften.

Det är heller ingen pluttig Friggebod som ska infogas i grannskapet. Här pratar vi bautaprojekt. Bara Biltemas försäljningsyta beräknas uppta en yta ungefärligen av en fotbollsplans storlek.

Då kan det bli svårt att hitta en skruvmejsel.

Hela den av kommunen försålda marken kan med gamla mått mätt uppskattas till 4 tunnland. Det är mer än en parkeringsruta. Fler än två också.

Det är mellan tummen och pekfingret uppemot tusen parkeringsrutor. Eller ännu fler.

Trädfällning till trots kommer du ändå att känna en liten doft av naturen i området. Detta i form av Biltemas grönsåpa baserat på tallolja.

Biltema räknar med att sätta spaden i Brandkärrsjorden innan årsskiftet. Men. Man ska aldrig ropa hej förrän man kommit över bäcken.

Eller förrän man fått ett bygglov i brevlådan.

Det är förresten inget ordstäv att ta på allvar.

Det går att ropa hej lite när som och var som.

Vid en vistelse i Jämtlandsfjällen sinkades jag och medvandrande friluftsfriskus av ett stridande vattendrag som korsade vandringsleden.

Vi insåg därmed att vi skulle tvingas ropa hej innan vi kom över det skummande älvvattnet. Detta till en i förväg beställd kvällsvard framför en sprakande brasa vid Blåhamra fjällstation.

Det skymmer hastigt i fjällvärlden, men vi hittade så småningom ett lugnare, smalare och grundare vadställe och kunde vandra vidare i blöta ullstrumpor med månen som led-lampa.

Jodå, sent omsider nådde vi etappmålet.

Tämligen sura såväl invärtes som utvärtes.

Jag har faktiskt vid ett tillfälle besökt Biltema vid en handelsplats i Östergötland. Vad mitt ärende var kommer jag inte ihåg.

Det var på vintern och eventuellt behövde jag införskaffa en hink talgbollar till torpets fåglar. Det hade jag å andra sidan inte behövt åka till Östergötland för att anskaffa.

Hur som helst. Jag hittade på en av alla hyllor en vridvinkelmätare för 129 spänn. Som hittat, kan man tycka.

Det blev emellertid ingen affär. Efter en stunds resonerande med mig själv frågade jag mig själv: Var, när, hur, ska en dylik mojäng användas?

Svaret blev att jag verkligen inte har en aning.

Torparhustruns paroll är att man köper något på ett köpcentrum, oavsett behov eller inte. Hon är i det fallet själv ett lysande föredöme.

Vad hon fyllde kundvagnen med på prylhuset Biltema har jag lyckligtvis lyckats förtränga.

Däremot minns jag väl vad jag själv fyndade, nämligen ett storpack Kexchoklad.

Den ringa vinsten åts upp av bensinkostnaden.

Nu kan det för all del vara så att torparhustruns inköpsrally på Biltema visar sig vara varor helt nödvändiga för vår överlevnad på torpet. Jag hoppas därvidlag på en hygienisk IR-termometer för febermätning med tydlig bakbelyst LCD-display.

Den vi har saknar nämligen bakbelysning.

Läs vidare på König Online…, där finns tidigare och kommande kåserier också….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: