LO + S = vänskap

LO fortsätter att vara en knähund till Socialdemokraterna, eller om det nu är tvärtom. Varför undrar alla LO-medlemmar som valt andra partier än S.

En stor risk att vi vaknar upp efter valnatten med en blåbrun antifacklig regering

Så säger LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson till Göteborgs-Posten.

Det är uppenbart att LO fortfarande bygger sin verklighet på de förutsättningar som rådde under tidigt 1900-tal när alla arbetare var socialister och alla tjänstemän borgare. Kanske dags att uppgradera synen på svenska arbetares upplevelser av alla de problem som genomsyrar deras vardag.

Vid valet 2018 tvingade Karl Petter Thorwald fackligt förtroendevalda att ringa till 260 000 medlemmar för att få dem att rösta på Socialdemokraterna.

Till samma val sponsrade LO Socialdemokraterna med 30 miljoner av medlemmarnas pengar. I valet 2014 kastade man in hela 70 miljoner, också det av medlemmarnas pengar.

I juni visade LO:s medlemmar sina partisympatier.

 • 35,1 procent sympatiserar med Socialdemokraterna
 • 25,8 procent med Sverigedemokraterna
 • 12,6 procent med Moderaterna
 • 11,2 procent med Vänsterpartiet
 • Övriga partier får några futtiga procent var

Det innebär att cirka 65 procent av LO:s medlemmar inte sympatiserar med det parti som de tvingas stödja med sina avgifter. Varför ska de då fortfarande betala sina höga medlemsavgifter varje månad? Varför ska de fortsätta att vara medlemmar? S har ju svikit sina trogna väljargrupper, pensionärerna, landsbygdsborna och arbetarna. Det är ju därför som sossar flyr partiet till förmån för andra.

Dags för LO att vakna till 2021 års verklighet…

 

15 thoughts on “LO + S = vänskap

 1. Ser två val framöver.
  Antingen förlorar facken sin särställning på arbetsmarknaden och får istället förhandla som vilken annan förening som helst.
  Eller så ändras lagen så fackföreningar måste var opolitiska och får inte sponsra, stötta eller på annat sätt blanda sig i politiken som inte har med arbetsmarknadens villkor att göra.
  Fackföreningar som inte följer detta blir av med sin fackföreningsstatus och får inte längre förhandla med arbetsgivarna.

  14
 2. Dissdenten
  Nej, det är rädda bidragstagare jag pratar om.
  Flytta, nej, vidareutbilda sig nej osv.
  Svenskar som utlänningar bör leva på minimum om de inte tar ansvar för egen försörjning.
  Rösta på S, V och SD om du inte vill försörja dig själv och tycker att der är hederligt folk som har ansvar för dig.

  1
  15
 3. Ja, ensak är ju fullkomligt klar. Det var länge sen vi såg en Blå-Gul regering. Men nuvarande blandning av kommunist-Rött och amatör-Grönt bildar ju tillsammans en nyans av Brunt.
  Nyans ja… Blir dom ytterligare ett sänke i den sjunkande såsse-skutan ?

  24
  • Socialdemokraterna har kommit till vägs ände nu när Nyans finns. Varför sälja sina röster till sossarna när det nu finns ett riktigt islamistparti? De lär komma i riksdagen med lätthet och efter det, ja vi har ju sett hur miljöpartiet med utpressning har fått igenom sin politik…

 4. Ledningen i LO som ju är Sossarnas knähundar verkar inte ha upptäckt att större delen av medlemmarna inte röstar på Sossarna som ju inte längre är nåt arbetarparti. Ohållbart att LO ska vara en politiks kamporganisation för ett parti som flertalet betalande medlemmar inte röstar på.

  22
 5. ”LO” ja många arbetare förr röstade på S. Det är sant. Numera röstar arbetare på S och SD.
  Då var det förnuftigt att värna om löner och semester.
  Nu så har många arbetare blivit annorlunda, skräckslagna av att mista bidrag fortsätter de att rösta på S och de allra räddaste på SD.
  ”ge inte bidrag till andra ge till mig” verkar vara deras paroll.
  Att själv ta ansvar söka jobb var de finns, ses som omänskligt.

  1
  14
  • LO måste vingklipptas för gått. Kan liknas vid maffian. Använder samma metoder, med utpressning och hot. Prestationerna för medlemmarna är relaterat till färgen på den sittande regeringen.
   En fackförening, med politiska förtecken hör inte hemma i en demokrati. Fackföreningar ska vara opolitiska, och enbart fokusera på medlemmarnas bästa.

   25
   1

Kommentera