Bistånd ska inte gå till att stoppa flyktingar

BISTÅND & MIGRATION. I dag är fler människor på flykt än någonsin. I klimatförändringarnas spår väntas siffran stiga ytterligare. En ny rapport från Världsbanken visar att 200 miljoner människor beräknas tvingas fly undan översvämningar och torka de kommande trettio åren. En bråkdel av dessa människor väntas söka sig till Europa, men de förhållandevis få som lyckas göra det ska mötas av medmänsklighet och rättssäkerhet. Allt annat är ovärdigt, skriver Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna i Aftonbladet.

Alice Bah Kuhnke, Pressbild Miljöpartiet

Bah Kuhnkes debattartikel är ett svar på Tomas Tobés artikel: Varje år fattas fler än 500.000 utvisningsbeslut inom EU, men färre än var tredje person återvänder faktiskt till sitt hemland. Det är inget mindre än ett enormt misslyckande, och ett stort ansvar vilar på Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson och medlemsstaterna. Det är uppenbart att den europeiska återvändandepolitiken nu kraftigt behöver förstärkas och fler migranter behöver återvända, också i Aftonbladet.

Alice Bah Kuhnke svarar bland annat: Hur ska krigsdrabbade länder varifrån många flyr lyckas bygga stabilitet utan bistånd? ”EU är världens största biståndsgivare. 50 miljarder euro går varje år till att minska fattigdomen och främja den globala utvecklingen. Det är något vi borde vara stolta över och värna”.

-Pettersson noterar att EU ger 50 miljarder Euro i bistånd varje år. Det motsvarar drygt 500 miljarder svenska kronor, och en hel del av dessa pengar kommer från Sverige genom EU-avgiften. Utöver det ger Sverige 50 miljarder i direkt bistånd och de flesta andra utvecklade länder skänker också pengar. Sverige betalar också till FN som ger bistånd. Det är tusentals miljarder i bistånd varje år och det har hållit på i 60 år.

”Bistånd ska motverka grundorsakerna till att människor tvingas fly, inte stoppa dem i dess strävan efter ett drägligare liv” skriver Alice Bah Kuhnke.

Jag undrar hur lyckat biståndet har varit, har dessa enorma pengar motverkar grundorsakerna till att människor flyr, hjälpt till självhjälp eller har pengarna förvärrat och gjort människorna passiva?

Det är inte torkans fel – stoppa biståndet och rädda Afrika, skrev jag på bloggen för tio år sedan och som insändare i Kvällspressen och lokaltidningen innan dess. Det var till och med så impopulärt att biståndsorganet Sida gick i svaromål.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Bistånd ska inte gå till att stoppa flyktingar

 1. Är det en naturlag att föda så många barn som möjligt trots att det inte finns möjlighet att föda dem?

  Är det vi som ska ta hand om överskottet?

 2. Betr. Kunkes önskemål,skall jag berätta om en lustig historia, (sann) från dagarna före Valet i Tyskland.
  I några av de Ghetton som finns i Berlin har bl.a. deras mörkhyade,klagat över att inte få gå o.välja !
  Sagt o. gjort de Grön/Röda ordande med ett nytt system. Ett s.k. ”symbolval” eftersom huvuddelen är analfabeter kan dessa nu välja mellan de olika Parti-symbolerna.
  Vilka tror ni segrade överlägset ? Jo de två partier som hjälpte dem rösta !!!

  10
 3. Jo men nu är det ju bara 3% av migranterna som är flyktingar, resten jagar en bättre ekonomi, vad vinner vi på fake news.

  15
 4. Vi betalar mer än vad vi har råd. Blaha Kunke får sin feta lön genom att torgföra mp:s idiotiska och samhällsförstörande påhitt. Jag slår vad om att det inte är av idealism. Hon och flera av mp-nötterna, andra politiker också, gör det för pengarna och att de får vara med och bestämma. Det finns säkert de som tror på dumheterna, men pengar kan få vem som helst att spåra ur.

  15
 5. MP får hjälpa vilka de vill med sina privata resurser. Tvinga däremot inte in svenska skattebetalare i denna vansinniga verksamhet. Sverige tål inte mycket mer kriminalitet och förstörelse.

  23
 6. ”Hur ska krigsdrabbade länder varifrån många flyr lyckas bygga stabilitet utan bistånd?”
  Enkelt, man skickar tillbaka de slöa fanskapen som lämnat landet med lite verktyg så de kan bygga upp det igen.

  22
 7. Trots debattartikeln kan man inte anklaga Bah Kuhnke att vara oikofob. Hennes närmaste familj är en salig blandning där ingen är mer än hälften svensk. Bah Kuhnke är så osvenskt som det kan bli. Både hon och hennes make har mödrar som skaffat barn med utlänningar. I ena fallet med en nigerian, i det andra fallet med en tysk. Så det är klart att hon är för migration om än att det sker av ekonomiska motiv.

  16
  • Alice pappa verkar det vara lite ordning på:

   ”pappa Jimis hårda krav. Han kommer från det fattiga Gambia och menade att Alice och hennes två syskon som fick växa upp i ett så fint land som Sverige inte hade något att skylla på om de inte lyckades i livet.

   – Att säga ”jag kan inte” fanns inte och han var stenhård. Om jag grät över något kunde han fråga: ”Svälter du?” eller ”Har militären tagit dina föräldrar”. ”Nej, då har du inget att gråta över”, berättar hon”.

   https://www.land.se/landkoll/alice-bah-kuhnke-min-pappa-stallde-stenharda-krav-pa-mig/


 8. …gissar ju snabbare ”korthuset rasar” desto snabbare kan eventuella
  överlevare resa sig ur spillrorna och starta en ny epok (?)…ju längre
  detta dröjer, ju sjukare blir rubbet…kanske Kinas TÄNKARE resonerar
  och satsar (rätt ?) på något liknande…all landyta på planeten blir i så
  fall ett stort Kommunistiskt Kina…

  13
 9. ”Strävan efter ett drägligare liv”? Vet hon inte att ekonomiska orsaker är inte anledningar för asyl? Ska man belöna de som har råd att nå Sverige?

  35

Kommentera