Stäng

Därför startade Karlshamnsverket

ELFÖRSÖRJNING. Karlshamnsverket ingår i Sveriges effektreserv. Det innebär att verket enligt lag ska producera el vid de tillfällen då resten av elproducenterna inte räcker till.

Karlshamnsverket. Pressbild

Svenska kraftnät handlar upp tjänsten som innebär att Karlshamnsverket ligger i beredskap under vintersäsongen, mellan 16 november till och med 15 mars varje år. Övrig tid är Karlshamnsverket ett reservkraftverk som säljer sin el på den öppna marknaden.

Karlshamnsverket är ett oljekraftverk, något som är mycket kostsamt att starta upp. Därför är de främsta arbetsuppgifterna för de anställda på verket att inspektera och vid behov laga de instrument och objekt som finns i verket. Allt för att verket ska vara i tiptop när det väl behövs.

Under de senaste två veckorna, september 2021, har det oljeeldade Karlshamnsverket startat, varit i drift och gått för högtryck, skriver Elektrikern.

Vi har kört på ett sätt vi inte har kört sedan 2010, från morgon till kväll i stort sett varje vardag. Under två dagar i förra veckan körde vi till och med två block, säger Torbjörn Larsson, presschef vid Uniper.

Den här gången handlar det inte om Karlshamnsverkets primära uppgift som effektreserv för Svenska kraftnät, utan om att elpriset i Europa är så pass högt så att det varit lönsamt att starta oljekraftverket.  

Karlshamnsverket är alltid den anläggning i Sverige som rullar in sist i elproduktionen eftersom marginalkostnaden är så pass hög. Men när den väl rullar in så är det en signal man bör ta på allvar, förklarar Unipers presschef Torbjörn Larsson och tillägger: – Om vi har elbrist i september, hur ska det då gå en kall vinterdag?

Vad beror det här på? – Det beror på att det finns en generell brist på elproduktion i stora delar av Europa, vilket har att göra med att de förnybara energikällorna vind och sol inte har kunnat leverera så mycket som marknaden efterfrågar samtidigt som Europa håller på att fasa ut fossila kraftverk och kärnkraft, och då blir det en stor brist på planerbar elproduktion som kan balansera när inte vinden blåser eller solen skiner.

Var finns bristen? – Sverige nettoexporterar el men av landets fyra elområden så har vi brist i de två sydligaste. Överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige utnyttjas inte fullt ut, så här är vi alltmer beroende av import från Polen, Tyskland och Danmark.  

Hur kan vi komma tillrätta med det här?Alla Europas politiker måste fundera på hur vi samtidigt kan uppnå klimatmålen och säkerställa att elförsörjningen upprätthålls. 

Det innebär att det behövs incitament för att bygga mer planerbar elproduktion, men också en långsiktig plan för hur de europeiska elsystemen kan optimeras.

Du tänker på kärnkraft?Om man ska ha planerbar fossilfri elproduktion så finns det inte så många kraftslag att välja på. Jag säger inte att det ska vara kärnkraft, även om det rimligtvis borde vara så. – Vi kommer inte att ha råd att undvara någon fossilfri kraft eller teknik om vi ska kunna klara elförsörjningen och samtidigt uppnå klimatmålen.

-Pettersson säger att den viktigaste åtgärden för att komma tillrätta med elbristen är att få bort Miljöpartiet från makten…

Nu är Karlshamnsverket stängt för ett sedan länge planerat underhåll inför att verket ska tillhandahålla den svenska effektreserven, något som sker varje år mellan 16 november till 15 mars. Annars är priserna (alltså bristen på el) så höga så det hade gått att köra det oljeeldade kraftverket den här veckan också och nästa och…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 reaktioner på “Därför startade Karlshamnsverket

 1. Historiskt höga elpriser i Spanien
  https://sverigesradio.se/artikel/hogsta-elpriserna-i-spaniens-historia

  ++
  I går uppmättes det högsta priset hittills på el i Spanien, då en kilowattimme kostade närmare två kronor vilket är uppemot fyra gånger så mycket som en svensk konsument betalar.
  ++
  Spaniens elsystem är extra känsligt för internationella prishöjningar på grund av rörliga priser, dålig sammankoppling med andra länders elnät, låg andel kärnkraft och få företag på elmarknaden.
  ++
  ”Den spanska regeringen har presenterat ett antal åtgärder, som sänkta skatter och kostnadslättnader, för att få ner konsumentpriserna. Men för att elpriserna ska kunna sjunka beständigt måste vi öka tillgången på förnybar el i framtiden”, säger energispecialisten Julia Prats vid internationella institutet för juridik och miljö i Madrid till Ekot.
  ++

  1
  2
  1. Som svensk är jag mer intresserad av våra elpriser som bara stiger tack vare vansinnig politik av ansvarslösa idioter.

 2. Åkte förbi alla vindsnurror Höga kusten bron sommaren 2019 och det var vindstilla…. alla stod HELT STILL ! räckte inte ens för att rosta en brödskiva i en brödrost…. JÖSSES AMALIA! mmmmm

  7
  1
 3. Framtiden ger ett underskott i Sverige och Europa som kan ger klirr i kassan på oljekraftverken då dessa blir lönsamma igen.

  Hur ser det då ut på Kärnkraftssidan? Var går gränsen för när den blir ”lösam” igen. Kan vi se en 10-20 års period, eller kanske en ännu längre där en fortsatt drift kan bli så lönsam så att investeringar och nybyggnation anses försvarbara.

  Vindkraften må vara billigare i investering, men när man ser framåt så kommer den ju att behövas förnyas hela tiden. Hållbarheten är för kort så den branschen har tryggat sin framtid.

 4. Vi som är gamla vet att det att det alltid är bra att ha en reserv. Även när det gäller pengar, att inte tänka på vilken ekonomi man får som pensionär straffar sig, att bara kräva att staten skall ordna allt är ansvarslöst.

 5. Till och med en miljöpartist borde begripa att något är väldigt fel, när det varit 20 grader varmt behöver att starta reservkraftverket, vilka reserver har vi sen när det blir svinkallt?
  Stäng av strömmen för alla miljöpartister, så lär dom sig kanske att tänka först och agera senare!

  30
 6. Det viktiga i sammanhanget är Google, Facebook, Yahoo, Microsoft och Amazon får avbrottsfri el till låga avgifter i enlighet med ingångna avtal.

  Vad vår regering får i gengäld är svårt att säga. De förhandlingar och överenskommelser som har gjorts med internetaktörerna har skett bakom lyckta dörrar.

  I de kommuner som har lyckats ro hem nätjättarnas nybyggen är pamparna överförtjusta. Varför förstår jag inte.

  24
  1. Javisst. Avbrottsfri och skattefri elkraft till dessa storförbrukare. Och som motprestation skall dessa server-jättar utföra regimens smutsiga hantverk. Nämligen censuren mot de uppstudsiga regimkritikerna. Blockeringar och avstängningar när sanningen kryper allt för nära inpå.

   24
   1
 7. När idioter får styra blir det så här. Hur ska det gå till vintern ?? Tänk om det inte går att ladda Teslan då…….

  32
  1
 8. Och SVT ljuger som vanligt i sin analys om elbristen och den kraftiga prisökningen. Dom påstår att det beror på för lite blåst och låga nivåer i vattenmagasinen. När det självklart handlar om att stora delar av kärnkraften är utslagen pga. mupparnas klåfingrighet.

  52
 9. Betydligt blåsigare väder väntas de närmaste dagarna, så kanske priserna år på väg ner igen. Just nu ligger vi i Sydsverige på samma pris som större delen av Europa. Polen, Bulgarien och Norge ligger lägre, Italien UK och GR ligger högre. https://thecurrent.lcp.uk.com/europe

  14
  8

Kommentera

%d bloggare gillar detta: