Irans mullor närmare kärnvapen än någonsin

av Majid Rafizadeh

  • Bidenadministrationen … har inte gjort några ansträngningar för att pressa den iranska regimen till att svara på International Atomic Energy Agencys frågor om de tre hemliga, olagliga kärnanläggningarna som hittats i Iran.
  • ”För objektivitetens skull borde jag säga att den iranska regeringen har upprepat sin vilja att engagera och samarbeta och ge svar, men det har de inte gjort hittills. Så jag hoppas att detta kan förändras, men just nu har vi inte haft några konkreta framsteg.” – General Rafael Mariano Grossi, generaldirektör, International Atomic Energy Agency, Seattle Times, den 7 juni 2021.
  • Det verkar – oroande nog, särskilt efter att både underrättelsetjänsten och planeringen har misslyckats i Afghanistanspektaklet – som att Bidenadministrationen återigen står och tittar på medan Irans mullor obehindrat fortsätter att berika uran för att skaffa sig en kärnvapenarsenal.
  • Vi har sett vad de gör mot sitt eget folk och mot regionen när de inte har någon. Titta bara på vad de som har kallats för ”världens största sponsor av statlig terrorism” har gjort när de inte haft några kärnvapen – både på hemmaplan mot sitt eget folk och internationellt mot Libanon, Jemen, Libyen, Irak, Syrien, Saudiarabien, de palestinska territorierna och till och med Venezuela och Sydamerika i stort … Vad kan då den fria världen förvänta sig att Iran kommer att göra efter att de skaffat sig kärnvapen?
På bilden: Tungvattenproduktionsanläggningen i Arak, söder om Teheran. (Foto av Majid Saeedi/Getty Images)

Den iranska regimen verkar bara vara några månader ifrån kärnvapeninnehav, alltmedan Bidenadministrationen är tyst och undviker att artikulera en tydlig politik för att hindra denna farliga och rovdjurslystna regim från att bli en kärnvapenstat som Nordkorea.

Den israeliska försvarsministern Benny Gantz sa till ambassadörer från länder i FN:s säkerhetsråd under en briefing vid utrikesdepartementet i Jerusalem den 4 augusti 2021:

”Iran har brutit mot alla riktlinjer som utarbetats i JCPOA och är bara cirka 10 veckor ifrån att skaffa sig vapendugliga material som krävs för ett kärnvapen … Nu är det dags att handla – bara ord räcker inte till. Det är dags för diplomatiska, ekonomiska och till och med militära gärningar, annars kommer attackerna att fortsätta.”

Läs vidare

One thought on “Irans mullor närmare kärnvapen än någonsin

  1. Nedanstående stycke finns med två gånger i artikeln. Blev det ett misstag när texten kopierades?

    ”Den iranska regimen verkar bara vara några månader ifrån kärnvapeninnehav, alltmedan Bidenadministrationen är tyst och undviker att artikulera en tydlig politik för att hindra denna farliga och rovdjurslystna regim från att bli en kärnvapenstat som Nordkorea.”

Kommentera