Stäng

Dagens tankeställare 29

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 29

Det är lätt att ironisera över Bibelns tokigheter, särskilt de i Gamla testamentet. Också jag utmärkte mig i yngre år inom det området. Numera har jag stor respekt för de arkaiska berättelserna och försöker förstå den tidens tankevärld snarare än att driva med en gammal kultur. En teolog sa mig en gång: ”Bibeln kan läsas som en utvecklingsberättelse om människans uppfattning av Gud.” Inte illa sagt.

Men visst finns det sorglustiga bibelställen.

Om två män träta med varandra, och den enes hustru kommer för att hjälpa sin man mot den andre, när denne slår honom, och hon därvid räcker ut sin hand och fattar i hans blygd, så skall du hugga av henne handen, utan att visa henne någon skonsamhet.”

5 Mos. 25: 11-12

Lyckligtvis har judendomen – och kristendomen – mognat under århundradens lopp. I motsats till Islam.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera

%d bloggare gillar detta: