Stäng

Så kunde cementkrisen avvärjts – staten förhalade i sex år

MILJÖTILLSTÅND. I Norvijaur, Jokkmokk, finns norra Europas största kalkstensfyndighet. Bolag har visat intresse för att bryta, men har tvingats vänta i sex år på någon form av besked. ”Staten får inte göra så här”, säger juristen Claes Sjölin till Tidningen Näringsliv.

Steget Efter

Under sommaren lamslogs hela det svenska näringslivet när Cementa fick avslag på sin ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Men istället för ett abrupt stopp redan i slutet av oktober meddelade regeringen att Cementa får tillstånd för kalkbrytning på Gotland i ytterligare åtta månader efter den 31 oktober, förutsatt att en förändring av miljöbalken genomförs. Cementkrisen är därmed bara pausad, menar kritiker.

Men det är inte bara på Gotland som det finns kalksten. I Norvijaur, Jokkmokk finns det som benämns som norra Europas största obrutna kalkfyndighet och bolag som visat intresse för att bryta men tvingats vänta i sex år på att få någon form av besked från staten.

Jokkmokks socialdemokratiska kommunalråd Robert Bernhardsson menar att ett kalkbrott i Norvijaur skulle vara väldigt värdefullt för Jokkmokk, eftersom kommunen är i stort behov av nya arbetstillfällen.

Det är svårt att överblicka vad det skulle innebära när det gäller arbetstillfällen men varje investering är av betydande vikt för Jokkmokks näringsliv. Det skulle om inte annat innebära tätare samarbete mellan företag i Jokkmokk och andra industrikommuner som Kiruna och Gällivare. Dessutom hade troligtvis transportinfrastrukturen i norra Sveriges inland blivit bättre.

”Anmärkningsvärt att regeringen gått in och stoppat en etablering”

2017 släppte SGU en lista över områden med mineraliska ämnen av riksintressen. Listan innehåller ”Geografiska områden som är av nationell betydelse för en rad olika samhällsintressen som kan pekas ut som områden av riksintresse. De kan vara viktiga av olika skäl – det handlar både om bevarande-och exploatering”. På listan förekommer Norvijaurs fyndighet av kalksten tillsammans med en kommentar om att den ska vara ”Lämplig för järn-, stål- och pappersindustri”.

Regeringen brukar vilja hålla på ärenden som detta och det kan ta år. Först efter att regeringen nekat så kan företaget överklaga till högsta förvaltningsdomstolen. Vi ska också komma ihåg att det tog sex år från att företaget skickade in ansökan till att de fick ett beslut. Det kan inte anses vara inom skälig tid.

Att man överklagar till regeringen innebär inte att man får en domstolsprövning – bara att regeringen tar upp ärendet igen.

”Ministerstyre är ministerstyre oavsett om det gäller Cementa eller Jokkmokk”

Att man behandlar en ansökan så här är ännu ett exempel på att ”regeringen är präglad av företagsfientlighet”, säger affärsjuristen Claes Sjölin . Staten har gjort det tydligt att den inte vill se produktion av kalk och cement.

Läs vidare på TN.se…

-Pettersson säger att saktfärdigheten och obeslutsamhet gäller inte bara kalkbrytning utan det mesta utom de ljugande afghanska männen utan asylskäl…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Så kunde cementkrisen avvärjts – staten förhalade i sex år

 1. Ge Gotland fortsatt tillstånd och öppna den nya platsen, så är Sverige självförsörjande på cement och kan exportera för en positiv handelsbalans.

 2. Känns ju som om regeringens handläggare förhalar och förhalar för att ha nåt att göra, en fast inkomst i många år. Skulle vart roligt att kunna se handläggningsarbetet med redovisad tid per timme utsträck över dom 6 åren.

 3. Varje dag skrämmande läsning om hur Sverige sköts, men om ett departement får en dålig ledare som i sin tur har en oduglig och handlingsförlamad chef, ja då har vi ett land som idag.

  Att sedan väljarkåren består av 60% godhetsivrare, 20% ”beslutsoförmögna” och resten realpolitiker då är det inte lätt att få till en bra Regering.

 4. Får miljöfascister och aktivister i den statliga byråkratin fortsätta att härja fritt så kommer vårt land som industriland, exportland och välfärdsstat att få ett abrupt slut. Vi kommer då snabbt att närma oss ovanståendes idealsamhälle där huvuddelen av de finns kvar i landet kommer att livnära sig som getfarmare och kamelfösare.

  10
 5. Regeringen vilar sig i form, medan ledande miljöpartister inte förstår varför folk inte flyttar till Södermalm istället, då behövs ingen betong.

  13

Kommentera

%d bloggare gillar detta: