Expressen och Dagens Nyheter sprider konspirationsteorier

MEDIA. Expressen och Dagens Nyheter ger spridning åt konspirationsteorier i sin Afghanistanbevakning konstaterar Sara Norrevik, fellow vid Frivärld. Problemet menar Norrevik är när felaktiga och missvisande påståenden, utelämnande av relevant information och bildsättning används systematiskt för att väcka misstro mot en aktör.

Afghanistan, Sara Norrevik, bild från Fri värld

CIA:s stöd till mujahedin på 1980-talet, Operation Cyclone, är väldokumenterat. Tusentals böcker har skrivits om USA:s engagemang i Mellanöstern och Centralasien – Internet exploderar med information i ämnet. Operationen, där USA tillsammans med andra länder finansierade mujahedin i kriget mot Sovjetunionen, var CIA:s största och mest kostsamma program någonsin. Ett skäl till att vi vet så mycket är att USA:s beslutssystem ställer krav på transparens och redovisning av skattepengar, till skillnad från Sovjetunionens. Tidigare hemligstämplade dokument har med tiden släppts och bringat klarhet i operationen. Artikeln har därmed en kärna av sanning.

USA har självklart ett ansvar för att ha spridit vapen, tränat rebellgrupper och gett omfattande stöd till Pakistans underrättelsetjänst under denna tid. Det går dock inte att utesluta att radikalisering i regionen hade skett även utan USA:s stöd. Till exempel matchades bidragen från USA av Saudiarabien och Kina. Även Storbritannien bidrog med stöd. Dessa är självständiga länder som fattar beslut i sin egen inrikespolitiska kontext – de är inte radiostyrda av USA som artikeln antyder. Hundratusentals frivilliga anslöt även till mujahedin från Mellanöstern.

I sammanhanget bör nämnas, apropå en DN-artikel av Johan Croneman, att det är en myt att USA direkt finansierade bin Laden och al Qaida. Experten Peter Bergen som gått igenom ett enormt material al om al Qaida beskriver hur denna myt tillkommit i nya boken ”The Rise and Fall of Osama bin Laden”.

Huvudproblemet i artikeln är att Magda Gad låter Sovjet komma undan sitt ansvar i Afghanistan, i påståendet att de ”lurades” av CIA att invadera Afghanistan…

Läs vidare på Fri Värld…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Expressen och Dagens Nyheter sprider konspirationsteorier

 1. När det gäller Magda Gad så litar jag inte på hennes rapportering eftersom hon själv delvis har icke västerländsk bakgrund. Hennes pappa är från Egypten. Där ser jag det mer som att hon står mer på menas sida än på den västerländska sidan.

 2. Ska vi se här. Är vi förvånade över att en socialist som Gad underlåter att rapportera om Sovjets och Partiets inblandning och historia i Afghanistan?

  12
 3. De som tjänar mest på detta är den amerikanska vapenindustrin
  Groteska summor som de cashar in och USA skuld börda bara ökar
  Hur länge ska den betalnde medborgaren i USA finna sig i det?

  9
  2

Kommentera