Kraftig ökning av bålgetingar

GOTT & BLANDAT. Antalet ärenden om bålgetingar ökar kraftigt hos Länsförsäkringars skadedjursbekämpning i Västsverige, rapporterar P4 Halland. Från 163 ärenden under hela förra året, till 778 bara de senaste två månaderna.

Petterssons bålgetingar

Kurvan fortsätter uppåt i september och så här sent på säsongen kan det handla om bon på upp till en meter i diameter, enligt skadedjurstekniker Mark Söderblom.

Samtidigt gör bålgetingarna mer nytta och är mindre påträngande än andra getingar, säger han. – Kan man leva med dem kan man faktiskt njuta av dem.

-Pettersson har gått om bålgetingar runt torpet, de bygger oftast sitt samhälle i någon av mina starholkar, där de murar igen det 5 cm stora hålet till en mindre storlek som passar dem bättre.

På kvällarna patrullerar de runt som 3 cm stora, ljudliga helikoptrar på jakt efter andra insekter de kan äta, de är trevligt sällskap…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Kraftig ökning av bålgetingar

 1. det sbsolut enkaste sättet att gör aig av med getingar är med an dammsugare man kan suga upp hela boet . nar man är klar med det spetsar man in bensin eter tiner eller något annat brännbart efter cirka 5 minuter tar man ut påsen och eldar upp getingarna.
  hur lätt som helst . getingar ger aldrig några problem.!

  1
  5
  • Känns lite utmanande att spruta bensin eller thinner i dammsugaren!

   Dammsugaren blir väl en reamotor då?

   4
   1
 2. Ett bekännande:

  Sorgligt nog tvingades jag (eller blev tvingad av bålgetingarna) att döda ett
  bålgetingbo.

  De hade byggt bo i ett hål i väggen vid trappan ovanpå garaget.
  Vi kom bra överens så länge jag inte gick där för ofta.
  Plötsligt hade jag överskridit min tillåtna gräns.
  De gick till anfall i klunga.
  ——- jag tvingades stänga hålet.
  Tror inte att de accepterade min ursäkt.
  De har nog hyrt ett annat boende nu.

  10
 3. Största irritationsmomentet med getingar är att de är så förbannat närgångna när de känner lukten av kött eller något sött.
  När en geting flyger in i bostaden får den en chans att ta sig ut men kommer den tillbaka eller insisterar på att flyga runt i hemmet då är den historia.

 4. Det största felet folk gör är att börja slå efter getingar eller bin för den delen. En geting är absolut liksom bin ofarliga om de inte finner sig i fara. Du kan låta dem sätta sig på din hand och de gör dig ingen skada, garanterat.

  12
  1
 5. Bålgetingar har jag inget emot men vanliga getingar är jobbiga, särskilt de rödbandade och jordgetingar.

  Jag är dock lyckligt lottad på det viset att jag tål getingstick, får bara ett rött märke som försvinner efter ett par dagar.

  Det bästa vapnet mot närgångna getingar är ett badmintonracket 🙂

  10
 6. Ni som tycks hemmastadda bland dessa skräckinjagande ohyra,är de liksom i Tyskland skyddade ? Att döda dem är straffbart ? Finns även särskilt utbildat team,som flyttar bo´n från allt för närgånget bygge bland oss tvåbenta,ut i skogar…
  Tack o. lov tycks de flesta befinna sig,norr om Åsen !

  19
 7. vad är det för fel på bålgetingar det är ett vanligt jagande djur som trolsländor med mera som dessutom desutom jagas av andra djur som lärkfalk och dyligt t sprit och sopa är bra bekämpningsmedel

  14

Kommentera