Stäng

Fiasko för islamistpartiet i det marockanska valet

UTRIKES. Marockos styrande parti PJD går mot fiasko i parlamentsvalet. Det moderat islamistiska partiet, som har lett den styrande koalitionen i tio år, ser ut att gå från 125 platser i parlamentet till 12. I stället är det liberala partier som gått starkast i valet. Oberoende nationella samling (RNI) och Partiet för autenticitet och modernitet (PAM), ligger på 97 respektive 82 platser.

De senaste tio åren har islamistiska Partiet för rättvisa och utveckling (PDJ) lett Marockos regeringar. Detta efter att protester under arabiska våren 2011 pressade kung Mohammed VI att genomföra reformer som stärkte parlamentets ställning – bland annat genom att premiärministerposten ska ges åt det största partiet.

Men nu har väljarna tröttnat på islamisterna. De har inte lyckats tillräckligt väl med att skapa jobb, minska korruptionen eller utjämna de stora ekonomiska klyftorna. Förra året krympte ekonomin med 6 procent och islamistpartiet har dessutom försvagats av en intern maktkamp mellan dess två främsta företrädare.

-Pettersson hoppas att detta är en trend, men islamister kanske inte accepterar valförlust utan startar ett krig i stället.

Al Jazeera

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 reaktioner på “Fiasko för islamistpartiet i det marockanska valet

  1. Blir valresultatet som undersökningarna visar kommer kanske hela Marocko att destabiliseras. Det börjar bli dags för EU att ta problemen med region på allvar . Med Turkiet på ena sidan , och Marocko på andra sidan kommer pressen på Frontex att öka.
    Vi ser i Sverige vad slapp politik ställer till med .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: