Jag har tappat tron på svenska staten

Ivar Arpi, är skribent, författare och debattör. Arpi har skrivit ledare i Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Hallandsposten och Liberala Nyhetsbyrån. Han har också varit redaktör för tidskrifterna Axess Magasin och Neo.

I december 2020 lämnade Arpi rollen som ledarskribent på Svenska Dagbladet för att börja på den nystartade tidningen Bulletin. I februari 2021 tog han över rollen som chefredaktör från Paulina Neuding, men efter konflikter med ägarna lämnade han den tjänsten och tidningen i mars 2021. I maj 2021 började Arpi som krönikör på Svenska Dagbladets kultursidor.

Idag skriver Arpi

Jag har tappat tron på svenska staten

Jag vet inte exakt vid vilket tillfälle jag slutade tro på statens kapacitet att klara sitt uppdrag. Migrationskrisen 2015 var dödsstöten, men tecknen på förfallet fanns där långt tidigare.

Jag vet inte exakt vid vilket tillfälle jag slutade tro på statens kapacitet att klara sitt uppdrag. Kanske när den sittande regeringen lät migrationskrisen ske 2015, trots att det gick att se isberget långt före kollisionen. Man agerade inte, av rädsla för att straffas av opinionen. Jag tror att jag fram tills dess fortfarande trodde att de styrande skulle vara situationen vuxen när de ställdes inför en extraordinär situation. Jag hade fel. 

Det fanns ingen kapten vid rodret, visade det sig. Och om det någonsin har funnits, så hade kaptenen lämnat skeppet långt innan dagens oväder började. 

Kanske slutade jag tro redan tidigare. Tvivlen fanns åtminstone där. När jag ser tillbaka på vad jag skrivit genom åren kan jag se att jag fokuserat mycket på hur statens våldsmonopol trängs undan. I juni 2013 skrev jag:

Rosengård 2008, Backa 2009 och 2011, Gottsunda 2012, Husby 2013. Bilar som brinner och stenar som kastas. Djupa pannveck hos oss tyckare. Arga ungdomar. Svettiga poliser. Händelserna som får medierna att hopas i förorterna pågår dock i mindre skala hela tiden. Häromdagen kom nyheten att väktarbolag slutar köra in i Rosengård efter ett misstänkt skott mot en bil. Brev har slutat levereras i en del av Huddinge efter hot mot brevbärare.

Jag var inte på något sätt först med att beskriva tillståndet i landet. Poängen är att det har pågått länge. I decennier har det gått att följa utvecklingen, i rapporter och utredningar. Men det är som att orden i alla rapporter och utredningar, debatter och analyser, har saknat betydelse. Nu är vi här och hit har vi varit på väg länge. Alla som har haft ögon att se med har sett färdriktningen.

Hundratals människor badade en varm sommarkväll vid Näset i Göteborg. Plötsligt börjar två gäng beskjuta varandra, mitt bland alla kvällsbadare. Den gången skadades ingen tredje part. Det var en stor sak när det hände 2001. Tjugo år senare är risken för en sådan händelse en given del av livet i Sverige. När någon sköts ihjäl förr var det en stor nyhet, i dag sker det så gott som varje dag. Medan brottsligheten sjunkit i övriga Europa har den ökat i Sverige. Inget av detta har varit okänt. Vi har haft informationen, men inte agerat på den. 

Poliser, tjänstemän inom olika myndigheter som Kriminalvården, Skatteverket och socialtjänsten hotas regelbundet. I Göteborgs kommun råder en tystnadskultur där medarbetare blir tystade av chefer när de ger sin bild av läget i olika verksamheter och områden i staden, skriver forskaren Anna Ekström vid Institutet för framtidsstudier i en rapport hon skrivit på kommunstyrelsens uppdrag. Anställda vågar inte polisanmäla på grund av hot om repressalier från den undre världen. Det finns ingen anledning att tro att det skulle se särskilt annorlunda ut på andra håll. Varför skyddas inte statens tjänstemän bättre? Om de som står vid frontlinjen inte är säkra, vem ska då verkställa beslut?

Läs vidare…

Steget Efter

-Pettersson håller med Ivar i mycket men vill inte helt tappa tron på svenska staten, för staten är vi och vi borde fortfarande vara tillräckligt många bra människor för att få skutan på rätt kurs…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Jag har tappat tron på svenska staten

 1. Jag tappade tilltron, inte till staten utan väljarna hösten 1969, då en opportunistisk adelsman tilläts bilda Regering.

  Staten är vi, väljarna en del av det hela, men eftersom vi inte får välja kandidater, nu inte ens stryka de man vill ha bort från listan, så är demokratin minimal.

  Vi är helt i händerna på några få i varje parti som väljer ut jasägarna, och de säger ja för att det gynnar dem, inte vårt land och stat.

  10
 2. Vi Södertäljebor fick den första knäcken redan när invasionen från balkan drabbade oss.

  Vi ser ännu konsekvenserna av denna
  invasion!

  30
 3. Jag tappade tron på staten och myndigheter inom stat, kommunen plus statsmedia för ca 20 år sedan, tyvärr har jag också tappat tron och tilliten till andra människor förutom den närmaste familjen och nära vänner. Vi ser nu varje dag hur kaoset, infernot och korruptionen för oss närmare och närmare avgrunden. Nästa steg i förfallet blir nog rena gatustrider i Sverige mellan kriminella gäng och deras respektive klaner, vad gör regering och knapptryckarkompaniet då? Utlyser klimatnödläge?

  57
 4. Man måste skilja på samhället och staten. IOM att människor inte vill vara eller klarar sig själva lever de flesta i närheten av varandra , ett samhälle .
  Samhället är i grund anarkokapitalistiskt och är mer eller mindre bra att leva i beroende på kulturen och vilka individer som finns där.
  Staten är ett gäng organiserade banditer som parasiterar på samhället. Påstådd demokrati ändrar inte särskilt på detta, annat än att folk jobbar på lite bättre med upplevd frihet.
  Anarkokapitalismen är ett naturligt grundtillstånd och ingen ideologi, kan därför inte misslyckas definitionsmässigt eftersom den inte har ett mål.
  Utan staten hade inflyttning av medellösa främmande bara skett om enskilda förbarmat sig och hyst och bespisat dem.

  22
  • Staten med sin taxering och våldskapital skyddar eller finansierar sina kompisparasiter
   Som bankerna ,FN ,WHO, EU, IMF, WEF, och big pharma med många flera.
   Lär väl bli ännu mera parasitism med NWO.

   31
   • Den som tror att staten bryr sig om samhället och individen är mer än lovligt naiv
    Den är mentalt som ett efterblivet barn. På grund av lång tids indoktrinering verkar många västerlänningar vara just det.

    29
 5. Sossarna ynglar av sig också, vi blir aldrig av med dom. Gossen Eneroth son till gråsossen Thomas Eneroth ska genvägen via kyrkan göra Bommersvikskarriär som pappa. Ivrigt påhejad av vänsteretablissemanget med ärkebiskop i spetsen får han i media spy galla över AfS deltagande i kyrkovalet. Lika bra att låta sossarna med stödtrupper dra ner Svea rike till bottenskrapet av shitholecountries, vi som orkar vara kvar får bygga upp allt igen, sten för sten. Det kommer att ta tid, men det finns inget val, det har gått alldeles för långt.

  47
  1
 6. Jag tappade tron på staten när Palme blev statsminister, för då började det gå utför med Sverige. Daltandet med kriminella började tack vare justitieminister Lennart Geijer.

  51
 7. Det är vänsterns experimentlusta som fått Sverige att kapsejsa. Skicka alla vänster och feminister till Nordkorea, Kuba eller Afghanistan så ska vi som är konservativa snart reda upp eländet som vänstern skapat.
  Några enkla åtgärder som skrivits mycket om här är stoppa flyktinginvandring och anhöriginvandring på dem som inte kan försörja sig, upphandla fängelseplatser iUkraina för den miljard Löfven lånade ut och skicka dit alla kriminella invandrare. Sluta också med den ickefungerande uhjälpen.
  Det blir en bra början.

  50
  1
 8. Det där med att polisen förlorat sitt våldsmonopol är därför att ingen har kurage att ta tag
  idet, för att polisen ska kunna sätta sig i respekt hos importerade gangstrar, så krävs det
  hårda tag från samhället, när samma personer gång efter gång begår avskyvärda brott
  utvisa fanskapet, och har dom familj utvisa hela sällskapet, oavsett vad Batikhäxor och Socialtanter och andra tyckare säger, straffet kan dom avtjäna i det land dom kommer ifrån
  ifall ett stort antal sådana sällskap åkt ut hade dom andra tänkt om, bara vetskapen om att
  detta kan hända hade sänt signaler till övriga, men med detta veliga styre vi har idag kommer inget att hända, dessutom behöver det som kallas Public service reformeras
  och avkrävas det som står i deras instruktioner att rapportera sakligt vilket dom inte gör idag. Dom kunde lika gärna benämnas regeringsorganet SVT/SR för sitt svansande
  för regimen! LÄR AV DANMARK!

  47
 9. Ja det är inte svårt att tappa tilltron til staten , häromdagen kom nyheten att en ny myndighet skulle inrättas som skulle stävja bidragsfusket i landet ,saken är väl den att om våra myndigheter sköttes på ett godtagbart sätt skulle en sådan myndighet inte behövas .Men om en ny myndighet skulle inrättas så vore det en som skulle övervaka alla myndigheter och med befogenhet att sparka väck alla odugliga tjänstemän som sitter och bedriver sin egna agenda som går stick i stäv mot det uppdrag han eller hon har . Sedan måste tjänstemannaansvaret införas igen med omedelbar verkan om man ska kunna reda ut allt .Tyvärr har man ju sina aningar när det gäller en ny myndighet och det är att den skapas bara för att kunna utplacera ett gäng avdankade politiker som är svårplacerade för ingen vill ha dom inom det privata arbetslivet .

  55
 10. Vem har inte tappat tron på staten?
  Förfallet började väl egentligen i och med att Olof Palme lät avskaffa tjänstemannaansvaret.
  Idag fungerar det ju som så ( eller rättare sagt INTE fungerar ) att alla så kallade ansvariga oavsett nivå bara kan avgå och hämta ut 100 000-tals kr vid ett eventuellt misslyckande.
  Under dessa förutsättningar så kan inget samhälle fungera, det är ju i princip lönsamt och berikande att medvetet se till att misslyckas på jobbet.
  Ett annat problem är att vår media och dess journalister saknar förmågan att ställa ansvariga beslutsfattare till svar för det elände dom har ställt till med!
  Tonläget i en nyhetsrapport om ett mord eller ett upplopp skiljer sig idag ingenting mot en det i en väderrapport om morgondagens väder, enda skillnaden är att ordet ”oacceptabelt” nämns av något intervjuoffer i det förstnämnda nyhetsreportaget!

  62
  1
   • Av någon underlig anledning så verkar den återupprättade lagen lnte fungera. Kanske har man ändrat något i lagtexten. Sverige har sen mycket länge behövt en oberoende konstiutionsdomstol och inte ett tandlöst politikerinfesterat konstitutionsutskott.

  • Olof Palme började också med att rasera skolan. Sedan fick han tågen att sluta gå.
   Bra att du som SD are är aktiv här! Vi gamla moddare tycker Kristerssen är för mesig och en vingelpetter.
   Inför arbetsplikt vid socialbidrag.
   Återinför att man får hämta alla bidrag personligen var 14de dag. Då kan man inte åka på semester och bo i annat land samtidigt med bidrag. I en familj låt kvinnan hämta bidragen.
   Detta gör att man inte behöver inrätta en ny myndighet.
   Johnny. Tala klarspråk. Välfärden kommer rasa då det blir tomt på kistbotten. Skatterna är inget ymnighetshorn. Det tar slut förr eller senare.
   Att klaner kan stå och pucklar på varandra i dagsljus i timmar utan att polisen kan bryta det och skydda medborgarna trots världens högsta skatter är en failed state.

   41
   1
 11. Tror inte vi kommer få höra från dom ekonomiskt oberoende s.k komiker som är fullt upptagna med att tala om för oss hur bra allt är i landet och hur fel alla dessa —ister har.

  44
 12. Nu kommer de på rad , den ena efter den andra .
  Ivar Arpi tillhör i alla fall dem som vågat säga som det är tidigare .
  men alla andra skribenter och kulturkatastrofer som jamsat med av rädsla att bli av med bidragen är bara för sorgliga.
  Nu väntar vi på Schyffert , Bettner , äckliga usch, nä Özz menar jag , Lindberg , Pascalido . ni vet de där som sträcker näsan i luften och känner lukten av stålarna .
  Plötsligt känns det friskare i luften , lättare att andas .
  Det är som Jonas S. skriver i sin nya bok .
  ALLT KOMMER ATT BLI BRA .

  46
  • Det var Palme som initierade förfallet, och den totala upplösningen av ett stabilt och tryggt samhälle. Palme-doktrinen har varit ledljuset mot den ultimata avgrunden, som INGEN, ABSOLUT INGEN, har fått eller får motsäga. För Palme är guden för de makthavande. Detta leder till total undergång för väst. DETTA ÄR BARA BÖRJAN!!!

   19

Kommentera