Fruktansvärd klimatkatastrof i Frankrike

Klimatkatastrof är ju det nya modeordet för lite ovanligare väderhändelser.

En sådan händelse med förödande konsekvenser för mänskligheten, (lite överdrifter förstärker budskapet) super rekord kyla i våras gör att den Franska vinskörden minskar med ofattbara 29%.

Den utbredda frosten sades ha varit särskilt skadlig för tidigt växande druvsorter som Chardonnay – som används vid produktion av Champagne – och Merlot.

Prognosen innebär att landet står inför utsikterna till sin lägsta vinvolym sedan minst 1970.

LÄNK

15 thoughts on “Fruktansvärd klimatkatastrof i Frankrike

 1. Systembolaget har leveransproblem och nu detta! Här har vi en riktig kris som hotar demokratin. Hur ska det gå om svenska folket inte får reboota hjärnan varje helg?

 2. Tja, då blir det hembränt som vanligt! Varje gång jag skålar med mina alkiskompisar sjunger vi en liten trudelutt.

  JAG TROR PÅ AKVAVIT
  Melodi: Jag tror på sommaren

  Jag tror, jag tror på akvavit
  jag tror, jag tror på dynamit
  den ger en kraft att sjunga ut
  och inga krämpor blir akut.
  Man glömmer vardagslivets jäkt
  och känner stundens ruseffekt.
  En snaps, en skål, en truddelutt
  och sen så tar vi våran hutt.

  eller

  Vi äro små sossar vi, ding dong
  Vi äro små sossar vi, ding dong
  Vi äro små sossar som sitter och frossar
  och folket får notan nu, ding dong!

  12
  • Skäms du inte din stackare? Hänga ut socialdemokraterna på detta tarvliga sätt. De kämpar för folkets rätt till självbestämmande och inget parti har bättre program än dem.

 3. Väder, tror det var 1954, ett gäng grabbar på dans i Rättvik på midsommarafton, på morgonen när man kröp ur tältet var det frost i gräset.
  Samma år nu längre söderut i Uppland plus 7 grader på Julafton, ovanligt varmt men inte anmärkningsvärt.

  Nu tillskrivs vädret vara klimat, av trendnissarna.
  Klimat är faktabaserat, ej prognoskurvor, men så länge det finns intresse av prognoser så fortsätter hysterin.

  17
 4. Ja såg i går ett reportage från södra Frankrike där “klimatuppvärmningen” orsakat,att en liten Medeltida stad sedan snart 50 år minskar i folkmängd. Anledningen påstods vara att Sommaren är fööör varm,och vintern fööör kall på denna ort !!
  Påminner mig om,att min gamle Morfar brukade säga:”Blir det bara östliga vindar,kommer värmen från de ryska stäpperna till oss”.
  Men detta var ju för 70/80 år sedan,då klagade man inte på värmen,utan gladde sig över att bär och frukt mognade.

  17
 5. ja men fransmännen löser det direkt man häller glykol i vinet…
  det har man gort tidigare med bra resultat

  15
 6. Fråga:- Varför ses 5 grader på Midsommarafton som dåligt väder, medan samma 5 grader på Julafton ogenerat tillskrivs klimatet?

  18
 7. Det är nu 4:e året av en period av pågående avkylning. Just nu definierar klimatbedrgarna om vad klimatförändring (underförstått Global uppvärmning) innebär. Således är enligt propagandan Global Uppvärmning numera orsakad av global nedkylning. Det är inte enbart i Frankrike vårkyla slog till. I USA öster om Klippiga bergen blir skördarna 30-40% sämre i år. I Södra Halvklotet är bilden liknande. En stor del av grödorna har frusit bort, bl a blir majs en bristvara. Sammantaget i världen är risken stor att det blir livsmedelsbrist. Världsmarknaden förbereder sig redan genom att priserna på basråvaror till livsmedel i våras höjdes med 40%. I höst kan det komma fler höjningar. Kineserna damsuger f n världsmarknaden på all livsmedel de kan komma över, vilket lär leda till prishöjningar. Även Kina väntar felslagna skördar.

  Senast Sverige hade svällt var på 1860-talet då Lilla Istiden under flera år skapade missväxt. Lite mer värme ger inte missväxt, medan kyla ger missväxt och svällt. Ni har väl alla hört talas om hungerkravallerna under 1860-talet. Sundsvall, Skurup bl a. Det var också regelrätta väpnade uppror, som armén fick sättas in mot. Norrlands inland avfolkades i stort sett på nybyggarfamiljer som vintern 1867 dog utan att hjälp kunde skickas p g a snömängderna. 10000-tals svenskar dog av svällt och amerikautvandringarna startade.

  Och som vanligt har inte S någon beredskap för någonting, t ex livsmedelsbrist i världen. Denna vinter kanske livsmedel kan köpas med pengar (höga priser). Men vid svällt säljer bönderna i exportländerna inte längre sin skörd utan äter den själv. Sverige kanske kan klara livsmedelsförsörjningen 6 månader om strikt ransonering införs tidigt. Dags att återskapa livsmedelslagren i beredskap NU. Kanske även dags att åter odla upp åkerlappar man planterat gran på, så att t ex potatis kan odlas. Räkna dock med att sossarnas nomenklatur inte behöver ransonera.
  NÄSTA VINTER finns kanske inget att köpa.

  19
 8. OT; förra veckan fick fotfolket veta att 7.5 miljoner svenskar får lägre skatt. Bra! Inte ett ord(från
  journalisterna) om hur mycket eller vilka! Märkligt.
  Som vanligt får de mest utsatta minst. Total
  tystnad. Ingen reagerar på uttryck som ; gå på
  café , gå t frissan, etc. Att slänga till fotfolket
  en hundring visar hur långt vår “elit ” står fr
  verkligheten. Arma land

  28
   • Elon:
    Ja nu tvingas vi tanka mindervärdig vara,men betala moms på de tillsatser (rapsolja) man blandat in.
    Fulltank innebär en skatt om mer än 500:-….

    12
   • Löfven sänkte sin skatt med 85 000/år. Magda fick därmed flera tusen i skattesänkning per månad. Magda var mycket stolt över att ge en skattesänkning på en hundralapp åt lågavlönade…

    10
 9. Först och främst – vad hände 1970? Om nu detta skulle vara ett tecken på klimatförändring – var hittar vi historik för att påvisa klimatförändring? kallt väder – med frost kan även drabba Kalifonien, men de har botemedel för detta. kanske skall Frankrike göra samma installationer som de i Napa dalen!

  14
  • Du ska inte fråga vad som hände för 50 år sedan, du ska fråga vad som hände för 100 år sedan.
   1930-talet var bland de varmaste årtiondena i modern tid.
   Det var då de hade de stora dammstormarna på de amerikanska stäpperna och rekordvärme registrerades i både USA och Europa.
   Tittar vi på svensk väderdata så börjar den för perioden 1931 och slutar 1960. Den visar att vi har lite lägre genomsnitts temperatur idag som vi hade då. Men då ska du ha i åtanke att dessa data inkluderar 20 års nedkylning från 1940-1960. En nedkylning som kulminerar på 70-talet innan den börjar stiga igen.

   Idag är det mycket svalare och rent generellt sett har året varit kallare i Nordamerika än på många år.

   14

Kommentera