Finland börjar lätta på corona-restriktioner

PANDEMI. Finland räknar med att slopa coronarestriktionerna helt i mitten av oktober. Men det kan också gå snabbare än så att ta bort en del av dem, meddelar landets regering och statsminister Sanna Marin. Danmark öppnar helt på fredag.

Sanna Marin Pressbild: Laura Kotila

När 80 procent av alla som är över tolv år gamla i Finland är fullt vaccinerade kommer landets riksomfattande restriktioner att slopas helt, enligt landets nya hybridstrategi.

Men tidigare än så börjar det finländska samhället att öppna upp. – Vi kommer inte att vänta tills vi uppnår vaccinmålet, utan vi börjar avveckla restriktioner stegvis redan nu, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru enligt Svenska Yle.

Antagligen nås målet i mitten av oktober.

Men det finns också en nödbroms om smittspridningen skulle börja ta fart igen. ”I dessa fall går man tillbaka till mer betydande riksomfattande åtgärder för att hindra spridningen av viruset”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Under måndagen lämnade också regeringen in ett förslag om en lagändring till riksdagen gällande den så kallade tvåmetersregeln, som i dag innebär att vid platser med en viss coronaspridning så kan man kräva två meters avstånd för dem som vistas inomhus mer än en kvart.

Lagen har bland annat ställt till det för biografer och teatrar, och anses delvis ha spelat ut sin roll i takt med att vaccinationsgraden ökat.

I lagändringsförslaget föreslås att stryka den exakta tiden och avståndet, för att regionförvaltningsverket och kommunerna ska kunna göra en egen bedömning utifrån sammanhanget, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Finland har med sina 5,5 miljoner invånare klarat sig relativt lindrigt undan i pandemin, jämfört med Sverige.

I början av september hade 1.030 personer avlidit med covid-19, och 21 patienter intensivvårdades. Då hade 80 procent av befolkningen äldre än tolv år fått sin första vaccindos, medan 55 procent även hade fått den andra dosen, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

I Sverige med nästan dubbelt så stor befolkning har 14692 avlidit med covid-19.

Avlidna med covid-19 per dag i Sverige

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Finland börjar lätta på corona-restriktioner

  1. Hoppas hela Europa öppnar också. Det är dock inte så svårt att förutse bakslag, då det är under den kallare delen av året människor brukar få influensa.
    Efterlyser fortfarande objektiva nyheter om Corona från statliga media och gammelmedia.

  2. Intressant att notera hur minister Kiuru (s) tydligen lidit ett nederlag i sin maktkättja, hon har varit motståndare till ett öppnande. Hon är ministern som skall ansvara för hälsovården.

Kommentera