Dyrare sprit i Norrland och billigare i Skåne

BRÄNNVIN & EKONOMI. Min gamla far som sedan många år seglar på andra breddgrader brukade säga om tokiga uttalanden att ”mycket ska man höra innan öronen trillar av”. Nu föreslår Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet, att Systembolaget ska införa olika priser i landet beroende på var du bor.

Jerker Holm menar att i södra Sverige, där man lättare kan åka till Tyskland och Danmark för sina spritinköp, bör priserna ligga på en lägre nivå och vara högre i Norrland. Det skulle kunna ”stävja utflödet av skattekronor till staten”, skriver professorn i en debattartikel i Sydsvenskan.

Larssons blogg

-Pettersson säger att skatten på brännvin är redan c:a 90 procent, tycker ”professorn” att det är rimligt att höja den nivån? Jag vet inte var professorn fått sin utbildning i livets skola men om han anser att ”utflödet av skattekronor från staten är ett problem” skulle han kanske läsa på om hembränning.

Sedan kan man fundera på hur tyskarna får ihop statens ekonomi med betydligt lägre alkoholskatter?

Hembränningsapparat är ett hantverk och jag har hört rykten om att det finns dessa kunskaper här och var i skogarna.

Nedanstående är skrivet i augusti 2010 så det kan skilja någon detalj.

Alkoholskatten är inte och leka med. Tänk på det när ni sitter och njuter av en iskall gin & tonic en varm sommardag. På en flaska 40 % Star Dry Gin som kostar 198:- på bolaget betalar du 140,40 i alkoholskatt. Det är svinaktigt mycket det men inte allt du betalar även moms med 39,60. Det vill säga brännvinet för 198 kronor kostar endast 18 kronor resten är skatt.

Dessutom är momsen fantastisk, den betalar du alltså även på skatten ─ skatt på skatten ─ vilken fantastisk uppfinningen.

Sprit 18 kronor + alkoholskatt 140,40 + moms 39,60 = 198 kronor. Det gör 91 % är skatt, vilken underbar marknad för smugglare och andra brottslingar.

Visst är sprit billigt, 18 kronor för en flaska, kom inte och säg något annat men det är snudd på tragiskt, dessa 91 % i skatt betalar du med pengar du redan betalat en massa skatt på.

Skål!

Steget efter.

***Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Dyrare sprit i Norrland och billigare i Skåne

 1. Iden är egentligen inte så dum, Skåningen får ju betala betydligt högre Elpriser på den El som är producerat upp i landet, annars får denna sänkas så att alla som bor i landet får
  betala samma pris på oavsett vilken vara det gäller!

  3
  1
 2. Då blir det mer hembränning i norrland och lägre skatteinkomster. Intelligent förslag……😄😄😄😄😄😄

  29
  1
 3. Se Corona från den positiva sidan, det finns gratis sprit i alla butiker, kafé och restauranger.

  13
  2
 4. En professor kan vara lärd men vem har sagt att han behöver vara klok?

  På 60-talet gick jag till Storen och köpte en Hennesy XO för 9,5 dollar, vi var ca 400 svenskar, kunde köpa hur mycket sprit som helst men ingen blev så full som om det varit i Sverige.

  Ju friare desto bättre, men det fanns heller inte några bidrag att få som måste betalas av skattebetalare.

  16
 5. Det mest korkade förslaget på länge.
  Det här löses med hembränning eller långresor till Danmark 2-300 mil tur/ retur.
  Vilket innebär mindre skatt och mer miljöpåverkan, bra lösning ?
  Tänk att vissa människor inte har bättre förstånd, och han ska vara statsvetare.
  Kan inte dra någon annan slutsats än att den yrkesgruppen är dummare än normalt.

  26
 6. Den lilla fjuttsänkning han förslår har ju ingen effekt. Minst en halvering av spritskatten kanske skulle ha effekt.

  17
 7. Och dessa 18 kronor är inklusive vinst för Systembolaget på någonstans mellan 50 till 100%, alltså mellan 4:50 och 9:- per flaska.

  20

Kommentera