Nya Zeeland hade försökt deportera extremist i åratal

ISLAM & TERRORISM. Terrormuslim skjuten i New Zeeland, skrev bloggen i fredags, nu rapporteras att Nyzeeländska myndigheter i åratal försökt att deportera Ahamed Aathil Mohamed Samsudeen. Det säger premiärminister Jacinda Ardern enligt bland andra The Guardian.

Ahmed Aathill Mohamed Samsudeen dödades av polis den 3 september när han genomförde en terroristattack. Foto: Greg Bowker/New Zealand Herald

32-åringen, som kom från Sri Lanka, sköts ihjäl av poliser som övervakade honom då han knivattackerade besökare i en butik i Auckland i fredags.

Myndigheterna hade sedan 2018 försökt häva Samsudeens flyktingstatus för att kunna utvisa honom men inget beslut hade fattats. I stället övervakades han dygnet runt av myndigheterna eftersom han bedömdes vara radikaliserad och ett stort säkerhetshot.

Under lördagen lovade Ardern att säkerhetslagarna i landet ska skärpas. Att förbereda en attack kommer att bli olagligt. Sju personer skadades i attacken, för tre av dem är läget kritiskt.

Samsudeen kom till Nya Zeeland i oktober 2011, 22 år gammal, med ett studentvisum, straxt efter det sökta han asyl och hänvisade till flyktingstatus. Nya Zeelands migrationsmyndighet avslog detta 2012, men Samsudeen överklagade och lyckades. Han fick flyktingstatus i december 2013.

År 2016 väckte han uppmärksamhet hos polis och säkerhetstjänst efter att uttryckt sig sympatiskt på Facebook om terrorattacker, våldsamma krigsrelaterade videor och kommentarer som förespråkar våldsextremism.

I maj 2017 greps Samsudeen på Auckland International Airport. Polisen trodde att han var på väg till Syrien, och under en husrannsakan i hans lägenhet hittade Islamiska statens propaganda och en jaktkniv. Han släpptes mot borgen, men i augusti 2018, medan han var frigiven mot borgen, köpte han en ny kniv och polisen grep honom igen och hittade ytterligare extremistiskt material.

Myndigheterna har känt till att Samsudeen ville begå en terrorattack, men att planera en sådan är inte ett brott i Nya Zeeland.

År 2021 dömdes han för IS-propaganda och dömdes i juli till ett år, men en rad villkor hindrade honom från att interneras.

-Pettersson säger att detta är en galen muslim på Nya Zeeland som skadade sju personer, tre av dem allvarligt. I Sverige hade vi nyligen Vetlanda-afghanen och vi har ett helt gäng som bedöms vara säkerhetsrisker där beslut tagits om utvisningen men de är kvar i landet.

När sker nästa terrordåd i Sverige?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Nya Zeeland hade försökt deportera extremist i åratal

 1. I varje demokratiskt land med en befolkning som vet och lever med kristna värderingar är dagens lagar och levnadsregler tillräckliga.

  Men då främmande element med en annan livssyn och religion räcker de inte till, då ,måste vi som de främmande bli ociviliserade och återanvända lagar från anno dazumal.

  Naturligtvis skall de som kommit hit och respekterar våra lagar, arbetar som vi, vill i själ och hjärta bli svenskar, respekteras och få stanna.

  Alla andra måste dessvärre lämna landet och skall aldrig få återkomma.

 2. Vi har sekten i Vårt Fosterland också !

  Sekten får ha stridsledningscentraler i varje samhälle i Vårt Fosterland!

  Vet vi hur de används?

  De följer sin ”lagbok”!

  Ett hot mot oss ? => jag är rädd! – känner du dig trygg ?

  12

Kommentera