Danmark slopar corona-passen, öppnar samhället helt

PANDEMI. Det verkar som Sverige som så ofta är tvåa eller ännu längre efter på bollen när det gäller åtgärder mot olika saker i samhället. Här diskuterar vi om corona-pass ska införas och om tolvåringar ska vaccineras, den diskussionen hade danskarna för ett bra tag sedan och från den 10 september öppnar dom samhället helt och tar bort alla Coronarestriktioner.

Danmarks framtid av Lars Plougmann CC BY

Inom några dagar kan danskarna gå till frisören och se på fotbollsmatcher på läktaren utan att behöva visa upp ett coronapass.

”Epidemin är under kontroll, vi har rekordhöga vaccinationssiffror”, säger hälsoministern Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande.

Fyra av fem danskar från tolv år och uppåt är färdigvaccinerade, alltså drygt 80 procent, vilket innebär att Danmark relativt sett har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen.

Det gör att den socialdemokratiska regeringen inte längre kategoriserar covid-19 som en ”samhällskritisk sjukdom” och från och med den 10 september slopas alla coronarestriktioner.

”Regeringen har lovat att inte hålla kvar på åtgärderna längre än det var nödvändigt och där är vi nu. Men även om vi det ser bra ut nu är vi inte ute ur epidemin ännu”, säger Magnus Heunicke.

Sedan tidigare var lättnader inplanerade från den 1 september och att exempelvis nattklubbar skulle kunna öppna igen om gästerna hade ett coronapass, men nu tas alla restriktioner bort helt och hållet.

Om läget försämras kan det bli aktuellt med att återinföra restriktioner, uppger hälsoministern.

Antalet patienter som var inlagda på danska sjukhus för covid-19 uppgick under torsdagen till 127 personer. Totalt har 2.573 coronasmittade personer dött i Danmark.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, tycker att beslutet är förståeligt. – Alla förutsägelser säger ju att det borde vara under kontroll när man kommer upp i så hög vaccinationstäckning som Danmark har. Men det är förutsägelser, och förutsägelser stämmer inte alltid. Själv hade jag gärna sett en minskning av smittspridningen först, men det är inte orimligt att göra som danskarna gör, säger Dillner.

– Sverige ligger ju lite efter, men Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, har ju sagt att han tror att vi kommer att ha kontroll någon gång under hösten.

Danmark stängde ned samhället rejält i december 2020, men öppnade upp verksamheter som frisörer, taturerare, massörer, körskolor, krogar med flera för dem som skaffade ett digitalt intyg, coronapass, som antingen visar att man är färdigvaccinerad, att man testat positivt för corona under de senaste tre månaderna och har antikroppar – eller att man testat negativt för corona de senaste 48 timmarna från den 6 april. Coronappasset är/var populärt bland danskarna.

Dagens Medicin…

-Pettersson hoppas Danmark inte åker på något större bakslag. När det gäller vacciner mot covid-19 verkar det som det inte finns något annat läkemedel som är i närheten så väl testat som dessa vacciner.

Några påstår att det finns en del alternativa läkemedel som enskilda läkare/forskare säger är bra mot covid-19. Ingen av dessa har dock fått godkänt i några vetenskapliga tester eller blivit godkända av läkemedelsverken i Sverige, EU eller USA. I bästa fall gör de ingen skada men nyttan mot virussjukdomar är mycket begränsad.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Johan Carlsson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

16 thoughts on “Danmark slopar corona-passen, öppnar samhället helt

 1. Den danska kören som åkte till Italien var full vaccinerade men blev sjuka, så bra var den
  Virolog professorn och Nobelpristageren Luc Montagnier säger i fransk tv Vaccinet skapa mutationer

 2. Jag kan inte för mitt liv få det att gå ihop, Pettersson, att du är så totalt för ett otestat experimentvaccin med din i övrigt samhällskritiska hållning. Är du innerst inne osäker på om du verkligen gjorde rätt när du släppte in substansen i din kropp?

  11
  1
 3. Danmark slopar korona-passen- öppnar samhället helt och
  Florida kommer att utfärda böter på 5000 dollar om företag, skolor och myndigheter kräver att enskilda individer ska bevisa att de fått covidvaccin.

  https://abcnews.go.com/Health/wireStory/covid-vaccine-proof-face-5000-fine-florida-79774228

  Böterna börjar utfärdas16 september om medborgare ombeds uppvisa vaccinationsbevis.
  Republikanska guvernören Ron DeSantis skrev tidigare i år ett lagförslag som förbjöd vaccinpass.
  Nikki Fried, statens enda statliga folkvalda demokrat försöker utmana DeSantis position som guvernör 2022, var kritisk till böterna, skriver ABC News. Hon menar att det är ett angrepp mot personer som försöker skydda sig själva och andra från Covid-19”
  ByThe Associated Press
  September 1, 2021,

 4. Att påstå att det inte finns läkemedel mot Covid-19, stämmer inte alls Pettersson.
  Ivermectin exempelvis ger minst 80% minskad död eller sjukhusvistelse.
  Vilket är dokumenterat sedan långt tid tillbaka.
  Läs på och kom in i matchen!

  12
  2
  • @Anders Lundin. Av dig till Pettersson: Läs på och kom in i matchen! Erbjöd också jag men inlägget med de bevis forumägaren begär har igår sänts tre gånger. Av Pettersson begärt bevis för att komma in i matchen” har inte publiceras, men skam den som ger sig så ännu en gång sänds de begärda bevisen.

   1 – Från 26 januari i år är Ivermectin godkänt läkemedel mot Covid-19 i Slovakien som det första landet inom EU.
   sökord: Ivermectin godkänt mot covid 19 i slovakien 2021.02 13.

   2 – Ivermektin är ett välkänt läkemedel som är godkänt mot parasiter av WHO, EMA och FDA (amerikanska Läkemedelsverket). Preparatet upptäcktes på 1970-talet och dess upphovsmän erhöll år 2015 nobelpriset i medicin.
   sökord: dagens medicin, opinion/debatt. iver,,,skulle kunna vara det som avslutar pandeamin.

   3 – Ivermectin i COVID-19. Dessa sidor innehåller den vetenskapliga grunden som motiverar användningen av ivermektin i COVID-19. Vi ser ivermektin som ett centralt läkemedel vid förebyggande och behandling av COVID-19. För omfattande information om ivermektin hänvisas till vår Granskning av framväxande bevis som stöder användningen av ivermektin vid profylakse och behandling av COVID-19 och de inkluderade referenserna.New York Times COVID ”Mystery” löst!
   Fall har störtat i Indien på några veckor. New York Times rapporterade 30 juli 2021 att detta är ett mysterium utan någon klar förklaring som skedde direkt efter nytt COVID-19 protokoll släpptes i Indien. Den nya riktlinjen inkluderar – Ivermectin för tidig behandling – för att behandla patienter med lindriga symptom.
   Intresserade kan med sökord rubrik: Hur man får Ivermectin och trycka på Apotek för lista på i EU godkända Ivermectin medicin.
   MVH.

   • Ivermectin är inte godkänt av Läkemedelsverken i Sverige, EU eller USA som läkemedel mot Covid-19. Däremot lär det vara bra mot parasiter på hästar.

 5. Det görs för litet, och det görs för sent. Så ageras i Sverige mot alla problem (invandring, corona, kriminalitet, elsparkcyklar etc).

  Danmark är som sagt ett föredöme. En rumän körde narkotikapåverkad i 218 km/h. Påföljden blev:
  fängelse
  indraget körkort
  utvisning
  bilen konfiskerad
  Dessutom var det en sk ”straksdom”. Samhällets reaktion kom alltså bara någon dag efter händelsen,

  https://www.bt.dk/krimi/31-arig-mand-far-straksdom-for-vanvidskorsel-korte-over-218-kmt

  14
 6. Tegnell låg verkligen i framkant när han ville uppnå flockemmunitet. Men, nu är vi snart där.
  Hoppas våra experter har lärt sig något av denna pandemi tills nästa pandemi kommer.

  12
  1

Kommentera