Dagens tankeställare 26

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 26.

Med ert tillstånd tar jag åter en gång avstamp i egna erfarenheter.

I juni hade vi kommunalval i Finland. Undertecknad ställde självfallet upp i Sannfinländarnas led här i hemstaden Järvenpää (Träskända på svenska). Min valreklam såg ut så här.

I grovhuggen översättning:

”FÖRNUFT FÖRE KÄNSLOR,
REALISM FÖRE IDEOLOGIER

Rödgrönheten är en osund ideologi
vars symtom är
– oärlighet
– flockbeteende
– gränslöshet

Järvenpää stads uppgift är inte att rädda världen
utan att erbjuda sina invånare fungerande tjänster”

Reklamen gick ut i många kanaler, bland annat i en lokalpolitisk Facebookgrupp som säger sig vara neutral och opartisk. Alla officiellt utnämnda kandidater gavs möjlighet att lägga ut en valreklam per skalle. Responsen blev som väntat, diskussionens vågor svallade höga – eller rättare sagt ondgjorde folk sig över mina inkorrekta åsikter.

Någon tyckte detta var ett urexempel på ”arisk extremhöger”. Var han fick det ariska från är en gåta. Kanske en association till mitt svenska namn och påbrå? Men är inte det ren och skär rasism, något de goda och rättrogna inte borde ägna sig åt?

En annan skrev: ”Sannfinländarna borde stanna upp och tänka efter vilken sorts reklam ungdomen ska behöva se.” Just det ja!

Följande morgon var diskussionstråden bortplockad, enligt admin för att reklamen befanns ”osaklig”. Irriterande, men en struntsak i det stora hela, inget att martyrförklara mig för. Men visst inställer sig frågor på allmän nivå.

Hur var det nu med yttrandefriheten? Gäller den bara så länge man håller med regimen, med de rödgröna som säger sig värna öppen debatt och demokrati? Hur kommer det sig att man ständigt stöter på samma lögnaktighet och motstridigheter i de rödgrönas upp och nervända värld?

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera