Stäng

Dagens tankeställare 24

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 24

För ett kvartssekel sedan var det dags för min förstfödde att komma till världen. Jag var mycket upprymd och engagerad, så när stunden närmade sig åkte jag med frun till sjukhuset och gav henne moraliskt stöd så gott jag kunde. På den tiden hörde det liksom till att pappan skulle vara med vid förlossningen, hålla henne i handen, larva sig och slutligen klippa av navelsträngen.

Frun och jag hade emellertid diskuterat frågan och var fullständigt eniga: hon ville ha mig där vid själva händelsen lika litet som jag önskade se scenen.

När det sen började hända och ske gick jag och satte mig i korridoren. Det blev några långa timmar. I ett skede traskade avdelningsläkaren förbi och frågade: ”Ska inte pappa vara med vid förlossningen?”. ”Nä”, svarade jag bara och gav karln en sned blängning. Ingen idé att börja resonera, och förresten menade människan säkert väl. Men mina tankar löpte i följande banor: ”Håll käft! Om pappa ville närvara vid förlossningen så skulle pappa gått in i förlossningssalen. Men nu har mamma och pappa beslutat så här, och det ska du inte lägga dig i. Alla måste inte tänka och göra lika!”

Som kontrast vill jag berätta hur det gick till när brorsan min såg dagens ljus. Detta skedde i utkanten av en småstad, ute var det något av en vargavinter. På natten väckte morsan den blivande fadersfiguren och sa att nu börjar det på allvar. ”Fostervattnet gick nyss!” Farsan vaknade till och snäste: ”Vad fan ska jag göra åt det då? Ta cykeln och åk till bb, vet jag!” Och så vände han ryggen till och somnade om.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera

%d bloggare gillar detta: