Stäng

Cementa får inget prövningstillstånd i Högsta domstolen

ARBETSMARKNAD & EKONOMI. Cementa nekas prövningstillstånd i målet om företagets kalkbrytning på Gotland, uppger Högsta domstolen i ett pressmeddelande. Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast, vilket innebär en risk för en cementkris i Sverige.

Steget Efter

HD skriver i sin motivering att de bara prövar fall som är viktiga för rättstillämpningen eller om det finns särskilda skäl. Och HD menar att det inte gör det i det här fallet.

Cementas ansökan om att få fortsätta bryta sten på Gotland avvisades av Mark- och miljööverdomstolen i början av juli då de ansåg att deras underlag som visar hur natur och miljö påverkas av fortsatt brytning i området inte var tillräckligt bra.

Byggbranschen upprepar sina varningar för katastrofala följder om det blir ett produktionsstopp på Cementas fabrik på Gotland.

– Min fråga blir nu vad politiken kommer att kunna göra för att säkerställa att vi inte har ett byggstopp i juni i stället och stora varsel som behöver lösas ut kring jul, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, till TT.

Elmsäter-Svärd säger också att de fortfarande väntar på den remiss från den tillfälliga lagändringen som regeringen har meddelat att de ska införa. Det nuvarande tillståndet går ut den 31 oktober, sedan har regeringen gett Cementa åtta månaders möjlighet att bryta kalksten på Gotland genom tillfälliga förändringar i miljöbalken, alltså till 30 juni 2022.

I juni 2021 presenterade regeringen Cementas planer på världens första klimatneutrala cementfabrik och nu…

Om Cementa på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 reaktioner på “Cementa får inget prövningstillstånd i Högsta domstolen

 1. Det är dags att starta en ny yrkesutbildning i att bygga hyddor av jord och koskit,lärarna är ju
  redan importerade så där finns ingen brist.

 2. Läste någonstans att man räknar med ett tillskott på 400000 nya arbetslösa om Cementa måste lägga ner. Gruvdrift får avbrytas, husbyggen kommer att stanna av och infrastrukturen kommer att rasa samman. Jag undrar i mitt stilla sin om S verkligen vågar gå in i en valrörelse när man skapar en stor arbetslöshet bland LO medlemmarna. Är övertygad om att om inte S gör nått radikalt så kommer dom nog att bli lika små som Centerpartiet. Dom kan fuska sig igenom valrörelsen genom att skjuta upp ett beslut till efter september nästa år. Vi får se hur det gåt, Löfvén är trots allt lite smart som lämnar skutan innan den når botten

  8
  1
 3. Limhamn är ett alternativ så gott som något. Malmö är ju ändå en riktig håla. Ett riktig slukhål.

  28
  1. Bra förslag. Märta Stenevi bor i en villa nära det kalkbrottet som hon lyckats få till naturreservat. Men det kan ju riksdagen riva upp när landets säkerhet är hotad.

   28
   1. Det kan inte vara fel att Skånska Cementgjuteriet återvänder till brottsplatsen. Ett brott mer eller mindre i Malmö kan väl kvitta. Stenevi kan gott flytta in till stan. Möllan skulle må gott av lite nya friska fläktar.

    15
  2. Oh du Bo, var vill du bo?
   Oh Märta, jag vill bo under en Sten(br)evi dig.
   Välkomna hem till den miljöpartistiska familjen Flintstone

 4. En lärdom: Samarbeta inte med Miljöpartiet. Och i morgon måste regeringen ta beslut om lagring av utbränt kärnrbränsle – annars stängs alla kvarvarande kärnkraftverk.

  Utan cement ingen gruvbrytning i Kiruna, inga vindkraftverk, inga batterifabriker, inga broar ens för tåg, inga fabriker, inga bostäder. Återkommande elavbrott. Alla investeringar flyr Sverige.

  Där har Löfven något att bita i under sina sista veckor vid makten. Det kanske hade varit skönt att hoppa av tidigare.

  Märta glider lugnt i sin makes firmabilar som är bensin- och diesel- BMW och säger att det är inga problem. Man får väl bygga med något annat. Hon kanske tänker på korsvirkeshus som inte kräver så många träreglar. Men arbetarskyddsstyrelsen kommer nog att förbjuda återgång till pitprops.

  27
  1. Varför behöver man cement när man kan bo på Södermalm undrar Miljöpartiet. Och där finns två hål i väggen där det kommer elektricitet så det finns inget behov av att ha kraftverk heller.

   29
 5. Den långa marschen av miljöpartiet att förgöra och förstöra Sverige har nått vägs ände. Löfven lämnar den sjunkande socialdemokratiska skutan. Vem ska rädda Sverige?

  37
 6. Grattis S, hur ska ni klara detta under valet?
  Något säger mig att de inte kommer att lyfta denna frågan i SVT, SR eller TV4 överhuvudtaget för att inte torpedera det lilla förtroende folket har kvar för regimen. Speciellt inte SVT som i en vecka slagit på stora trumman om ”larmrapporten från IPCC” som inte är en larmrapport samt skyllt allt ifrån skyfall till värmeböljor och köldknäppar på ”klimatet” så de äntligen fått upp MP över 4% spärren.

  40

Kommentera

%d bloggare gillar detta: