Sayed har alla papper för att få komma hem – UD svarar inte

ÅTERVANDRING. Sayed bor i Linköping men åkte förra veckan till Afghanistan för att försöka få ut sin familj. Efter att situationen i landet förvärrats vill han komma hem till Sverige där han har permanent uppehållstillstånd, boende och jobb. Men Utrikesdepartementet svarar inte när han ringer och mejlar, skriver SVT.

Sayed skrev upp sig på UD:s svensklista över personer som kan bli evakuerade ut ur Kabul med rätt dokumentation. Svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd krävs, samt antingen ett svenskt pass eller annat giltigt pass och ett svenskt personnummer.

Han fick ett mejl som bekräftade att han registrerat sig på listan. Men dagarna går och Sayed har ännu inte fått någon ytterligare indikation från UD om när han kan få åka hem.

– Jag har inte fått någon hjälp av UD. Jag har försökt ringa dem, mejla dem, bett vänner i Sverige att höra av sig till dem. En gång stod jag i telefonkö i en halvtimme och sen bröts samtalet, säger Sayed.

Han har även mejlat Sveriges ambassad i Kabul som för tillfället uppehåller sig i Sverige men ska vara aktiv. Inget svar där heller.

De har inte gjort någonting, och jag har gjort allt som man ska göra, säger Sayed.

-Pettersson noterar att Sayded ljuger ”jag har gjort allt som man ska göra” stämmer inte riktigt. Utrikesdepartement har avrådit från resor till Afghanistan sedan 2006, och UD uppmanade alla svenskar att åka hem den 5:e augusti. Men Sayed är ”svensk” så han trodde kanske att det inte gällde honom.

Sedan undrar jag varför Sayed flydde från Afghanistan när han har en familj i Kabul, och kan återvända dit.

För det tredje misstänker jag att Sayed är lite äldre än vad han uppgav när han sökte asyl. 21 år med det hårfästet.

Sayed du är hemma, stanna där och hjälp din familj, vi klarar oss nog ändå…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Sayed har alla papper för att få komma hem – UD svarar inte

 1. De som inte förstår varför Afghaner lyssna på Helena Edlund på Swebb tv som varit på uppdrag i Afghanistan.
  Kvinnor och barn har inget värde i deras ögon, punk slut

 2. Min fundering också. Vad är det för man som lämnar sin fru och barn i krigszonen och flyr. Det är något seriöst sjukt med muslimer och deras moraliska inställning jämfört med kristna västerländska värderingar. Men jag antar att det blir så om ens moraliska förebild är en stråtrövande, slavägande, pedofil, våldtäktsman och mördare.

  Europas historia är full av situationer där västerländska män offrar sig själva för att andra ska få leva.

  Eller om man säger så här. Hade Titanic varit full av muslimer hade listan över överlevande sett drastiskt annorlunda ut. Nu var det västerländska kristna som var ombord så därför överlevde över 75% av kvinnorna och 50% av barnen. Endast 19% av männen som var ombord överlevde eftersom de betedde sig som män och hjälpte kvinnor och barn att överleva genom att få i dem i livbåtarna.

  Dr. David Wood tar upp samma ämne i mer detalj här:

  12
 3. Är han muslim så får han väl hjälp av allah, IS eller tallibanerna?

  Som desertör kunde han ju åkt tidigare och varit med i försvaret av sitt land!

  31
 4. Hur mycket hjälp har svenska pensionärer fått av flyktingarna? De skulle ju rädda våra pensioner. Skriv om det SVT. Skick gärna tillbaka dom vi inte fått någon hjälp av.

  57
 5. Det är väl därför det finns en massa män som betecknas som ”incels” men inget motsvarande för kvinnor. De skaffar sig en afghan eller en gambian för att få sina köttsliga lustar tillfredsställda på det viset 🙂 🙂

  19
   • Beror på. Är det en svensk familj eller medborgare så får vederbörande stå för kostnaderna eller om deras försäkring gör det. Är det en ”svensk” familj eller medborgare står skattebetalarna för kostnaderna.

    10

Kommentera