En nordisk union skulle vara en av de starkaste ekonomierna i världen

EKONOMI & SAMARBETARE. En nordisk union skulle bestå av 27 miljoner människor och tillsammans skulle vi äga fem procent av världens aktier, menar bankchefen Eirik Winter. Joakim Strand (SFP) välkomnar idén medan samlingspartisten Kimmo Sasi ser svårforcerade problem, skriver Svenska Yle.

Nordiska flaggor. Bild Nordiska rådet

Idén om att fösa samman de nordiska länderna i en förbundsstat är inte ny eller ens en obeprövad tanke. Från 1397 till 1523 ingick vi i Kalmarunionen som bildades av två huvudsakliga orsaker.

De nordiska folken hade mycket gemensamt, som till exempel språk och kultur. Den andra orsaken var tyskarnas expansion, eftersom tyska Hansan hade fått stor makt i Norden och unionen fungerade då som en tydlig motvikt.

De senaste åren har liknande tankar på en nordisk union väckts till liv igen och dagens argument för en union påminner mycket om de som fördes fram under 1300-talet.

Idén tog fart när Eirik Winter, nordisk chef för den franska storbanken BNP Paribas, skrev ett debattinlägg i Dagens Industri i oktober ifjol där han föreslog att de nordiska länderna bör bilda en union.

 • Jag tror att idén låg rätt i tiden. Det är ingen unik idé i sig, men faktum är att det är bara småsaker som skiljer oss åt. Likheterna är otroligt slående.

Läs vidare…

Varför inte säger Pettersson, då kunde vi skippa 40 miljarder till EU, 150 miljarder till EU:s coranafond, spara 20 miljarder på FN osv…

Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige inklusive Färöarna, Grönland, Svalbard och Åland. Inget dåligt alternativ till EU…

Tillsammans skulle vi vara 27 miljoner människor med en total ekonomi som skulle placera oss på tionde plats i världen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “En nordisk union skulle vara en av de starkaste ekonomierna i världen

 1. USS, United States of Scandinavia, en idè som jag har diskuterat med mina vänner i många år.
  Vilken styrka vi skulle ha tillsammans, förutom liknande kultur, så har de olika länderna olika styrkor som t.ex.
  Norge: Olja, fiske
  Danmark: Design, Svinproduktion
  Finland: Skog, Industri
  Sverige: Skog, Gruväring, It
  Det finns säkert en massa andra områden där de olika länderna har stor framgång!

  2
  2
  • Ser hellre att Natoländerna Norge, Danmark (inkl Färöarna och Grönland) och Island lämnar det nordiska ”samarbetet”. Finland är iofs helt ok, men har historiskt tätare band med Sverige än med andra nordiska länder. Danmark ut ur EU och ett tätare samarbete mellan dom uppräknade Nato länderna. Sverige och Finland hör bättre samman.

 2. @Rädd; varför ska vi vara ”mot” kina? Varför inte diskutera MED kina istället? Visst, de är inte perfekta, men det finns det inte många länder som är. Men de har massvis med kunskap inom många områden och vi har säkert kunskap inom andra områden. Om man samarbetade istället för att motarbeta hade världen varit en bättre plats. ( Det betyder dock inte att alla ska flytta hitochdit, snarare tvärtom.)

  2
  9
 3. Skulle vilja se den Nordiska politiker som vågar föreslå ett samarbete med ett Sverige i det tillstånd vi befinner oss.
  I Norden är vi på grund av de regeringar som styrt sedan ca 2000 talet en Paria-stat .
  Och det blir värre för varje dag .

  11
 4. Deltog en gång i världen på en samnordisk tillställning och kunde konstatera att danskar, finländare och norrmän har en sak gemensamt:

  De ogillar svenskar och vad de står för, bla deras självgodhet.

  13
   • Kolla upp vilka politiker det handlar om ….och generalerna verkar inte allt för pigga på tanken.

    Det är intressant att notera vad som händer då ett finskt bolag köps upp av svenskar. Det första som händer är att all service på svenska försvinner ur det uppköpta bolagets verksamhet. Är det så att de historielösa svenskarna inte vet att det finns en stor andel av finländarna som talar svenska som sitt modersmål ?? En annan sak som händer är att det uppköpta, finska bolagets IT-system slås i bitar samt ersätts med ett svenskt IT-system som oftast faktiskt är rätt så gammaldags jämfört med vad som var i bruk innan övertagandet av svenskarna. Dessutom läggs ofta utvecklingsavdelningar mm ned efter övertagandet. Och det uppstår glastak, dvs ringa möjlighet för finländare att göra karriär i bolaget över en viss nivå.

    Ett lysande exempel var när Volvo köpte finska Carrus. Det första svenskarna gjorde var att totalt skrota kronjuvelen i Carrus, dvs utvecklingsavdelningen. Carrus hade en historia av att i åratal blivit prisbelönta på olika internationella mässor för sina karroserilösningar … och Volvo gav sparken åt alla på utvecklingsavdelningen. Nästa skede var att Volvo lade ned all produktion i Finland och flyttade den till Polen …..

    För övrigt, skvallret från maktens korridorer i Helsingfors antyder att den finska ledningen i dagsläget betraktar Sverige som större säkerhetshot än Ryssland …

   • Jag har inget skvaller från maktens korridorer men jag tror inte en sekund på att den finska ledningen betraktar Sverige som ett större säkerhetshot än Ryssland. Det är nog skvaller och det ska man inte lyssna på.

    Finländska företag har köpt en hel del i Sverige, syftet är oftast att tjäna pengar och för att finansiera köpet brukar både finnar och svenskar lägga ned avdelningar som gör ungefär samma jobb.

    1
    6
   • Som tillägg dessutom:

    Finska ÖB eller andra officerare skulle aldrig uppträda på motsvarande sätt och vid tillställningar som svenska ÖB gör.

    Dessutom, ifall en finsk soldat uppträdde i uniform på pride eller någon annan politisk tillställning, så kommer personen i fråga att straffas pga bruket av uniform. Finländska soldater uppträder inte i uniform ( dvs som representanter för Försvarsmakten ) vid politiska tillställningar.

 5. Tror inte något annat Nordiskt land vill ingå någon union med Sverige så länge
  regimen beter sig som dom gör, deras feghet under andra v.k ,den sinnesslöa
  invandringspolitiken, laglösheten som regimen bara rycker på axlarna åt!

  14
  2
 6. det fungerar inte det är prövat redan. både tyskland med adolf eller rysland med stalin har försökt england är väl den stat som komit längst med ockupationen av nu mera usa Australien indien Singapore . tyskar italienare har i åriånde roat dig med att slakta afrkas negrer tills jänkarna slängde ut under ww2 .; där Sydafrika var tvungna att kapitulerar . det finns ett ytterst litet stater som som fortfarande ockuperar andra stater och suger ut folket Frankrike är det land som gör allt för att kuva andra länder . hålland har ett annat problem dör försöker man göra dig av med kolonierna men det vissar sig svårt antagligen för att kassa flödet går åt fel håll man får betala för curaso med fler vilket uppenbart bara tolereras av hålländarna

  4
  3
 7. ”tillsammans skulle vi äga fem procent av världens aktier” läs 5 % av världens börsnoterade aktier.
  Vilket utesluter alla privata bolag.
  Har själv sporadisk kontakt med ett råvaruhandlar konglomerat som aldrig behövt ”låna pengar av allmänheten”, och har c.a två gånger Sveriges bnp i enbart en typ/lands stats obligationer.
  Har aldrig haft anledning att fråga om totalen, men anar vilka som har riktiga ”muskler” som används diskret samt synbarligen mycket sällan missbrukas.

 8. Sverige måste först demaskeras sin hybris och sitt etablissemangs storhetsvansinne samt mobbningsbeteende.
  Troligen måste Sverige först köra riktigt hårt in i väggen och dras genom nöd, fattigdom och elände innan vi svenskar kastar av oss vår överrock av parasiter i form av etablissemang, politiker och snyltgäster för att därefter med mössan i hand ödmjukt frågar våra grannar om vi kan få vara med i deras Nordiska förbund.
  Att våra nuvarande ledare skulle visa några uppriktiga och ärliga avsikter är uteslutet.

  31
  1
 9. Bästa förslaget på länge. Ut ur eu först bara. Ska man ha en union ska det vara med sina grannar. Inga andra. 👍👍😃😃

  23
  7
 10. Nordisk Union? Nej, den går altså ikke, medmindre Sverige laver om på flygtningepolitikken, således at den kommer til at være som Danmarks. Sverige må sagtens også blive afhjulpet sit mindreværdskompleks overfor de øvrige nordiske lande. Ellers nej tak! / Ole A, Stram Kurs

  35
  1
  • Danskar och finnar om några har grava mindervärdeskomplex mot svenskar. Vi slår er i allt, ni slickar såren hela tiden.

   1
   18
   • Når det drejer sig om bandekriminalitet, terrorkriminalitet, narkotilknyttet kriminalitet, skyderi på åben gade, voldtægt, voldsepisoder, røveri, bedrageri begået mot lus fattige pensionister. Der vil jeg gi’ dig fuldstændig ret, at i ”slår os i alt”. Men det er jer der ”sklcker sårene”, og begraver ofrene, ikke os der gør. Og det er skvat som dig der er med til at ødelægge jeres samfund. / Ole A, Stram Kurs, DK

    11
    4
   • Ole@
    Allt du räknar upp har ni också. Med ”allt” menade jag mer än det. Ni hade inte haft Ikea, Volvo, svenskar som pimplar dåligt dansk öl. Sen brukar vi pryla upp er rejält i fotboll med. Liksom vi prylar finnarna i hockey. Sverige tog flest guld i OS. Vart tog ni och finnarna vägen i medalj ligan. Danskar och Finnar nej ni är losers. Vi kan reda ut våra problem utan er hjälp bara vi får byta regeing 2022

    4
    7
 11. Det fungerar tyvärr inte ty våra småbröder sticker kniven i ryggen på oss så ofta de får chansen. När de kommit över storebrorskomplexet kanske det fungerar.

  2
  30
 12. Tror det blir svårt att åstadkomma detta, ett av länderna sticker ut alldeles för mycket och de övriga kommer nog att tacka för visat intresse men säga nej tack.

  34
  1
 13. En Nordisk Union skulle tveklöst kunna stå sig stark och möjligen vara det som tvingar vår regering att göra sig av med alla kriminella och kostsamma importerade människor!
  -Så jävla självklart att just detta ska komma från en aktiv Sverigedemokrat, säger nu vissa!
  Nu är det ju bara som så att cirka 80% av mina arbetskamrater är invandrare och av dessa så förefaller inte så få komma att rösta på SD vid 2022 års val.
  Att majoriteten av mina medarbetare kommer från främmande länder är ju dock inget som helst försvar för vår nuvarande massimport av bidragsberoende främlingar!

  27
  2
  • Samma här!
   Har arbetat med en massa försvenskade
   ”utlandsfödda ” människor.
   Bästa tänkbara erfarenhet.

   Men varför importera dessa desertörer?
   Finns möjligen en plan?
   Är det fullföljandet av kontraktet som
   sossarna har med muslimerna sedan 1999?

   Vapenförråden/moskéerna ?

   22
   2
  • En nordisk union likt Storbritannien, med ett starkt gemensamt försvar. Håller med ovanstående dock att EU är en viktig stormakt mot Kineser och ryssar

   2
   22

Kommentera