Spionen Vladimir Putin

DOKUMENTÄR. Vladimir Vladimirovitj Putin är född 7 oktober 1952 i Leningrad i Ryska SFSR i Sovjetunionen. Putin är sedan 7 maj 2012 Rysslands president. Han utsågs som tillförordnad president 31 december 1999 av den då avgående presidenten Boris Jeltsin, och fram till valet 26 mars 2000.

Bild från SVT

Då valdes Vladimir Putin till president för en första period mellan 7 maj 2000 och 2004. Vid valet 14 mars 2004 omvaldes han för sin andra period till maj 2008. Därefter överlämnade han presidentposten till den nyvalde Dmitrij Medvedev, som tidigare varit hans stabschef, och utsågs själv till premiärminister.

Den posten innehade Putin tills han valdes om till president för sin tredje period 2012–2018. 18 mars 2018 omvaldes Putin återigen till Rysslands president för en fjärde period med 76 procent av rösterna och blev därmed den ryske ledare som suttit längst på sin post sedan Josef Stalin.

På SVT sänds just nu en dokumentär om Putin i tre delar. Spionen Vladimir Putin. Brittisk dokumentärserie från 2020 på SVT Play.

Ett porträtt av en politiker som såg sig själv som en rysk James Bond och vars liv liknar en spionthriller. En man så besatt av gamla sovjetiska spionhistorier att han blev KGB-spion själv.

Oförutsägbar och slipad, och sedan 20 år tillbaka den som styrt Ryssland med järnhand. Men hur har hans bakgrund som spion format hans ledarskap? Hör hans innersta krets, offer och motståndare berätta om mannen vars privatliv fortfarande är väldigt höljt i dunkel.

Läs mer om Spionen Vladimir Putin på channel4.com

-Pettersson menar att Ryssland under Putin är en förlängning av Sovjetunionen, en diktatur full med korruption och maktspel och dom som förlorar är ryssarna och grannfolken. Ryssland borde bli en del av Europa.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Spionen Vladimir Putin

 1. Har just lyssnat till tyska nyheterna i ZDF.
  Var med stor glädje,jag fick uppleva hur Putin satte Diktator Merkel ”på pottan”.
  Orsaken var att hon begärde,att en rysk kriminell (som även figurerat i Abzurdiens PK-press) skulle släppas fri.
  Svaret från Putin blev skarpt,där han pekade på att hennes land skulle sköta sina egna affärer. Samtidigt nämnde han hur Bl.a. Tyskland invaderat Afghanistan,i tron att kunna omvända befolkningen,efter västerländska mått !
  Resultatet ser vi idag i ett land med/under fullständigt kaos,fortsatte han.
  För en gång skulle såg Merkel förlägen ut,inför hela församlingen…. 😉
  Inte en dag för tidigt,att någon täppte till hennes stora glappande trut………

 2. Jag har varit i Ryssland ett 25-tal gånger, och mött folket. Det är inget fel på ryssen, men de har styrts av diktatorer och tokiga politiker. Gorbatsjov var väl den som försökte komma ifrån den hårda kommunismen Boris Jeltsin var till en början ett ”ljus i tunneln”, men visade snart sin rätta sida. Av en hög ämbetsman i Ryssland fick jag höra ett ”smeknamn” på Jeltsin – ”Pampers”. Varför förstår säkert de initierade. Så när jag satt på tåget mellan Moskva och St. Petersburg de 31 december 1999 och fick nyheten om Putin, så blev jag positivt överraskad. Hans ”hårda nypor” mot tjetjener gav honom pondus i sitt land. Dock framkom det ganska snart att Putin och hans vänner är de mest korrupta någonsin i Rysslands historia? Putin har sina tillgångar spridda bland sina vänner och är nog den rikaste människan på jorden. Sedan pratas det om ett avtal med Kina att hyra eller leasa ut stora delar av Sibirien i 51 år.Detta vet inte det ryska folket, men de vet om att kineser hugger ned skog i Sibirien. Även här blir det nog pengar till Putins plånbok?

  5
  11
 3. Stenbock ser i Putin en ledare som har relativt god kännedom om oss i Europa. Vårt tankesätt och våra kulturer.
  Sedan sina år som KGB-agent i Dresden,talar han även hygglig tyska.
  Varför han blivit anfallsmål för Abzurdistans PK-press och delar av befolkningen,har jag därför ingen förklaring till.
  Att leda ett sådant enormt land,med olika folkslag och kulturer är bestämt inget lätt arbete.

  34
  2
 4. Inte mer korruption i Ryssland än i USA. Och med 2020-års presidentval i USA, minst lika mycket valfusk som i Vitryssland, så slår USA Ryssland med hästlängder i grenen presidentvalsmanipulation.

  37
  5
 5. Tänk om Sverige hade haft en sådan fantastisk ledare som Putin. Han ser som sin uppgift att se till Rysslands och ryska folkets bästa. Inget slöseri med landets naturtillgångar som väst dreglar över att lägga beslag på. En fast utrikespolitik där andra länders ledare kan lita på att Ryssland och Putin står vid sitt ord. Ingen massinvandring, lagen upprätthålls, inget tramsande med idiotiska PK-ideer. (Enda nackdelen är väl att han smyger in på politiska motståndares hotellrum och lägger supergiftigt preparat i deras kalsonger)

  34
  8
 6. ”En diktatur full med korruption och maktspel och dom som förlorar är ryssarna och grannfolken”?
  Pettersson du ger dig aldrig…
  Åk med din oäkta till mitt land, prata med folk, se allt med egna ögon…
  Så jäkla trött på alla ”experter” som bygger sina åsikter på de andras ”extertarnas” åsikter osv…

  27
  9
  • Det finns ovanligt många ryssofiler som besöker den här bloggen.
   Men som den sanna nationalist hon är utgår jag ifrån att Maja1 inte har ett svenskt pass. Om inte är det ett gyllene exempel på varför Sverige ska förbjuda att svenskar innehar utländskt medborgarskap då ingen kan vara lojal mot två länder samtidigt.

   16
   10
   • Säkert är de flesta russofilerna här svensktalande och inte riktiga svenskar. Hursomhelst har tydligen många av dem ett sorts romantiskt svärmeri om den starke mannen som skall frälsa oss.

    1
    9
  • Personligen gillar jag Putin. Han tillsammans med Trump var de enda ledarna med rejäl makt som satte det egna länder främst. När jag råkade nämna det för en ryska som jag känner tappade hon hakan av pur förvåning och berättade att de som hon känner i Moskva också höll på Putin.

   Vladimir Putin är ingen korgosse. Ska man hålla sig kvar vid makten måste man ha hårda nypor. Ryssland är ett land som sägs ha grundats av vikingar från Roslagen. Under tsaren levde många, om inte de flesta, livegna. Sedan levde de livegna under bolsjevikerna. Efter det kom fyll-Jeltsin och först 2000 blev det något som börjar likna demokrati. Den så kallade arabiska våren förskräcker.

   Vi svenskar ska inte vara övermodiga. Allmän och lika rösträtt är blott 100 år. Religionsfriheten fyller 70 nästa år. Innan 1952 fick man inte lämna statskyrkan om man inte anslöt sig till ett annat godkänt förbund. Ärkeayatollahan måste vara förbannad på politikerna som släppte folket fritt.

   Visst, Putin har sina later men just nu ser jag ingen som kan leda landet bättre.

   33
   3
  • Jag har aldrig varit i Ryssland, men i före detta Sovjetunionen, i den del som idag är Estland och för länge sedan var en del av Sverige. Det finns fortfarande än och annan svensk kvar på öarna där. Däremot känner jag ett par ryssar.

   Varken de eller esterna har några höga tankar om Putin. Han är och förblir en KGB-man.

   5
   16

Kommentera