Finland skickar plan och soldater till Kabul. Sverige skickar två plan för att flyga hem semestrande afghaner

UTRIKES. Finland skickar beväpnad militär till flygplatsen i Kabul för att hjälpa de som ska evakueras till Finland, rapporterar Hufvudstadsbladet. Beslutet fattades av en enhällig riksdag i dag på fredagen. Under kvällen har planet med soldaterna lyft mot Kabul. Truppen kommer endast verka på och runt flygplatsen.

TP 84 Hercules Foto: Försvarsmakten

Det är första gången Finland agerar självständigt och skickar beväpnade soldater utan mandat från FN, Nato eller EU.

Ett Herculesplan från svenska försvaret är på plats eller i närområdet och ett andra plan från Försvarsmakten har lyft mot Afghanistan för att hjälpa till i evakueringsarbetet, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

”För att stödja UD, Migrationsverket och ambassaden Kabul med att evakuera svenska medborgare och tidigare lokalanställda ut ur Afghanistan”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

SR Ekot rapporterar att ingen av de 41 lokalanställda vid den svenska ambassaden som är på plats utanför flygplatsen släpps in. UD vill inte kommentera ut själva evakueringsarbetet går förrän det är färdigt.

Regeringen har uppdragit åt Försvarsmakten att flyga alla semestrande asylmigranter i Afghanistan med svenskt uppehållstillstånd eller medborgarskap tillbaka till Sverige. Kostnaden tas tills vidare av de svenska skattebetalarna men ska betalas av den enskilde. Hur det blir med det får vi nog inte veta.

När media rapporterar om att ta hem svenskar och afghaner som arbetat åt Sverige så ingår det också afghaner som semestrar i landet de flytt ifrån. Ett exempel är Robina Ansary.

-Pettersson vet inte vad Sverige har för folk ombord på de två planen, men att inte skicka med ett gäng soldater för att vakta planen och hålla ordning runt dem vore tjänstefel, å andra sidan ska man vara försiktig med att skicka soldater till länder där de inte är önskvärda.

Det kanske hade varit bättre att skicka de tre C-17, Globemaster som Sverige är delägare i, och agera tillsammans med Finland och de tio andra delägarna.

C-17 Globemaster III är planet som får rycka in när Försvarsmaktens egna Hercules-plan inte räcker till. Sverige är med i ett samarbete där 12 länder delar på tre Globemaster-plan, som utgår från basen Heavy Airlift Wing i Ungerska Papa.

Ett av USA:s C-17 plan på väg från Kabul med 640 passagerare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Finland skickar plan och soldater till Kabul. Sverige skickar två plan för att flyga hem semestrande afghaner

 1. Litet som vid tsunamikatastrofen, förutom stormakterna var det bara Italien och Finland som klarade av att sända ambulansflyg för att hjälpa hem skadade offer.

  I Sverige gick ansvariga ministern på opera och fick inte störas med petitesser ….

 2. var det inte bättre att fylla flygplana med dessa gängkriminäla jihadister och slänga av dom i afganistan…. det vore en vin vin sitvation om man slänger av alla jihadistiska lönmärdare och tankar nya så kanse det finns några som inte är helt galna lustmördare .
  ett tipps fyll upp planet med fruntimer dom är inte fult lika galna som männen

  10
 3. …bra att Finland sänder plan samtidigt, de Svenska planens besättning behöver säkert någon som håller dem i hand om Tallibananerna skrämmer ”de våra” !

  20
 4. Man kunde skicka med de välutbildade gymnasisterna. Det är paybacktime. Afganland ska med lag byggas.

  28

Kommentera