Ättlingarna till svenskarna i Öster

HISTORIA. I Ukraina finns än idag en liten svensk koloni från 1780-talet när svenskar som bott i minst 500 år på öarna utanför nuvarande Estlands kust, tvingades bort av Ryssland.

År 1862 restes Rurikmonumentet i Novgorod, som ett minne över Rurik, vikingen från Roslagen, som av många kallas Rysslands grundare. Vikingarna kallade Ryssland för Gårdarike.

Rurikmonumentet, rest till 1000-årsminnet av Rysslands grundande. Idag står det i den stad, Novgorod, som vikingarna kallade Holmgård.

Öarna i Rigabukten – beboddes av svenskar sedan 1200-talet, de bodde på öarna Ösel, Dagö, Runö, Ormsö, Nuckö med flera samt i kustområdena och staden Hapsal. År 1781 deporterades 1 200 svenskar från Dagö till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots.

Sovjetunionen erövrade Estland 1940 och andra världskriget blev ödesdigert för den svenska befolkningen vid den estniska kusten. Flera öar tömdes för att göra plats för sovjetiska militärbaser, de kvarvarande svenskarna och många ester deporterades om de inte hann fly till Sverige. Efter kriget tillhörde området Sovjetunionen till ryssarna överlämnade det till esterna 1991.

Nåväl, det som har hänt har hänt och vi ska inte gråta över spilld mjölk.

– Pettersson konstaterar bara att om svenskarna varit araber så hade vi fortfarande krigat om dessa områden i stället för att bygga upp vårt eget land. 

Ryssarna erövrade de svenska besittningarna i Baltikum i början på 1700-talet och tvister med ryssar och godsherrar ledde till att 1200 svenskar, år 1781, deporterades från Dagö, utanför den Estniska kusten till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots. 

1929 återkom ättlingar till dem som deporterats till nuvarande Ukraina till Sverige, där ingen av dem någonsin varit men där de kulturellt och språkligt hörde hemma.

Berättelsen är fokuserad på familjen Knutas och deras bakgrund. Johannes Knutas och hans hustru Lydia Simonsdotter Knutas kom till Sverige från Ukraina den 1 augusti 1929. Deras tolv barn, i åldern 63-83 år, var vid inspelningen fortfarande i livet och har varit starkt bidragande till att videon kommit till.

-Jag kan inte tänka mig att några svenskar kräver att få tillbaks de områden vi förlorat och undrar stilla när araberna ska sluta slåss och återvända dit de språkligt och kulturellt hör hemma…

Sätt på helskärm, lyssna och titta…

Avsnitt 2-5 på nästa sida…

I avsnitt 2 följer vi Johannes och Lydias ankomst till Sverige år 1929, de första åren i Småland och deras fortsatta liv i Stockholms-området. Familjen växer och år 1946 hade de tolv barn varav tre tvillingpar. Anmärkningsvärt är att de har sex flickor och sex pojkar, ett tvillingpar med flickor, ett med pojkar samt ett med flicka/pojke. Dessutom lär barnen ha fötts som varannan flicka/pojke…

I avsnitt 3 firar släkten Knutas bl.a. 80-årsdagen av Johannes och Lydias ankomst till Sverige den 1 augusti 1929. Cirka 75 barn och barnbarn deltog i festen ute på ön Oaxen. Det blev en minnesvärd dag där vi också fick höra de tolv syskonen sjunga den i svenskbykretsar så välkända gamla psalmen ”Signe och bevara”.

Här i avsnitt 4 besöker vi Dagö och Gammalsvenskby år 2009 guidade av två av Johannes och Lydia Knutas barn – Lennart och Jan.

Del 5. Vi besöker Gammalsvenskby i Ukraina år 2009 och träffar de flesta svensktalande byborna bl.a. vid en gudstjänst i Svenska kyrkan som hålls av kyrkoherde Karl-Erik Tysk. Karl-Erik anordnar varje år, tillsammans med Tage Brolin, resor till Gammalsvenskbyn. Karl-Eriks kunskaper i ryska och ukrainska kommer då väl till pass.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ättlingarna till svenskarna i Öster

 1. VAD KUL ATT LÄSA OM MIN EGEN HISTORIA, DET ÄR INTE UTAN ATT MAN BLI LITE PAFF NÄR MAN GICK IN PÅ DENNA SIDA OCH INSER ATT DET ÄR MIN SLÄKT SOM DET HANDLAR OM.

 2. Rörande svenskar och Ryssland så fann man för cirka 20 år sedan en vikingagrav under golvet i Kreml när byggnaden renoverades, ryska arkeologer hävdade då att svenska vikingar kunde vara en bidragande orsak till att Moskva idag är landets maktcentrum.

  22
 3. Gammelsvenskar som kom hit hade motstånd, klart de var ju utbölingar enligt många svenskar men det gick ju bra eftersom de som kom var arbetsamma och accepterades och klarade sig, var tvungna, utan bidrag.

  Varför är det så svårt för de som nu våldgästar oss, de är så pass annorlunda i allt för mycket, dessutom krävande och lättkränkta. De passar helt enkelt inte in i vår kultur och livsstil och ändrar sig ogärna och tillsammans med några politiker vill de att vi skall integreras.

  Kan vi överleva utan dem? Naturligtvis kan vi det det visar vår historia, vi tar gärna emot de som vill arbeta och bli en del av oss, det visar också vår historia.

  27
 4. Svenskar har historiskt sökt sig ut i världen för att få ett bättre liv.Många strävsamma livsöden finns det att berätta och forska om.Dom flesta startade med två tomma händer och byggde sakta men säkert upp tillvaron i dom nya länderna.I dag börjar åter flyttlassen gå bort från Sverige för Svenskar som inte ser någon bra framtid för sig och sina barn inom en överskådlig framtid !………Ättlingarna till några av dessa tidiga emigranter höll ett släktkalas på ön Oaxen som är en fantastiskt fin ö med en natur som påminner om Gotlands.Rekommenderar varmt ett besök där om man har vägarna förbi och vill njuta av öns säregna skönhet.

  19
 5. De som kom till Sverige 1929 utsattes för enorm propaganda av svenska kommunister att återvända. Flera gjorde det och gick ett bittert öde till mötes, det var depression i Europa. Kommunisterna skröt om arbetarparadiset. Märkligt att ett parti som V har kunnat komma undan sin blodbesudlade historia. Så tex låg partiet även bakom Kirunasvenskarnas tragiska historia.

  22
 6. …det i videon är säkert sanningen om Svenskens underbara öden och äventyr
  fordom, men snäppet värre för de krakar som beskrivs i videon…idag kan vi
  inte föreställa oss vilka umbäranden vi ”vanliga” svenskar fick leva under en
  gång…vi va trälar ända fram till inledningen av II Världskrigets slutskede (mer
  el.mindre)…enkom gräddan bland vår befolkning kunde njuta av det som be-
  skrivsi vårt Nationalepos Du Gamla Du Fria !
  Jag minns sluttampen på den UNDERBARA tid som rådde fram till 1945, så
  något gott förde tydligen världskrigen med sig (?) = ett välstånd som är en
  chimär, där trälarnas kottar jublar i högan sky å tror på ett liv efter detta…


  Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
  Du tysta, Du glädjerika sköna!
  Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
  Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna,
  Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

  Du tronar på minnen från fornstora dar,
  då ärat Ditt namn flög över jorden.
  Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.
  Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden,
  Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

  20
  1

Kommentera