Stäng

Katastrofalt dålig kunskap om svenska lagar bland migranter

INVANDRING. Det är ”rena skräckläsningen”, skriver Expressen om en studie som visar migranters mycket begränsade kunskaper om svenska lagar och regler. Okunskapen om viktiga svenska lagar är mycket stor bland icke-europeiska migranter, enligt en ny studie från Institutet för framtidsstudier som ställt frågor till omkring 6.500 icke-europeiska migranter från länder som Syrien, Somalia, Eritrea och Afghanistan.

En ”opartisk” löpsedel publicerad valdagen den 19 september 2010 som Expressen och Anna Dahlberg låg bakom.

Sverige är nu ett extremt invandrarland. Andelen migranter är till och med högre än vad den var i USA under de stora immigrationsvågorna kring förra sekelskiftet. På bara några få decennier har Sverige gått från att ha en relativt homogen befolkning till att nästan en femtedel av befolkningen som är född utomlands.

Först nu – årtionden efter att politikerna öppnat gränserna på vid gavel – ställs frågan hur nyanlända klarar av att introduceras i och lära sig svenska lagar och värderingar. Svaret är: katastrofalt dåligt. Det framgår i en ännu opublicerad studie som Svenska Dagbladet har rapporterat om i veckan, tyvärr bakom betalvägg.

Hur kan någon med minsta förnuft öppna gränserna utan att först ha förberett landet på att ta emot alla dessa hundratusentals människor med helt annan syn på kultur och våld?

Under 46 år har denna information uteblivit trots att migrationsströmmen till Sverige bara ökat och ökat. Expressen förklarar varför i ledare: ”Inom politiken har frågan om samhällsinformation till nyanlända länge burit på en märklig laddning. Den som exempelvis dristat sig till att föreslå undervisning även om svenska värderingar har inte sällan anklagats för att vara ute i dunkla syften.”

Expressen applåderar att alla asylsökande från och med oktober ska ”genomgå en obligatorisk heldag med samhällsinformation”. 

Läs mer på Samtiden…

-Pettersson säger att Expressen är medansvarig och fortfarande inte vakna. Tror de att EN HELDAGSKURS! EN HEL DAG! räcker för analfabeter från medeltiden att sätta sig in vad som gäller i Sverige. Det låter nästan lika begåvat som när vice statsminister Åsa Romson (MP) sa att alla som åker tunnelbana i Stockholm är svenskar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Katastrofalt dålig kunskap om svenska lagar bland migranter

 1. Dom som kommer har väl en fullkomlig kunskap om lagar och regler här i Sverige. Varför skulle dom annars resa ända till Sverige. Dom vet exakt vilka rättigheter dom har och vad lagarna säger om dom inte får det dom kräver. Dom vet också att dom inga skyldigheter har. Varken att söka jobb eller lära sig språket. Om någon ändå kräver det så vet dom vem dom ska vända sig till för att få hjälp med att anklaga svenskarna för att vara rasister och nazister.

 2. Naturligtvis borde det aldrig varit ett problem, för de skulle aldrig vara här. Sverige har tydligen misslyckats rösta fram en regering, som bryr sig om Sveriges medborgares framtid. Vi ser nu vad, som händer i Af-stan, där de utvalda ledarna verkar strunta i sina fredliga medborgare. Man kan inte förstå att demokratiska militärstyrkor tränat landets militärer i 20 år. Landet verkar kollapsa, som ett korthus. Vad har utlandshjälpen och allt bistånd egentligen gjort med landet? All hjälp dras väl in nu när befrielsedrömmen är tillfälligt avslutad.

 3. De utan förnuft heter Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Vi väntar med spänning på när det är lite längre fram och flyktingarna blir en vinst för samhället.
  Vad jag förstår är det ett krav att vara dum i huvudet om hen ska vara vänsterfeminist.

 4. De kommer inte hit för våra lagar utan de kommer hit för att kunna leva på bidrag och leva det livet de vill leva. Detta har ju gott bra i många decennier utan att någon av våra politiker har opponerat sig. Lagarna gäller inte dem jag som svensk blir mycket hårdare dömd, de räcker med exemplet i Göteborg där de byggde vägspärrar och tog id på de som passerade väggspärren. Hade jag gjort likadant på de som vill åka in i vårt kvarter så hade polisen sytt in mig och domstolen hade säkert gett mig x antal år, men de klarade sig utan att det hände ett skit.

  13
 5. Grebo5
  Du verkar vara en bildad karl, hur kan du se ”1984” i vårt samhälle, fel finns men överdrifter tjänar inte nått gott.
  Kan du ge exempel på vad du menar är 1984″.

  16
 6. Age
  Dina enkelspårig kommentarer utan reflexion är ingen tillgång för bloggen.
  Du upprepar ofta samma ensidiga mantra.
  Sanningen har ofta två sidor.
  Du verkar tom räddare än jag, och rädsla är ingen bra utgångspunkt för analys.

  18
 7. Jag brukar kunna läsa och förstå, även
  de mest konstiga texter.

  Dock, den text ”Klasse” skrivit lyckas jag
  inte tyda i verkliga meningar.

  Är det jag som är dum?

 8. Ska den vara före eller efter de 60 heldagarna där man punkt för punkt går igenom hur man kan komma över mest möjliga bidrag, hur man på bästa sätt tillgodogör sig förenings- och studieförbundspengar och hur man ska agera för att slippa aktivering för att behålla socialbidraget ?

  25
 9. Det man lär Invandrare när dom kommer till Sverige är, att söka olika bidrag.
  Har själv invandrat och det kom bara information om hur man söker Bidrag i olika former och hur man söker bostad.

  25
 10. Fast jag trodde att alla som åkt buss eller tunnelbana i Sverige blev svenskar och hade full kunskap om värderingar, sociala koder samt lagar i landet.

  22
 11. Spelar ingen roll om utbildningen är på en dag eller ett år. Informationen vänder sig främst till utomeuropeiska invällare. De är totalt obildbara.

  27
 12. Hur många lagar är det som inte ens vi svenskar känner till, hur många vet att från första maj är det straffbart att uppmana någon till självmord.
  Så säg inte till någon ”släng dig i väggen” det kan rendera ett straff på: ” Straffet för uppmaning till självmord är fängelse i högst två år och för oaktsam uppmaning till självmord, böter eller fängelse i högst sex månader.”

  Vi får vara försiktiga med allt, Orwells 1984 är på god väg att förverkligas i vårt land.

  23
 13. och döms dom så är ju straffen skrattretande och i vissa bisarra fall tilldöms man 840,000 i skadestånd???

  37
 14. Varför behöva lära sig lagarna i ett land där ändå ingen bryr sig om att lagarna efterlevs?

  48

Kommentera

%d bloggare gillar detta: