Stäng

Afghanistan har fallit. Hur hade det låtit om USA:s president hetat Donald Trump?

AFGHANISTAN. Den 11 september 2021 har det gått 20 år sedan terrorattacken mot USA. 11-septemberattackerna var en serie samordnade terroristattacker genomförda av den islamistiska terroristorganisationen al-Qaida riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001.

11 september 2001. Då började det senaste kriget i Afghanistan som varit ett av många. CC BY

Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon i Virginia och det fjärde störtade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania. Attackerna dödade 2 996, skadade över 6 000 personer och orsakade skador i egendom och infrastruktur för minst 10 miljarder dollar.

De attackerna ledde till att USA med en massa allierade länder, även några muslimska, invaderade Afghanistan och drev bort talibanerna från makten eftersom de skyddade al-Qaida.

Samma talibaner kommer i god tid till 20-årsminnet att vara tillbaka som regering för Afghanistan. Det är ett enormt nederlag för USA och dess allierade inkl. Sverige.

Under några dagar i augusti har allt kollapsat. USA:s militären hade varnat president Joe Biden att detta kunde ske när han i våras tog beslutet att slutligen kalla hem de amerikanska styrkorna, det beslut som initierades av förre presidenten Donald Trump.

Resultatet riskerar nu att bli en mardröm för de afghaner som vant sig vid ett öppnare, normalt liv i Kabul och andra storstäder. Talibanernas återkomst är en katastrof för alla landets kvinnor. Frågor om mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter ligger många amerikaner och andra nära hjärtat.

Joe Biden har dock klarat sig från den värsta kritiken även i Sverige även om några morrar lite lätt.

Vad tror ni hänt om Donald Trump vunnit valet och om detta skett med honom i Vita huset. Det hade varit en mediastorm utan dess like, och varit ett bevis på Trumps inkompetens, att han överger allierade och bara tänker på Amerika först.

USA och talibanerna undertecknade ett avtal i februari 2020, då var Trump fortfarande president. Enligt avtalet ska de amerikanska styrkorna stegvis dras bort från landet så att den sista amerikanska soldaten lämnar Afghanistan senast den 30 april 2021, det förlängde Biden till det symboliska datumet 11 september 2021.

I utbyte förband sig talibanerna att inte angripa eller hota USA eller dess allierade. Talibanerna ska också garantera att inga andra grupper, som terrornätverket al-Qaida, utnyttjar Afghanistans territorium för att angripa USA.

Reträtten är inte populär inom den politiska och militära eliten i Washington.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har varnat för att följderna av ett hastigt och illa koordinerat tillbakadragande från Afghanistan kan bli allvarliga. – Det finns risk för att Afghanistan på nytt blir en plattform för internationella terrorister där de kan organisera och planera attacker mot våra hemländer. Och där IS kan återuppbygga det kalifat de förlorade i Syrien och Irak, sa Stoltenberg.

-Pettersson menar att beslutet att avsluta är riktigt. Inga krig kan eller ska pågå i evighet och de afghanska regeringsstyrkorna verkar inte vilja eller kunna försvar sitt land trots att de är överlägsna till antalet. Personligen undrar jag om det inte hade varit bättre att utbilda de afghanska kvinnorna till soldater.

När jag skriver detta klockan 17 den 15 augusti verkar det bara vara timmar kvar till hela Afghanistan är i talibanernas händer. Fler medier rapporterar att Afghanistans president Ashraf Ghani och hans närmaste rådgivare har lämnat landet och rest till grannlandet Tadzjikistan och att talibanerna gått in i Kabuls stadskärna. Talibanerna lovar att inga civila ska skadas.

Sveriges utrikesminister Ann Linde försäkrar dock på radion att Sveriges bistånd till Afghanistan ska fortsätta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 reaktioner på “Afghanistan har fallit. Hur hade det låtit om USA:s president hetat Donald Trump?

 1. Vi har ju sekten här i Vårt Fosterland !

  Vilket hot utgör de mot oss svenskar?
  Vilka vapen har de lagrat i sina ”kyrkor”? (stridsledningscentraler?)
  Vilka direktiv har alla desertörer, som vi bjudit hit?
  Är det rätt att bjuda ”främmande trupp” på All inclusive- uppehälle?
  Är allt som händer bara ”krigsträning”?
  Är vi lika passiva som Afghanska folket varit?

  => eller ligger kontraktet, som socialdemokraterna har med sekten
  sedan 1999 bakom hela förberedelsen ………….? ? ?

  Jag är mycket rädd !
  – men trösten är min ålder, 80! – jag kommer snart att slippa undan ……..
  – alla som inte vet, eller förstår vad kontraktet innebär får skylla
  sig själva!
  Är du intresserad så läs det ännu gällande kontraktet på nätet
  – eller här hos Pettersson.
  sök: ”kontrakt socialdemokraterna 1999”

  Är vi nästa Afghanistan ?

 2. Tycker det är märkligt att USA har ”utbildat” militären i Afganistan under många år men ändå så räcker det med 40 000 dåligt beväpnade talibaner för att ta över hela landet.
  Visar klart å tydligt att regeringen i Afganistan stöttar talibanerna.

 3. Både Bildt och Per-Stig Möller (dansk utrikesminister 2000-2010) tar till de stora orden i kritiken av USA som drar sig ur. Båda verkar tro att det bara behövt några få år till och några tusen döda afghaner ytterligare så hade korruptionsmästarna i Kabul klarat detta hur lätt som helst.

  Enligt min ringa mening så hade resultatet blivit liknande om amerikanerna stannat 10 år till, 20 år till eller 30 år till.

  ”Det är en dag av ledsamhet och sorg. Många människor från olika delar av världen har jobbat så hårt för att hjälpa Afghanistans folk till en bättre och mer demokratisk framtid. Det här oanständiga tillbakadragandet är en skam”, twittrar Bildt.

  ”Det är i det närmaste ett nybörjarfel av den amerikanska administrationen” säger Per-Stig Möller. Och fortsätter ”Jag har alltid sagt att det inte är datumen som bestämmer verkligheten, men verkligheten som bestämmer datumen”.

  2 mycket dåliga förlorare som vägrar acceptera att afghanerna inte var intresserade i demokrati och genomkorrupta politiker.

  17
 4. Har nu suttit och tittat på dagens nyheter o. bilder från olika länder,över dessa Talibanen…
  Känner igen packet,exakt samma sort som traskar runt här i Abzurdistan,,och träcker bidrag.
  Har också en tanke över till alla de familjer som genom åren, från Västvärlden sänt i våg soldater,som fallit offer för dessa Allans Islamister. Nu till ingen som helst nytta…..
  Är det av samma orsak som Röd/Gröna byket i Abzurdien stortrutade USA nu tiger,och enbart tittar på eländet ?
  Otaliga tusentals fyllda bilar på igenkorkade vägar,flyr just nu med sina familjer o. anhöriga
  Precis som hos oss finns det många normala människor,som nu far ut i ovisshet !!

 5. Man kan ju inte låta bli att fundera över hur korkade vår Svenska regering är . I stället för att ta itu med de problem som de skapat på hemmaplan så tror de att de kan köpa bort problemen i Afghanistan.
  Och så hör man Linde som tror att alla bidragspengar gjort nytta .
  Och det har de säkert . För de som stoppat dem i sina fickor .
  Presidenten och hans anhang sticker från landet och ansvaret .
  Precis som i Sverige . Ansvar är något som någon annan ska ta.

  35
 6. Jag förstår inte upprördheten i MSM över talibanernas övertagande av Afghanistan. Det är ju bara islam, den fredliga och humana religionen som de, det liberala vänsterpatrasket, omhuldar i västvärlden.
  Och i Sverige tillåts de bygga moskéer, hur fan det nu kan tillåtas

  36
 7. ”……bättre att utbilda de afghanska kvinnorna till soldater.”
  Tror jag också. Se hur de kurdiska kvinnorna kämpade i kriget mot IS, Israeliska kvinnor som kämpar mot muslimska grannländer.
  Biden har lovat att inga amerikaner kommer att snabb evakueras via ambassadens tak i helikopter. Kanske ska Biden dra tillbaka sina styrkor som ockuperar delar av Syrien där det finns olja.

  16
  1
 8. Låt Afghanistan sköta sig själv och sänd tillbaks alla islamister till sitt folk som uppenbarligen vill ha ett kalifat. Låt dem driva sitt kalifat och låt oss ha det land vi har byggt som vi vill ha det. Vi vill inte ha ett kalifat i Sverige med drogkarteller, massvåldtäkter, mord och imamer… De som vill det skickas tillbaks till länder som är byggda på den principen… Äntligen får Afghanerna som de vill, då är det dags att sända tillbaks dem som utnyttjat vår gästfrihet, de kommer aldrig anpassa sig till oss. Sverige blir ett nytt Libanon och sedan om vi inte gör det.

  33
 9. Glöm Trump, det handlar inte om en rik miljardär.
  Och Afghanistan, låt dem själva bestämma om sin framtid, ska USA och Europa offra tusentals soldater till nästan ingen nytta.

  13
  11
 10. Skick tillbaka alla afghaner som är i Sverige och beväpna dom, så blir dom lika många som talibanerna på slagfältet. Vad jag förstått är talibanerna inget vidare på att kriga. Dock är dom helt galna och kan göra vad som helst. Hänga människor i träd, lemlästa människor, halshugga och sätta huvuden på pålar. Rena 1600-talet.
  Det vore nog bäst för jorden om vi skippade klimat och co2 hysterin och ägnade oss åt att utrota galna muslimer istället.

  40
 11. Visst är det sorgligt att Biden inte får den kritik som Trump hade fått, men så är ju Biden kompis med de stora gangsterns som så gärna vill styra världen och folket. Vi får se den närmsta tiden både hur Kina och Ryssland tänker lägga upp sin strategi men redan nu känns den sundare än den väst håller på med. Hur man än väljer att se de så är det ett misslyckande av rang från västvärlden. Visst hade de varit bättre att låta kvinnorna strida, de är väl de som har mest att förlora.

  34

Kommentera

%d bloggare gillar detta: