Afghanistan – ett enormt misslyckande för västvärlden

AFGHANISTAN. Talibanerna har tagit kontroll över Pul-e-Alam, huvudstaden i provinsen Zabul, som bara ligger fem mil söder om Afghanistans huvudstad Kabul. Det innebär att islamistgruppen har tagit kontrollen över 18 av 34 provinshuvudstäder i landet, skriver Al Jazeera.

Taliban av newsonline CC BY 2.0

Trots närheten till huvudstaden skriver nyhetsbyrån att Kabul ännu inte är direkt hotad, men konstaterar att pressen kan öka om talibanernas offensiv fortsätter.

Samtidigt gör sig ambassader i Kabul redo för evakuering. Både Storbritannien och USA förbereder för att ta hem sin personal. Tidigare i dag sa Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i TV4 Nyhetsmorgon att den svenska ambassaden kommer att ha öppet ”så länge det bara går”.

-Pettersson säger att den 7 oktober 2001 gick den USA-ledda alliansen in i Afghanistan efter 11 september attackerna. Det officiella målet med invasionen var att fånga Usama bin Ladin, utrota al-Qaida, och få bort talibanregimen. I december 2001 rapporterade USA:s försvarsdepartement att talibanerna hade besegrats men varnade för att kriget skulle fortsätta för att försvaga talibantrupperna och al-Qaida ytterligare. Innan invasionen hade USA försökt få Usama bin Ladin och andra al-Qaida ledare utlämnade men talibanregeringen vägrade förhandla med en icke muslimsk ledare.

Nåväl, i 20 år har kriget pågått. 28 Nato-länder och och 19 andra länder har deltagit i kriget med som mest 130.000 soldater. Till och med muslimska länder har deltagit.

Tusentals soldater från USA, Storbritannien, Danmark, Sverige och många fler länder har dött och ännu många fler afghaner.

Den Internationella säkerhetsstyrkan, ISAF, har i 20 års tid lagt många, många miljarder på att utbilda Afghanistans armé, men de verkar sakna ledning och motivation.

Sveriges insats i Afghanistan fick skarp kritik i en statlig utredning som lades fram 2017. Den nådde inte mål som förbättrad säkerhet och minskad fattigdom i landet, men bidrog till bättre utbildning och hälsa, särskilt för kvinnor och flickor. Detta enligt utredaren Tone Tingsgård, tidigare riksdagsledamot (S).

Den svenska styrkan kostade upp till 27,5 miljarder kronor från 2002 fram till 2014, då huvuddelen av svenskarna drogs tillbaka. Insatsen präglades av brist på samordning och samsyn, enligt utredningen.

De flesta mål uppnåddes inte, men verksamheten i Afghanistan var en god övning för Försvarsmakten, säger utredaren.

Afghanistans armé är fler till antalet och har bättre utrustning än talibanerna.

Ändå lägger de benen på ryggen och flyr när det drar ihop sig, de lämnar till och med kvar vapen, ammunition, fordon och andra förråd till terroristerna.

Det är ett totalt misslyckande för västvärlden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Afghanistan – ett enormt misslyckande för västvärlden

 1. Jag förstår inledningen till nuvarande kriget efter sep 11 2001 men USA och EU borde beaktat erfarenheter från Sovjets misslyckade krig i Afghanistan och även USA o Frankrikes misslyckande i Vietnam. Dessutom borde Sverige aldrig blandat in sin lilla försvarsmakt i detta kaosland långt borta, vårt lilla land med 10 milj invånare bör koncentrera sitt försvar till eget territorium.

  15
 2. Varför lägger Sverige så mycket omsorg om detta sinnessjuka land ?
  vid varje nyhetssändning gör SVT stora reportage därifrån, ungefär
  som om det varit ett grannland, vi importerar stora horder med figurer
  som mest begår brott och lever på andras slit. Hur kan regimen här tro
  att det går att göra goda samhällsmedborgare som i hela livet bara sett
  elände?? Måste Sverige ha näsan med i allt som händer på jordklotet!?

  20
 3. I Ring P1 idag, frågar sig en inringare vad lilla Sverige som saknar fungerande försvar, har i Afghanistan att göra, vårt försvar vars främsta uppgift är att försvara landet mot yttre angripare. För huvuddelen av Afghanistans befolkning – pashtunerna (80%) – så motsvarar Sverige en av ockupanterna, och den som hjälper en ockupant, betraktas som landsförrädare. Resonemanget går ut på att tolkar som hjälper en ockupant får ta konsekvensen av sitt eget agerande.
  (18:15 in i programmet):
  https://sverigesradio.se/ringp1

  15
 4. MOBILISERING !!! De bidrags-törstande desertörer som befinner sig i främmande land skall omedelbart infinna sig i hemlandet och deltaga i försvaret av fosterlandet. Annars väntar krigsrätt. VERRRKSTÄLL !!!

  22
  • De är inte desertörer, de är fanflyktingar.
   En desertör kämpar för motståndaren.
   En fanflykting är en feg skit som springer och gömmer sig och lämnar systrar och äldre att offras.
   Fanflyktingar välkomnas av de ”feministiska” Socialmoderaterna.

 5. Det är ett totalt misslyckande för västvärlden… så ser inte jag det, vi försökte att både hjälpa och rädda landet och deras befolkning men vill man inte ha den hjälpen vi kunde bistå med då, får de försvara sitt land själva. Vi har ju en hel del unga afghaner som borde åka dit och strida men de har väl de för bra här hos alla batikhäxor och alla bidrag de får.

  24
 6. Det är ett totalt misslyckande för västvärlden… så ser inte jag det, vi försökte att både hjälpa och rädda landet och deras befolkning men vill man inte ha den hjälpen vi kunde bistå med då, får de försvara sitt land själva. Vi har ju en hel del unga afghaner som borde åka dit och strida men de har väl de för bra här hos alla batikhäxor och alla bidrag de får.

  10
 7. En fundering:

  Har talibanerna avgasrening på sina stridsvagnar?
  Har de miljövänligt krut till sina vapen?

  Vad säger miljöaktivisterna om det?

  Dom har kanske miljövänliga sopsäckar över huvudet?

  25
  1
 8. Desertörerna är många i bl a Sverige som inte ens tycks skämmas för att anse att andra ska offra sig för deras land. Jag har kort hört ambassadören någon gång på TV. Han synes klok. Vad säger han till regeringen om desertörerna med tveksam ålder?

  13
 9. Har hört att vissa politiker i Europa vill att vi ska med vapen i hand försvara Afghanistan. Om inte afghanerna vill försvara sitt land, varför ska vi göra det?

  32
 10. Jag vill minnas att USA hjälpte islamska packet,under flera olika namn o grupper,för att hindra de Ryska trupperna att i slutändan besegra muslimska skiten !!
  Att det nu går helt åt he-vete kan de tacka USA´s nye president Biden för,som beslutade att draga tillbaka sin trupper,och lämna fältet öppet för islamska terrorn.
  Okay kan ha fel,men i de andra islamska ryska delstaterna o grannländerna,lyckades Ryssland nå framgångar under 80/90-talet….

  11
  • Det var Donald Trump som beslutade om tillbakadragandet. Biden fullföljde…

   Sverige drog tillbaka de flesta 2014 men hade lite folk kvar till nyligen. Vi betalar dock enorma pengar i bistånd som verkar gå till korruption.

   Afghanistan är Sveriges största mottagare av bistånd med drygt 1000 miljoner om året.

   10
   • Pettersson:
    Tack för din information. Det finns luckor i Stenbocks minne.
    Nåväl hoppas många av dessa terrorister får en angenäm resa till Paradiset !
    För mig är,som jag tidigare skrivit varje död Islamist.en god sådan !

Kommentera