Polisen söker cykel i jakten på mördare i Linköping

VÅLDSVÅGEN. Polisen lämnade idag ut en bild på en cykel som påminner om den som en misstänkt gärningsperson flydde på efter skjutningen i stadsdelen Berga i Linköping torsdagen 5 augusti. En gärningsperson ska också ha fångats på bild vid händelsen. I övrigt är polisen sparsam med information.

Foto: Polisen

Gärningspersonen färdades på en mörk cykel liknande den som syns på bilden i både modell och färg. Vi är intresserade av iakttagelser av sådan cykel i Linköping vid tiden innan, under och efter brottet.

Skottlossningen skedde vid 19-tiden i Berga centrum torsdag den 5 augusti.

Förundersökningsledaren Gunilla Broman säger så här vid dagens presskonferens: – Utredningen har pågått en knapp vecka med full kraft och vi tycker oss ha ett bra grepp om händelseförloppet på platsen.

Mer specifikt hur skjutningen gick till vill polisen dock inte svara på. Inte heller vad för vapen som använts eller hur många skott som avlossades.

Offren var två pojkar, 15 och 16 år gamla. Den ena avled dagen efter skjutningen och den andras tillstånd beskrivs av polisen som stabilt.

Utredningarbetet pågår med oförminskad kraft. Polisen håller förhör och går igenom teknisk bevisning samt utför forensiska undersökningar. En del i arbetet är att kartlägga vad gärningspersonen gjorde innan och efter brottet. I detta arbete har polisen bland annat gått igenom stora mängder filmat material.

Polisen har fortsatt hög närvaro i Berga och har även beslutat om kamerabevakning med drönare, läs mer om det här. 

Polisen

-Pettersson noterar att Polisen även har bild på den förmodade gärningsmannen men de bilderna behåller man för sig själva. Mördaren kanske kan bli kränkt…

I Danmark arbetar polisen annorlunda. Tidigare chefen för mordutredningar Ove Dahl undrar varför inte den svenska polisen talar om vad de vet om möjliga förövare vid varje tidpunkt.

Vi talar om vad vi vet, oavsett om det är mord, våldtäkt eller något annat brott där gärningsmännen kanske har setts. Vi talar om så bra som vi kan i ett försök att lösa fallen, säger Ove Dahl till Ekstra Bladet och fortsätter 

Jag har många exempel från min tid när vi har fått hjälpt av allmänheten. 

I Danmark arbetar polisen annorlunda. Tidigare chefen för mordutredningar Ove Dahl undrar varför inte den svenska polisen talar om vad de vet om möjliga förövare vid varje tidpunkt.

Vi talar om vad vi vet, oavsett om det är mord, våldtäkt eller något annat brott där gärningsmännen kanske har setts. Vi talar om så bra som vi kan i ett försök att lösa fallen, säger Ove Dahl till Ekstra Bladet och fortsätter Jag har många exempel från min tid när vi har fått hjälpt av allmänheten. Om vi inte ger någon information alls, får vi ingen hjälp, förklarar den danska polisen.

Svensk polis arbetar mycket annorlunda än dansk polis.

”Problemet med den svenska polisen är att de har så många byråkratiska regler. Nästan alla undersökningssteg måste godkännas av en advokat”

”Jag har ofta sagt att jag är jätteglad att jag inte arbetar hosi svensk polis”, säger Ove Dahl.

Ove Dahl påpekar också att Sverige har mycket större problem med farliga brott mot personer än Danmark och i allmänhet är den svenska polisens uppklarningsprocent mycket lägre förklarar den danska polisen. Svensk polis arbetar mycket annorlunda än dansk polis.

”Problemet med den svenska polisen är att de har så många byråkratiska regler. Nästan alla undersökningssteg måste godkännas av en advokat” Jag har ofta sagt att jag är jätteglad att jag inte arbetar hosi svensk polis”, säger Ove Dahl.

Ove Dahl påpekar också att Sverige har mycket större problem med farliga brott mot personer än Danmark och i allmänhet är den svenska polisens uppklarningsprocent mycket lägre…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Polisen söker cykel i jakten på mördare i Linköping

 1. Redan på 80-talet, när jag kom till Linköping, var Berga ett område som man passade sig för, men då var det alkoholister och narkomaner som utgjorde störande element. När jag lämnade Linköping 2000 så hade Ryd, Skäggetorp och delar av Lambohov tillkommit som stadsdelar med problem. Nu 20 år senare är jag glad över att ha flyttat från Lkpg.

  17
   • Ett större batteri bara. Polisen i Linköping tog en man på en el-cykel för fortkörning. hastigheten, närmare 80km/h

 2. ”En gärningsperson ska också ha fångats på bild vid händelsen”
  men polisen publicerar bild på en cykel ! Ska man 😄 eller 😢 ?

  34

Kommentera