Äntligen är elefanterna på väg hem

GOTT & BLANDAT. De 14 numera världsberömda elefanterna i Kina verkar äntligen vara på väg hemåt. De började sin vandring i mars 2020, i 17 månader har de varit på väg och de har vandrat mer än 50 mil. Färden har gått över myllrande åkermark med majs, sockerrör, bananer och drakfrukt och under sin vandring i sydöstra Yunnan har elefanterna orsakat stor förödelse, uppskattningsvis till ett värde av närmare tio miljoner kronor.

Dagvila, elefanterna vandrar mest på natten.

I söndags kväll guidades de 14 elefanterna, i varierande storlek och ålder, över floden Yuanjiang i Yunnan. En väg, som ska leda dem hem till naturreservatet Xishuangbanna i södra Kina, har förberetts, rapporterar The Guardian.

Det var där de startade sin vandring för 17 månader sedan, nära gränsen till Laos. Troligen för att söka rikare jaktmarker.

Från början var de 16. I november födde en av elefanthonorna en kalv i Pu’er i provinsen Yunnan. Då slog flocken på elefantvis solidariskt läger i fem månader innan de fortsatte sin vandring norrut igen, med den lilla i flocken. Kort därefter avvek två av elefanterna och de var 15 kvar.

Två månader sedan lämnade en hanne gruppen och nu är de 14. Tre kalvar och elva vuxna. Under de månader som har gått har elefanterna blivit virala – och kända över hela världen.

Via en statlig livesändning har miljontals människor följt deras vandring och kommenterat deras förehavanden i hundratals miljoner inlägg i sociala medier.

Nu har de ”bara” 20 mil hem, om ledarhonan och hennes flock nu bara följer den utstakade och med godsaker preparerade vägen hem till reservatet. Så både elefanter och människor kan få lugn och ro.

-Pettersson hoppas elefanterna kommer hem och att de inte fått smak på äventyr.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Äntligen är elefanterna på väg hem

 1. Och i vissa länder får dessa sitta fastbunda och plågas för att Turister skall kunna rida på dom begås vidrigheter i träningen Men då hörs ainga djurrättsaktivister

  22
 2. Ja varför bjuder inte det Röd/Gröna byket in Elefanter,istället för Islamister ?
  Dessa är ju kloka djur,i motsats till dem vi förärats av med flera hundratusen!!

  27
 3. Vilken fin story då man vanligtvis bara får läsa om elände i världeń. Empatiska och kloka djur som lät lilla fanten växa till sig så han/hon orkade resa med flocken

  29

Kommentera