Stäng

Algblomningen uteblev och kaffeskörden hotas av kyla

VÄDER. Trots gynnsamma väderförhållanden för algblomning under juli, med värme, sol och stillastående vatten, har en extrem tillväxt av cyanobakterier uteblivit. – På sitt sätt har det varit en ganska normal sommar, det har varken varit exceptionellt mycket eller exceptionellt lite såvitt jag kan bedöma just nu. Och nu är det lite på tillbakagång, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Vad algblomningen berodde på 1741 när Carl von Linné,  klagade på att det luktade som om 10 hästar låg och ruttnade i solen om algerna vid Kapelludden på Öland orkar inte journalisterna försöka ta reda på.

Så här skrev gotlänningen Gustaf Lindström (1829-1901) 1855 om Östersjön i sin rapport Bidrag till kännedomen om Östersjöns invertebratfauna, publicerad av Kungliga Vetenskapsakademien i Sverige:

Brasilien är världens största exportör av socker och apelsinjuice, och dessutom en stor producent av majs och sojabönor. Landet står dessutom för omkring 40 procent av skörden av arabica-kaffe i hela världen. Nu har Brasilien haft ovanligt kallt med frost i landets kaffebälte som lett till att de globala kaffepriserna stiger.

När vi hör och ser om extrema väderrapporter så är det ofta FN:s klimatpanel, IPCC, som citeras flitigt i debatter om global uppvärmning och organisationen betraktas allmänt som en auktoritet i frågor som rör klimatförändring.

Det inte många journalister och andra debattörer som tar hänsyn till att klimatpanelen IPCC utgörs av regeringsutsedda representanter för FN:s medlemsstater. Det är alltså politiskt utsedda diplomater som ytterst bestämmer vad som ska stå i IPCC-rapporterna om det vetenskapliga kunskapsläget.

-Pettersson menar att man ska lita på IPCC ungefär lika mycket eller lite som man ska lita på politiker i allmänhet och vara ytterst försiktig. Dock köper våra journalister okritiskt allt IPCC påstår.

Givetvis varierar vädret och klimatet ändrar sig som det alltid gjort, men allt blir inte sämre när jorden blir grönare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 reaktioner på “Algblomningen uteblev och kaffeskörden hotas av kyla

 1. Grönlands ismassa över genomsnittet 2021.

  Ytans massbalans över istäcket, från 1 september 2020 till 20 juni 2021. Var cirka 8 procent över genomsnittet för jämförelseperioden 1981–2010. Med 7 procent över genomsnittligt snöfall och 10 procent mindre genomsnittlig smältavrinning.

  https://nsidc.org/greenland-today/

 2. Väder är också kyla. Även klimat på sikt. Vet inte om svensk media har glömt det? Lite om det under de senaste månaderna.

  Antarktis noterade -81,7 ºC den 17/6-2021.

  The South African Weather Service, SAWS, varnade för en front med stormvindar, exceptionella vågor, skyfall och snöfall från 12 till 16 juli och prognosen har visat sig stämma.

  Längre söderut noterades temperaturer så låga om – 10 ºC. I nordväst, ex.vis i Van Zylsrus och Twee Rivieren slogs 20-åriga köldrekord.

  Man bör hålla i minnet att Kapstaden ligger lika långt från Sydpolen som Marocko har till Nordpolen.

  Kylan drabbade även nationerna i grannskapet:

  Namibia noterade ett julirekord på – 10,0 ºC i Sandveld, bara en halv grad över nationens absoluta rekord på – 10,5 ºC, som sattes i Stampriet i augusti 1974.

  Botswana noterade också rekordkyla: – 7,7 ºC i Tsabong, – 6,2 ºC i Werda och – 5,6 ºC i Tshane, alla utan tidigare motstycke.

  Missväxt i Kenya på grund av kylan orsakar inflation
  Kenya ligger under ekvatorn. Men solens vandring mellan vändkretsarna ger ändå växlande årstider. Tvärs över hela Östafrika har kallt väder spolierat skördarna för många odlare.

  Enligt the Kenya Meteorological Department startade “vintern ” mycket tidigare än vanligt i år, i maj istället för normala juli.

  Nairobi, Kenyas huvudstad, har noterat nätternas minimitemperaturer på 10 ºC och maximum på 18 ºC på dagarna, vilket är 8 respektive 6 ºC lägre än normalt.

  Bernard Njuguna, en bonde i the Rift Valley sådde tomater i slutet av april för att skörda i juli. Men kylan slog till just när plantorna blommade. Han förlorade hela sin skörd. Detsamma hände många andra så att tillgången på marknaden minskat, vilket resulterat i högre priser: ett kg tomater kostade $ 0,46 i april och $ 0,74 i juli. Liknande prishöjningar gäller många sorters grönsaker. Östafrika upplever nu en inflation i priserna på livsmedel.

  Sydamerika har fått vinterväder.

  En luftmassa från Antarktis har gått in över Argentina, Uruguay, Paraguay, Bolivia och Brasilien. Onsdagen den 30 juni noterades extremt låga temperaturer hela vägen från den sydligaste delstaten Rio Grande do Sul i Brasilien till norra São Paulo.

  Den 17 juni rapporterades snö i Argentinas inre bl.a. runt staden Córdoba, som inte haft snö på 14 år. Det har bara hänt 6 ggr sedan 1912 och då alltid under ett solfläcksminimum.

  Buenos Aires fick också kallt. En meteorolog liknade väderläget i mitten av juni med det som rådde 2007, då staden senast fick snö.

  Brasilien har fått sina skördar av sockerrör allvarligt skadade, men också dem av kaffe och majs. Med tanke på Brasiliens stora andel av världens produktion kan det påverka världspriserna.

  Antarktis noterade -81,7 ºC den 17/6.

  Noteringen gäller Dome Fuji Station, som ligger 2.400 km från Scott Base. Professor John Cottle, Antarctica New Zealand Chief Scientific Adviser säger att juli normalt är kallare än juni, varför det är möjligt att temperaturen då blir ännu lägre.

  10
 3. Sedan 70-talet har den tidigare kylperioden utbytts mot ett en svag ökad värme på jorden, dock att sedan 2000 har det rått stabilitét. Men de senaste 3 åren, samtidigt som solen går in i ett extremt solfläcksminimum, så har vintrarna i Norra resp Södra halvkloten blivit successivt kallare, d v s de infaller några veckor tidigare resp varar några veckor senare. Solfläcksminimum innebär att solens aktivitét minskar d v s någon 1/100 mindre med värme når jorden. Självklart får detta konsekvenser. Inte direkt, eftersom det finns värme ”lagrat” på jorden (främst oceanerna), men långsiktigt,

  Under de 3 senaste åren har, med några undantag (bl a Norden), vintrarna blivit påtagligt kyligare. Detta döljs av media genom ett antal ”trick”. Man omnämner endast extrémvärme, men aldrig motsvarande kyla. Alla minns ni säkert hur värmebubblan väster om Klippiga bergen spelades upp som något allvarligt i media, men denna påverkade faktiskt inte sådant som skördar något nämnvärt. DÄREMOT, nämndes inte med ett ord den ”köldbubbla” som samtidigt legat mellan Mexikanska gränsen och norrut via Hudson Bay, vilken däremot har reducerat skördeutfallet (redan) med ca 40% – enbart i Canada/USA. Vi i Sverige kanske inte ser så mycket av följderna, annat än att livsmedelspriserna vid årets slut blir 50-100 % högre – men i andra delar av världen är det överhängande risk för hungersnöd.
  Kyla har den allvarligaste konsekvensen för mänskligheten, t ex kraftigare stormar, kraftigare torka, missväxter, hungersnöder (det är bara att studera historia för att se facit). Istället för att som kommunister onödigtvis bryta ner sådana samhällssystem som innebär välstånd, så borde mänskligheten enligt försiktighetsprincipen förbereda sig inför effekterna av ÖKAD KYLA! Ett annat trick är att myndighetsaktivister förfalskar väderdata. Ett vanligt sätt är att köra all data genom s k ”klimatmodeller”. Men även rena påhittad data används. Även delar av SMHI är numera infiltrerad av aktivister som samarbetar med aktivistiska ”journalister”.

  Betänk att Sverige i dag inte kan försörja sin befolkning längre tid än ett par veckor med egenproducerad livsmedel. Den livsmedel som dock finns kan möjligen ransoneras och då räcka i typ 6 månader beroende på när svällten startar. Den livsmedel som dock produceras i Sverige ägs till stora delar av globala livsmedelsbolag, vilka utan tvekan skeppar allt ätbart de äger dit det betalas bäst. Några lager finns inte längre. Fundera över varför de största markköpen i världen utförs idag av just de oligarker som är ledande i klimatbedrägeriet?
  Senaste hungersnöden i Sverige inträffade i Lilla Istidens slutskede 1860-70, varvid 10000-tals svenskar svallt ihjäl – hur många minns alla hungerkravaller de åren (som historikerna omvandlat till politiska demonstrationer för kommunism – men i verkligheten handlade det om att ingen mat fanns). Denna hungersnöd blev startskottet för svenska massutvandring, som fortsatte till utbrottet av WW2.

  Så vad gör våra politiker för att förbereda landet inför en möjlig svälltperiod?

 4. Och över alltihopa lyser moder Sol….. Var det inte så P Ramel skrev i sin visa?

  Vi tror att vi långsiktigt kan ändra klimatet då det i själva verket är just denna moder Sol som bestämmer.

  12

Kommentera

%d bloggare gillar detta: