Egypten vill införa ettbarnspolitik

ÖVERBEFOLKNING. Egyptens familjer bör nöja sig med ett enda barn. Det sade president Abd al-Fattah al-Sisi i ett tal på tisdagen. Man måste förebygga faran med överbefolkning, förklarade han enligt nyhetsbyrån EFE. – Gud rådde oss att tänka över hur vi lever. Ett enda friskt barn, eller tre eller fyra som lever i svåra förhållanden?

Egyptiska barn Bild Unicef, Egypten

Egypten har i dag drygt 102 miljoner invånare och har ökat med två miljoner på bara ett och ett halvt år konstaterade statistikbyrån CAPMAS på tisdagen. Redan förra året efterlyste byrån familjeplaneringsinsatser ”för att möta den utmaning som överbefolkning innebär”.

Om man får ner födelsetalet till 2,1 barn per kvinna så ökar landets invånarantal till 142 miljoner år 2052. Om inget görs blir egyptierna ytterligare 50 miljoner på samma tid, enligt statistikbyrån.

Presidenten konstaterade att över åtta miljoner invånare är undernärda eller felnärda. En tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen på två dollar per dag.

I ett annat sammanhang sade al-Sisi att det blivit dags att höja priset på subventionerat bröd, som hittills kostat 5 piastrar (mindre än tre öre), rapporterar Reuters. Brödsubventionerna som hjälper 70 procent av befolkningen kostar staten över 50 miljarder egyptiska pund om året (drygt 27 miljarder kronor).

– Det är inte realistiskt att jag säljer 20 bröd för samma pris som en cigarett, sade al-Sisi.

Det väckte genast protester på sociala medier.

Senast regeringen införde kännbara statliga besparingar som fick vardagsutgifterna att skjuta i höjden för gemene man var 2016, i samband med ett stort lån från Internationella valutafonden IMF.

-Pettersson undrar varför befolkningsutvecklingen inte ligger högst upp på exempelvis Miljöpartiets politik. Bättre sätt att rädda klimat och miljö än att på sikt minska antalet människor på vår jord kan inte finnas.

 • På 1960-talet hotades vi med kärnvapenkrig, DDT och vi var alldeles för många människor på vår planet, tre miljarder.
 • På 1970-talet var det också klimatkris, forskarna var eniga om att temperaturen sjunkit de senaste 30 åren och att en ny istid var på gång. Vi hade blivit 3,7 miljarder.
 • 1980-talet var tufft, då skulle vi krossas av asteroider eller dö av aids och vi hade blivit 4,4 miljarder.
 • 1990-talet skulle vi bli grillade för att ozonhålen växte och vi var 5,3 miljarder.
 • 2000-talet hotade med fågel- och svininfluensa och vi var drygt 6 miljarder på jorden.
 • 2018, det är dagliga klimatlarm och om några år är vi 8 miljarder men det pratas aldrig om befolkningsbegränsningar.
Pettersson skrev denna insändare år 2007.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Egypten vill införa ettbarnspolitik

 1. MÄSSINGSKRUV kunde en gång ha bidragit till bli Sveriges undergång i förtid (?), iaf Eugens!..händelsen kunde likaväl då ha slutat med Svensk avsaknad av minst 3 blivande (veterligt och troliga) egna individer som gynnat folkbokföringsstatistiken (kan mkt väl vara fler okända mer el mindre villiga ex av skattebetalares statistik över indragna medel till Stadskassan?), under den aktiva tid då man va på alerten och spred sin säd runt om i Folkhemmet…till dags datum är bokslutet på de hela, att idag 22 av mina individer kämpar på i liknande anda, likt min
  HÄNDELSEN som sådan va ett snäpp ifrån att ha slutat i ”drickat” …detta hände under kristider då MÄSSING snudd på va guld värt…en liten kotte (eugen) ville bidra till försörjningen genom att skrota ner en gisten f.d. Lyxig Mahognybåt från förra sekelskiftet genom att befria den från mässing-skruv, skorven va halvt om halvt uppdragen i strandkanten men akter c:a 2 meter över meterdjupt vatten…jag kämpade järnet med ngt beslag i aktern då jag tappa balansen och dök ner i plurret, tyckte jag hade fotfäste men botten lutade ju utåt och ser tydligt än idag vattenytan ovanför mig…flytvästar va ovanliga under kriget å som 5 åring ännu inte lärt mig att simma…jordens röta kanske, men en bussig kompis till mina föräldrar hade ögon i nacken hörde plask och bubbel å la på en rem å drog upp en skitchockad Eugen ur plurret…berättades att jag hade skruvmejseln kvar i krattan efter att ha blivit upplockad !..,)
  Vet ej om Egyptierna i Alexandria tjackat flytvästar åt sina kottar, men ett tips för att begränsa befolknings överskottet i Egyptien kunde de ju skippa den utgiften, eller hur?

 2. Finns bara en lösning: Sterilisera alla män i ”utvecklingsländerna”!
  Då blir det ”lagom” många kvar av redan födda barn att föra, den
  lägre utvecklade delen av jordens befolkning, vidare.

  – hur många biltillverkare finns i ”U-länder”?
  – en tanke som exempel.

  • Vi själva kan ju börja med att undvika med att bidra med en 100-lapp
   i månaden, därmed bespara de resurser en redan utarmad Jord har
   …din hundring (om du skänker det?)…kan generera i 5 dubbel folk-
   ökning innom 40 år!..,)

 3. Strålande. det borde införas även i Indien och Afrika och resten av länderna borde ha två barns politik.

 4. Nej!!! 3:e världens befolkningsexplosion kan bara lösas med invandring till Sverige.

  4
  2
 5. Hur skall en kvinna som på allvar tror sig ha sju barn i magen och måste föda dessa fås att förstå, eller hennes man fatta att han är skulden till antalet barn.
  Utbildning är bättre än tvingande regler.

  6
  1
  • Ge kvinnorna gratis preventivmedel i form av spiral eller p-piller. Det löser problemet.

   4
   3
   • Troligen inte, då graviditeterna inte är oönskade och det är status med många barn. Kontant belöning vid sterilisering skulle vara ett sätt.

    2
    1
  • Din ”utbildningslinje” förordas av alla godhetsknarkare i Rädda barnen, Röda Korset etc. Kina löste problemet med tvång och slapp sedan dess massdöd i hungerkatastrofer. Godhetsknarkare kommer skapa världens största humanitära katastrof. FN och Världsbanken uppskattar att Afrikas befolkning 4-dubblas till år 2100.

 6. Överbefolkningen är ett miljö problem
  MP är ett ännu större problem
  De kan inte skilja på Miljö och Klimat

  17
  • Jöns H.
   Min gissning är, för de svenska kvinnorna för lågt och vad gäller de andra kvinnorna som i Egypten.

 7. Här har vi lösningen på vårt största problem. Överbefolkningen är mycket viktigare än allt annat. Får vi inte stopp på den går hela världen under. Max ett barn i alla fattiga länder. Kan man inte försörja sig ska man inte ha fler. Världen är redan överfull av hungriga barn. Det ser vi ju på tv varje kväll. Det kan inte vara vårt ansvar att föda upp barn som andra inte kan försörja. Barnbegränsning är lösningen. 👍👍

  29

Kommentera