Stäng

Juriststudent flyttade till Irak – mister lägenhet efter olovlig andrahandsuthyrning

ÅTERVANDRING. Studier utomlands kan mycket väl vara en anledning till att ha rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Men inte om man bara försvinner utan ett spår utan att ansöka om tillstånd. Det har en hyresgäst med tidigare postadress Göteborg fått erfara … om han nu tagit del av det färska beslutet i hyresnämnden, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Hyresgästen studerade juridik i Kirkuk i Irak. Nu bli han av med lägenheten i Göteborg.

Kommunala bostadsbolaget Poseidon fick indikationer på att något inte stod rätt till. Man anlitade Störningsjouren för att göra en utredning gällande mannen, som är i 50-årsåldern.

Det visade sig att hyresgästen är avförd från folkbokföringen sedan slutet av 2019. Lägenheten har hyrts ut i andra hand utan tillstånd. Man får anta att det är dessa hyresgäster som sett till att hyran kommit in – men inte prickfritt. Det finns numera en hyresskuld på tre månadshyror, det vill säga knappt 13 500 kronor.

I slutet av november 2020 skickade Poseidon ett brev till mannen där han uppmanades säga upp hyreskontraktet.

När värden inte fick någon reaktion sades kontraktet upp två månader senare. Motiveringen var att mannen hyrt ut olovligt i andra hand och saknar behov av bostaden. Uppsägningen skickades med rekommenderat brev, men det kom tillbaka i retur.

I den vevan kontaktade mannen emellertid Störningsjouren. Han uppgav då att han bor i Kirkuk Irak och studerar juridik. Han ville emellertid inte säga upp kontraktet självmant.

Då vände sig värden till hyresnämnden. Juridikstudenten hörde inte av sig för att argumentera för sin sak och nämnden gick helt på värdens linje. Han har heller inte överklagat beslutet till hovrätten och måste genast lämna tillbaka nycklarna till tvårummaren.

Det förekommer med jämna mellanrum att hyresgäster överger sina lägenheter och lämnar landet. Tidigare i år gjorde Hem & Hyra i Skåne en granskning av ett 20-tal fall det senaste året. Undersökningen visade att det vanligaste är att hyresgästerna, precis som juridikstudenten, flyttat utomlands.

-Pettersson säger att det verkar gå bra att flytta hem till landet man flytt ifrån för att studera, det som inte framkommer är hur den 50-årige studenten finansierar sina studier, om han nu studerar eller lever livet på svenska skattebetalares pengar.

Dra in alla bidrag och uppehållstillstånd och förbjud mannen att återvända till Sverige. Hans kompetens behövs i Irak…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera

%d bloggare gillar detta: