10,3 procent arbetslösa

ARBETSMARKNAD. Inför valet 2014 sade socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, om S tar makten 2014 ska arbetslösheten bli lägst i EU inom sex år, till slutet på år 2020.
– Det är ett väldigt ambitiöst mål som kräver en kraftfull politik, sade S-ledaren och nuvarande statsministern. Löfven lovade en massa annat också.

I går redovisade Statistiska centralbyrån, SCB, nya siffror. I juni 2021 uppgick antalet sysselsatta till 5 144 000, icke säsongsrensat. Antalet arbetslösa var 591 000, vilket motsvarar en arbetslöshet på 10,3 procent. Antalet arbetade timmar var i genomsnitt 159,2 miljoner per vecka. Säsongrensade och utjämnade data visar att sysselsättningen i juni uppgick till 5 057 000 personer, en ökning jämfört med tidigare månader 2021. Både fast och tidsbegränsat anställda ökade och uppgick till 3 855 000 respektive 718 000. Arbetslöshetstalet uppgick till 9,2 procent, vilket är en ökning jämfört med tidigare månader 2021.

För sysselsättning är ett begrepp som i statistiken används för att visa hur många som arbetar. En person räknas som sysselsatt när denna har utfört minst en timmes arbete under en referensvecka. Arbetet kan vara som anställd, egen företagare eller att man hjälper till i familjens företag. Personer som deltar i vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder inkluderas också som sysselsatta. Ett alternativt mått är sysselsättningsgrad, vilket mäter andelen av befolkningen i arbetsför ålder som är sysselsatta.

-Pettersson har noterat att regeringen Löfven gärna nämner att antalet sysselsatta har ökat och det är inte så konstigt. Importerar man 100.000 och sätter 10.000 i arbetsmarknadspolitiska åtgärder med bidrag så ökar sysselsättningen med 10.000.

Hur stor arbetslösheten är i verkligheten är svårt att veta. Arbetslösheten är dock mycket högre än den redovisade och jag tror inte det finns någon vilja att ta reda på den verkliga arbetslösheten och räkna med alla friska bidragsförsörjda och alla som studerar eller läser på SFI eller något annat för att de inte har något arbete.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “10,3 procent arbetslösa

 1. Ponnsan
  Nazism och kommunism är närapå utdöda ideoliger. Jag iallafall känner varken till kommunister eller nazister. Möjligen har V ett antal i sina led och AFS ett litet antal bland sina följare.
  Men de är få och inget att spilla sitt krut på.
  I ochförsig kan man le åt dem när de försöker få uppmärksamhet

  1
  3
 2. Peter Kostin
  Det du förespråkar låter som kommunismen på sextiotalet. Tyvärr funkar det inte.

 3. Jag känner en äldre dam som levt utomlands länge (svensk) hon kom hem i våras och fick ett enkelt jobb ganska snart.
  På svenska småorter vill inte folk flytta dit där det finns jobb. Jag bodde länge på en sån ort och förvånades över att folk vägra flytta dit där det fanns jobb.
  Reglerna eller vad det nu är, är för slappa. Jag vill iallafall inte försörja arbetsvägrare.

  3
  4
 4. Skulle gissa att 10,3 % gäller hela riket.
  Hur ser det ut i Rosengård , Tensta , Rinkeby, Husby, Tjärna ängar Borlänge mfl.
  Där räcker nog inte siffran 50% troligen högre.
  Invandrarna är inte intresserade av att jobba,.
  Med undantag för pizza bagarna som jobbar jämt men betalar ingen skatt.

  11
 5. Till var och en vad han förtjänar. Gör du inget ska du inget ha, enklaste lösningen på återvändarpolitik

  13
 6. Den enda sysselsättning Steffe kräver är att boskapen röstar ”rätt” på valdagen. Då är avtalet med det muslimska brödraskapet uppfyllt.

  25
 7. Som Pettersson är inne på gäller SCB:s siffror öppet arbetslösa på lösa grunder. Skulle vi istället räkna ickeförsörjningsmässigt sysselsatta i arbetsför ålder skulle siffrorna bli katastrofala. Eller varför inte räkna andelen av personer i arbetsför ålder som inte betalt ett visst belopp i skatt? Låt oss sätta ett basbelopp ~40kkr per år vilket är väldigt lågt och se svenska folkets reaktion på det. Jävlar vilket liv det skulle bli (ursäkta ordvalet). Räkna sedan alla ungdomar som lockats in till högre studier vilka aldrig kommer att betala sig när arbetsgivarna skriker efter bland annat skickliga hantverkare som inte tjänar fy skam.

  23
  • Nu är det väl liiite magstarkt att kalla regeringen nazister? SAP hade visserligen ett nära samarbete med Nazityskland då det begav sig men det är ändå för trekvarts sekel sen. 😉

   11
   4
   • Har väl knappast någon relevans när sittande regering kallar ett parti SD Nazister som inte ens var påtänkt når Sossarna sympatiserade med Nationalsocialisterna

    14
 8. De tidsbegränsat anställda är väl till största delen de som har lönebidrag och ingår i Steffes kompani, de förtjänstfulla.
  En rättvis siffra för arbetslösa borde vara 12-13%.

  30
  1

Kommentera