Läkaren Farshid Sistani döms till ett års fängelse för bedrägeri

BROTTSLIGHET. Göteborgs tingsrätt har meddelat dom i mål B 1417-21 avseende åtal för 7 fall av bedrägeri och osant intygande, grovt brott samt urkundsförfalskning vid 2 tillfällen av läkaren Farshid Sistani, begångna under december 2020 och januari 2021. Tingsrätten dömer läkaren för de åtalade brotten i samtliga fall till fängelse i 1 år.

Farshid Sistani

Åklagaren väckte åtal avseende bedrägeri i 7 fall mot Farshid Sistani för att i sin firma Husdoktorn lurat personer att betala för reseintyg där de tagna proverna inte analyserats. Åtalet avsåg även osant intygande, grovt brott, för att i dessa fall i sin yrkesmässiga vårdverksamhet sanningslöst intygat att patienten lämnat ett negativt prov avseende covid-19. I två fall åtalades läkaren också för urkunds­förfalskning. Läkaren förnekade samtliga brott.

Under rättegången lades fram åtskillig skriftlig bevisning och flera personer hördes, bl.a. personal från det laboratorium som angavs har testat proverna och lämnat provsvar.

Tingsrätten anser det utrett att laboratoriet inte tagit emot eller analyserat några prover från läkaren eller hans firma. Inte heller har de lämnat några provsvar vare sig i skrift eller muntligen. Tingsrätten anser därför att åtalen anseende bedrägeri är styrkta i samtliga fall och ser allvarligt på att läkaren utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning. Också åtalen för osant intygande, grovt brott, är styrkta. Omständigheterna att utfärdandet av intygen skett systematiskt och att gärningarna kunnat bidra till ökad smittspridning av covid-19 gör att de har ett högre straffvärde än vad som normalt gäller för brottstypen.

Slutligen anser tingsrätten att åtalen avseende två fall av urkundsförfalskning är styrkta. I ett fall har läkaren bl.a. angett en påhittad läkare som utfärdare och i ett fall har han ändrat i ett provsvar som avsåg en annan patient.

Tingsrätten anser att det samlade straffvärdet för brottsligheten klart överstiger fängelse i 1 år. Vid påföljdsbestäm­ningen har tingsrätten i mildrande riktning beaktat att läkaren torde förlora sin läkar­legitimation till följd av domen. Även med det i beaktande ska påföljden på grund av det höga straff­mätningsvärdet bestämmas till fängelse 1 år.

Läkaren ska betala skadestånd till de 6 målsäganden som betalat för osanna reseintyg och som företrätts av åklagaren i målet.

-Pettersson hoppas att Farshid Sistani får sin läkarlegitimation indragen och att han är på väg från landet och är han svensk medborgare bör lagen ändras så det går att dra in…

Sistani har i dagsläget kvar sin läkarlegitimation, men Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan komma att utreda saken. Sistani kommer att överklaga. Fälls han även i hovrätten kommer det säkerligen att bli en fråga om han kan vara läkare längre.

***

TIDIGARE 2021-04-07. Farshid Sistani, läkaren som misstänkts för fusk fick nytt jobb av Sahlgrenska

BROTTSLIGHET. Läkaren Farshid Sistani som bland annat anklagats för att ha utfärdat förfalskade covidintyg har nu fått nytt jobb på Sahlgrenska, det rapporterar GP, bakom betalvägg. GöteborgLäkaren bakom kliniken Husdr.se utreds av polisen, misstänkt för att ha lurat patienter och gett falska svar på coronatester. Samtidigt utreder också Inspektionen för vård och omsorg hans lämplighet som läkare då de menar att han äventyrat patienters och andras säkerhet.

Trots det har läkaren nu fått ett nytt jobb – på Sahlgrenska universitetssjukhuset.– Det jag kan säga är att jag utifrån den information jag har är tveksam till att vi har känt till omfattningen kring de här sakerna, säger verksamhetschefen Mathias Alvidius.

Sistani fick sparken från Södra Älvsborgs sjukhus i januari och utreds av både polis och Inspektionen för vård och omsorg.

I en kommentar till Göteborgs-Posten säger Sahlgrenskas verksamhetschef Mathias Alvidius att sjukhuset nu inlett en utredning av läkarens anställning.

-Pettersson tycker att den ansvarige för rekryteringen också borde få sparken…

***

TIDIGARE 202-01-29. Farshid Sistani, läkaren bakom Husdr.se belagd med reseförbud

BROTTSLIGHET. Farshid Sistani, läkaren bakom Husdr.se anhölls i Göteborg men släpptes senare. Misstankarna kvarstår med oförminskat styrka.

Sistani med medhjälpare misstänks för att ha utfört falska coronatester och utfärdat felaktiga reseintyg samt tagit betalt över Swish till privat konto. Sistani har fått reseförbud och anmälningsplikt i väntan på beslut om åtal, enligt åklagaren. Även en medarbetare (frun) till läkaren är nu misstänkt för brott. Sistani har förhörts under två dagar och det pågår ett intensivt utredningsarbete.

-Pettersson säger att det är nog inte bara pengarna från outförda coronatester och reseintyg som hamnat på privata konton…

De hånskrattar åt oss. Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

TIDIGARE 2021-01-27. Farshid Sistani, läkaren bakom Husdr.se får sparken

BROTTSLIGHET. Läkaren, Farshid Sistani, på den privata klinik i Göteborg som misstänks för att ha utfärdat falska coronaintyg har fått sparken från sin tjänst på Södra Älvsborgs sjukhus, skriver Göteborgs-Posten.

Herr Sistani har också ”missat” att berätta att han hade en bisyssla, något som bryter mot regelverket. Utöver att han drivit Husdr.se så har han även arbetat på Capio vårdcentral i Mölndal, men fick lämna den tjänsten efter varningssignaler om att läkaren använde Capios lokaler i privat regi.

– Vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att den här personen inte kan fortsätta sin anställning hos oss, säger verksamhetschefen Karin Hederstierna.

Kliniken som läkaren har arbetat på vid sidan om sin tjänst på sjukhuset har bland annat erbjudit PCR-tester för de intyg som krävs för inresa i andra länder.

Läkaren blev varslad under tisdagen och kommer inte arbeta på sjukhuset något mer, han har tidigare varit avstängd med lön. Men nu kommer sjukhuset också göra en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är hemskt. Man blir upprörd över hur man kan göra så mot medmänniskor, då tänker jag på provtagningarna. På något plan är det också sorgligt att man gör det här mot sig själv, han har ställt till det ordentligt för sig, säger Karin Hederstierna.

Polisen och Ivo arbetar med att utreda klinikens förehavanden. I Ivo:s beslut som kom i fredags föreläggs kliniken att omedelbart upphör med att ”utfärda intyg avseende resultatet av PCR-provtagning utan att analys av provet först är gjord och att skriftligt provsvar har inkommit från ett ackrediterat laboratorium”. Men tillsynsmyndighetens granskning av kliniken fortsätter.

– Pettersson hoppas att Farshid Sistanis läkarlegitimation dras in om den nu är äkta och om det är möjligt att han och andra inblandade förpassas dit de hör hemma, jag tycker namnet verkar iranskt.

***

TIDIGARE 2021-01-13 Privat läkarklinik anklagas för falska coronaintyg för resor

BROTTSLIGHET & PANDEMI. En privat läkarmottagning i Göteborg anklagas för att ha utfärdat falska reseintyg om negativa coronatester till svenskar som ska resa utomlands, rapporterar Göteborgs-Posten.

Husdoktorn, Kronhusgatan 2D 411 13 Göteborg. Bild från Google

I intygen står det att testerna certifierats av Unilabs, Sveriges största laboratorium. Men labbet själva säger att de inte tagit emot ett enda prov från kliniken. Inge Andersson på Unilabs har konfronterat de ansvariga och har även polisanmält kliniken.

Kliniken menar att det rör sig om ett missförstånd och att proverna i stället analyserats hos Tataa biocenter och på Sahlgrenska universitetssjukhuset, något som båda labben förnekar.

– Pettersson är ”överraskad” över vilken läkarklinik det är och vilka som driver den.

Det rör sig om den privata kliniken Husdrse AB med organisationsnummer: 559254-2483. Vid frågor/funderingar hänvisas ni till företagets ombud Karamallah Farah, e-mail: farah@sercepartners.se enligt deras hemsida.

Styrelse/övriga bevakande befattningar

 • Moisejeva, Diana (f 1985). Styrelsesuppleant
 • Sistani, Farshid (f 1986)

Firman tecknas av styrelsen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Läkaren Farshid Sistani döms till ett års fängelse för bedrägeri

 1. Han har naturligtvis gjort det som koranen föreskriver!
  => Muslimer i första hand – övriga, infidels,
  ska dödas!
  Han följer väl sin ”lagbok”?

 2. Och vi patienter är rasistiska när vi inte vill gå till en läkare från Mellanöstern.
  Jag har försökt att vara orasistisk och gått både till läkare, tandläkare och sjuksköterska från Mellanöstern. Kan bara säga att jag inte gör om det. De orsakade både värk och tom plånbok. Aldrig igen. Jag föredrar att vara rasistisk.

  16
  • På tal om ”rasism” råder i kväll full uppståndelse i Merkels rike, p.g.a. att en hjälpreda till Cyklisterna i OS råkade skrika sanningen i direktsändningen.
   ”Jaga ifatt den där Kameldrivaren framför dig”, var hans rop till en av deltagarna.
   Detta blev allt för mycket för de prydda tyskarna, (samma folk som startade 2:a VK) hemma vid sina TV-apparater !
   Ursäkter fick ske av högsta OS-ledaren.

   1
   1
 3. Ich bin so myde. Fanns inga tyska y på mitt tangentbord. När ska någon våga slänga ut packet som importerats på falska grunder? Flyktingar, jo pyttsan

 4. – men han gjorde väl efter bästa förmåga och kunskap?
  – då är det väl rasistiskt att kränka honom med en fängelsedom?

  21
 5. När ska våra politiker inse att vi måste ändra våra lagar omgående. Invandrare som kommer hit och begår brott, ska utvisas och om de har medborgarskap, ska detta förverkas. Vi har nog med att ta hand om våra egna kriminella och att ta hand om vårt land i första hand.

  34
  • Det som ska ändras är den gamla och ogiltiga asyllagen!
   En lag som var aktuell och giltig på 40-talet men absolut inte idag.
   Och det är naturligtvis bedrägeri att åberopa och använda en paragraf som sedan många år är ogiltig! Något som dagens regim inte bryr sig om. Är man skrupelfri så är man!

   21
 6. Han kommer inte att förlora sin legitimation. Det skulle vara rasistiskt att förvänta sig att kulturberikande läkare ska följa samma regler och lagar som svenskar.

  30
 7. Förlora legitimationen, inte då han är en av Steffes lönsamma, kruxet är bara lönsam för sig själv inte samhället.
  Hur Sverige sköts speglas i att han snabbt fick arbete på Sahlgrenska.
  Våra styrande tycks vara förhäxade av utlänningar med namn som inte borde finnas i vårt språk.
  Ledarna bekämpar invasiva arter där vissa synes ha fått fribrev.

  27
  1
 8. Verkar vara en ”hittepådoktor” i Morgans smak. Han borde genast utses till justitieministerns livmedicus. Meritmässigt ligger de nog på samma nivå. Och så fattar tokfan inte, att när man blir sjuk, vill man träffa en riktig läkare, inte någon som kvoterats in, med hemlagade dokument eller låtsasutbildning i något skitland.

  29
  1
 9. Någon att överraskas av ?
  F.d. Sverige islamiseras dagligen,och vad som är vardag inom Arabvärlden,blir allt vanligare här i Abzurdistan !
  V.g. skölj och se framtiden an…..

  36
  1

Kommentera