Kärnkraftsbrist tvingar staten att nödhandla reservkraft – igen

ELFÖRSÖRJNING. Svenska kraftnät, SvK, har i sista stund tvingats upphandla kraftvärme för att täcka upp för tillfällig kärnkraftsbrist. Det är ett kraftigt underbetyg för den svenska energipolitiken, menar branschföreträdare enligt tidningen Näringsliv.

Energiminister Anders Ygeman. Foto: Niklas Maupoix

– Det blir svårt för aktörer att förhålla sig till en myndighet som hipp som happ köper in kapacitet som ska finnas tillgänglig. Det påverkar möjligheter att förutse elpriset och i förlängningen blir det osäkert att göra investeringar, säger Carl Berglöf, expert inom kärnkraft och kraftsystem på branschorganisationen Energiföretagen Sverige, till TN.

I början av sommaren meddelade Svenska kraftnät, SvK, att de tecknat avtal med Göteborg Energi AB för tillgänglighet och reglering av Rya kraftvärmeverk. Anledningen är ett utökat behov av att stötta transmissionsnätet under den period av sommaren då Ringhals 3 och 4 är under revision. SvK hade dock tidigare under våren meddelat att upphandling av reservkraft under sommaren inte skulle vara nödvändigt.

SvK:s bristande framförhållning framförallt får två konsekvenser. För det första blir det svårt för elaktörerna att planera. Det skulle underlätta, inte minst för Göteborg Energi, att kunna förbereda anläggningarna och ha personal på plats i tid. För det andra påverkar den här typen av avtal elmarknadens samtliga aktörer, genom att det orsakar en osäkerhet kring prisbildningen.

Rya kraftvärmeverk är fossileldat liksom Karlshamnsverket som användes förra sommaren.

Man har stängt sex reaktorer plus att ytterligare några har revision (underhåll) samtidigt, då blir det inte mycket kvar. De här geografiska prisvariationerna som vi sett under sommaren är ett symtom på ett kraftsystem med väldigt små marginaler.

Den senaste tiden har prisvariationerna mellan södra och norra Sverige varit stora. Det beror just på att det finns låg nivå av planerbar kraft i södra Sverige. För att undvika överbelastning i vissa komponenter tvingas SvK att begränsa nyttjande av stamnätet, när kärnkraft har underhåll.

-Pettersson säger att Anders Ygeman (S) som är ansvarig för tillförsel, distribution och användning av energi. Politiken bygger på att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. I området ingår bland annat frågor om el-, värme- och gasmarknader, energieffektivisering och förnybar energi, såsom bio- och solenergi och vind- och vattenkraft. Ygeman är också ansvarig för digitaliseringspolitiken.

Anders Ygeman (S) fick 2017 avgå eftersom han var en fara för rikets säkerhet. Ygemans grundlön som stadsråd är 142.000 kronor i månaden.

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Kärnkraftsbrist tvingar staten att nödhandla reservkraft – igen

 1. Och Ygeman har semester? Tänk om det hade varit för gott, inte ens
  sossarna kan väl vaska fram ett ännu sämre kort? Fast man kan inte
  va säker!

  16
 2. Ännu ett misslyckande av Regeringen som i stort sett verkar bestå av bara amatörer bensin o disel priserna når astronomiska tal brist på ström men invandrarimporten på går med ökande tal När skall Svenska folket vakna och inse att Sverige kommer att bli ett uland. Tänk för 20 år sedan var vi världens rikaste land……..

  14
  • Nisse!
   Det var väl snarare drygt 50 år sedan vi själva ansåg oss som det rikaste landet.
   Att det var bättre ordning och reda då, är ett som är säkert.

Kommentera