Smittkoppor och vaccin

SJUKDOMAR. Smittkoppor som sjukdom finns beskriven som ett människans gissel sedan årtusenden tillbaka. Fram till för cirka 1000 år sedan fanns sjukdomen framför allt i Ostasien. Därefter fick den fotfäste även i Europa, och smittkopporna blev under de kommande århundradena en fruktad ingrediens i människans vardag.

Den drabbade framför allt barnen, och ett talesätt var: ”Ett barn kan inte räknas till familjen förrän det med livet i bibehåll genomgått kopporna”. För Europas vidkommande verkar 1700-talet varit smittkoppornas århundrade framför andra, och man har beräknat att cirka 60 miljoner människor dog av sjukdomen, varav 90 procent barn.

Den engelske läkaren Edward Jenner, genomförde år 1796 den första vaccineringen genom att ympa kokoppor på en 8-årig pojke med lyckat resultat och världen kunde dra en lättnadens suck, när ett vaccin mot smittkoppor lanserades. Nu fanns det ett sätt att förebygga den dödliga sjukdomen. Snart började emellertid misstron sprida sig, och de första högljudda vaccinmotståndarna dök upp, tusentals människor demonstrerade i närmare 100 år mot vaccinet och tvångsvaccinering av alla under 14 år.

Den första smittkoppsvaccinationen utfördes i Sverige år 1801, och 1816 blev det obligatoriskt att vaccinera alla barn mot smittkoppor. Sjukligheten i smittkoppor i landet minskade i och med detta mycket påtagligt, även om epidemiska utbrott, framför allt drabbande äldre personer, inträffade under hela 1800-talet. I konsekvens med att smittkopporna var på väg att utrotas slutade man vaccinera allmänt i Sverige år 1976, och år 1979 upphörde slutligen vaccinationen av ”viss personal inom karantänsväsendet samt hälso- och sjukvården”.

De senaste svenska utbrottet av smittkoppor inträffade 1963 i Stockholm, i vilket 27 personer insjuknade och 4 personer dog. Primärfallet var en svensk sjöman, som anlänt till Sverige med flyg från Australien via bland annat Indonesien och Indien. Han hade varit på besök i Australien i 10 dagar och flög sedan hem, vilket tog två dygn, med ett stort antal stopp under resan. Man tror han blev smittad någon gång under flygresan. Själv var han inte särskilt sjuk, men han smittade sin mormor och hennes hemsamarit. Först i den tredje generationens fall ställdes diagnosen, och man hade sedan spridning i ytterligare fyra led. Här handlade det bland annat om anhöriga till hemsamariten, en granne boende i samma hus som ett av fallen, medpatienter på epidemisjukhuset samt också sjukvårdspersonal. Av de fyra som dog var två ovaccinerade, och hos de övriga två fallen låg vaccinationstillfället mer än 40 år tillbaka i tiden.

Världshälsoorganisationen (WHO) 1980 förklarades utrotad. Smittkoppor orsakades och spreds av ett virus från familjen poxviridae. Sjukdomen drabbade endast människor och fanns hos människan under mycket lång tid, minst 3 000 år. Man beräknar att enbart under 1900-talet har minst 300 miljoner människor dött i smittkoppor, till det kommer ett stort antal som blivit blinda, döva, vanställda, eller har fått andra komplikationer. Viruset finns inte längre i vilt tillstånd utan endast i laboratorier.

-Pettersson säger att det tog nästan 200 år att utrota smittkoppor, corona-viruset går kanske aldrig att utrota men det går att minska skadeverkningarna…

Info från Wikipedia, Folkhälsomyndigheten och Historia i Världen.

Covid-19 i Sverige

Smittade 1 095 279

Döda14 650

Nya smittade992

Nya dödsfall 4

Färdigvaccinerade 3 820 976(46,7%)

Påbörjade 6 044 491 (73,8%)

Här hittar grafik och info Källa: FHM.

***

Totalt 94 vaccin mot covid-19 genomgår just nu kliniska försök på människor, varav 32 är i fas 3, den sista fasen innan ett fullständigt godkännande. Detta enligt New York Times sammanställning.

Nio vaccin har godkänts för tidig eller begränsad användning. Åtta vaccin har godkänts för fullständig användning. Fem vaccin har övergetts efter kliniska försök.

***6

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Smittkoppor och vaccin

 1. ”Snart började emellertid misstron sprida sig, och de första högljudda vaccinmotståndarna dök upp, tusentals människor demonstrerade i närmare 100 år mot vaccinet och tvångsvaccinering av alla under 14 år.”
  Vad var det som fick folket att reagera, om nu vaccinering var så bra ? Ingen rök utan eld som talesättet säger !

  • Idag beskrivs vaccineringen mot smittkoppor, mässling, polio, difteri, stelkramp, röda hund, difteri, stelkramp, kikhosta, påssjuka med mera som en stor framgång.

   Det som fick folk att reagera då var troligen de biverkningar som förekom liksom vi idag ser biverkningar. Inget läkemedel är perfekt men alternativet är sämre.

   Alla vaccinationskampanjer har också tagit tid, ingen utbredd sjukdom har bekämpats på ett år eller två.

   1
   1
 2. Lars Bern citerar en läkare/forskare som tittat på biverkningar av covidvaccin och sägner att det är mer biverkningar i död och sjukdom av covidvaccin senaste halvåret, än av samtliga vaccineringar de senaste 20 åren.
  Hade det varit normalläge hade all covidvaccinering avbrutits snarast.
  Det är också en gåta varför regeringarna i Europa har för förbjudit gammal beprövad och fungerande medicin.
  Rekommenderar alla att lyssna på Lars Bern. Han läser forskningsrapporter flitigt, och drar slutsatser utifrån logik och inte politisk korrekthet.

  18
  2
  • Lars Bern är civilingenjör i teknisk fysik och engagerad i miljö och klimat, att han läser mycket gör honom inte till specialist på virussjukdomar och vacciner. Det beror naturligtvis på vad han läser.

   4
   14
   • Vi har en statsminister som inte klarat sin svetsutbildning och styr Sverige. Varför skulle inte en civilingenjör som varit ordförande i Cancerfonden kunna läsa medicinska forskningsrapporter?

    19
    2
   • Bern kan säkert läsa alla sorters rapporter, även medicinska, men jag förstår inte varför de han läser skulle vara mer trovärdiga än en massa andra.

    Att hundratals företag och tiotusentals forskare från mängder av länder skulle vara inblandade i någon sorts bedrägeri tror jag helt enkelt inte på och inget tyder heller på det där jag läser.

    4
    15
   • Om jag har förstått Lars Bern rätt så är han emot all vaccination och vanlig skolmedicin.
    Så om han hade fått bestämma så hade vi haft alla möjliga sjukdomar kvar som vi kunde smittas av.
    Han snackar alltid som om han vet allt och har dragit rätt slutsatser.

    2
    12
   • Anledningen till att vi är så flitiga läsare hos Pettersson, är att vi tycker det saknas information i statliga media och gammelmedia. Lars Bern fyller på med den informationen vi saknar, precis som Pettersson.

    7
    1
   • @Kent: Jag uppfattar inte Lars Bern som motståndare till ”all vaccination och vanlig skolmedicin”. Problemet med skolmedicinen är att man i högmod slaskade all medicinsk kunskap som inte var skolmedicin. På senare år har man delvis ändrat detta. Det andra problemet är att det gått geschäft i branschen. Kostnaden för exempelvis insulin har ökat astronomiskt i USA: https://www.talktomira.com/post/how-much-does-insulin-cost-with-and-without-insurance

    Den fetmaepidemi som världen upplever verkar härröra från händelser i USA på 1960-talet. Dels att en kolesterolhämmande medicin blev godkänd, dels från felaktiga dietrekommendationer. Vem minns inte socialstyrelsens råd?

    Kolesterol är en naturlig del av människokroppen och vanligen helt harmlös. Kolesterol fastnar inte på blodkärlens väggar om de inte är skadade. Skador kan uppkomma genom fria radikaler. Rekommendationen att övergå till fleromättade fetter är rent livsfarlig då dessa orsakar skador på cellnivå när de härsknar. De traditionella fetterna, animaliska, verkar inte ha den förmågan och härsknar inte lika lätt.

    När det gäller COVID-19-vaccin är det två saker som slår en. För det första att dessa är framtagna på rekordtid. Det lär inte ens finnas ett verksamt vaccin mot SARS-2 efter decennier. Dels den oerhörda kraft med vilken det propageras. Jag blir ofta misstänksam då politiker, journalister och deras svansar ”sjunger i kör”.

 3. Det finns en artikel om smittkoppsympning under senare hälften av 1800-talet:

  http://192.36.87.50/hryda/artiklar/vaccin/index.html

  Vaccinationen kunde ske från ”glas” eller från ”armen”. Det var vanligt att det var klockaren som var vaccinatör. I husförhörslängden skrev man ”v” för vaccinerade och ”n” för de som hade haft naturliga smittkoppor. Stod det inte någonting var personen ifråga varken vaccinerad eller hade haft smittkoppor. Det var inte någon som ifrågasatte registreringen.

  Det påstås att det var potatisen och smittkoppsvaccination som låg bakom befolkningstillväxten under 1800-talet. Om det är sant vet jag inte. Att befolkningstillväxten var orsaken till utvandringen till Danmark, Tyskland och Amerika är delvis sant. Det fanns andra orsaker.

  1
  1

Kommentera