Stäng

Dagens tankeställare 15

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 15

Ett tag deltog jag i en schackturnering här i Finland. Under en paus mellan omgångarna gick jag ut på gården för att röka tillsammans med en äldre herreman. Där vi stod bolmandes och småpratandes kanske tre meter från ingången, dök en nitisk funktionär upp. ”Ni kan inte stå här och röka! Det är rökningsförbud inom fem meters avstånd från ingången.”
  Är det så? Så tog vi några lydiga steg bortåt.

Efter tobakspausen gick jag in igen, där jag råkade höra hur funktionären berättade för turneringsledaren om vår rökningsincident. Och ledaren kände sitt ansvar: ”Vi måste öka på övervakningen.”
Är diktatorsfasonerna, och i förlängningen totalitarismen, inkodade i människans gener? Är det verkligen tvunget att ÖVERVAKA vuxna människor i en schackturnering? Ska det göra en sån jävla skillnad om man röker 3,2 eller 5,0 meter från ingången?

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 reaktioner på “Dagens tankeställare 15

  1. Byråkrater älskar paragrafer och exakta angivelse som 5 meter, det gör deras liv enkelt, ingen egen tankemöda, bara följ maktens anvisningar.

    19

Kommentera

%d bloggare gillar detta: