Väljer Moldavien öst eller väst?

UTRIKES. Moldavien, Europas fattigaste land ligger mellan Rumänien och Ukraina, där bor 3,5 miljoner invånare. Huvudstaden heter Chișinău. Moldavien gör försök att närma sig Europeiska unionen, men det politiska läget är instabilt och kan snabbt ändras.

Moldaviens läge i Europa

Idag hålls val i landet och i opinionsmätningarna leder det liberala partiet, Handling och Solidaritet, grundat av den pro-europeiska presidenten Maia Sandau, över Socialistpartiet.
Bedömare i Moldavien spår att landet kommer att röra sig närmare EU, vilket betraktas som en lösning på de ekonomiska och demokratiska problemen som Moldavien fortfarande brottas med.

Den västorienterade presidenten Maia Sandu, vill minska Rysslands inflytande över landet och har siktet inställt på att gå med i EU. Hon har också lovat att bekämpa korruptionen.

Hennes huvudmotståndare är den ryskvänlige Igor Dodon som anklagar Sandu för att bedriva en västorienterad politik som kommer att lämna över makten i landet till externa aktörer.

Sandu besegrade Dodon i presidentvalet förra året, men har tvingats dela makten med ett parlament lett av Dodons anhängare. Efter två misslyckade försök att bilda en regering i april upplöste hon parlamentet och utlyste nyval.

Valet i Moldavien väntas bli ett hårt slag mot Moskva, som vill behålla landet i sin sfär, säger den Kiev-baserade statsvetaren Sergiy Gerasymchuk till Al Jazeera.

– Majoriteten (i parlamentet) kommer att bli pro-europeisk och Rysslands inflytande kommer att försvagas, säger han.

Presidenten Maia Sandu, vars parti leder i opinionsmätningarna inför valet, har redan lyckats reta upp Kreml genom att föreslå att den ryska militärgarnisonen i den pro-ryska autonoma regionen Transnistrien bör avlägsnas.

-Pettersson säger att om Putin vill ha kvar sina ”små gröna män” blir det betydligt svårare än på andra håll. I regionen Transnistrien finns ingen vettig flygplats, Moldavien har ingen kust och att transportera militärer och material genom Ukraina är nog inte enkelt eller populärt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Väljer Moldavien öst eller väst?

 1. Tja, moldavierna får väl motivera ryssarna att flytta hem.
  Ryssarna kommer säkert att försöka ställa till problem men tror Ukraina hellre har Moldavien som en allierad mot Ryssland än som en rysk bas i ryggen. Så inga ryssar kommer att kunna transporteras genom Ukraina till Moldavien.
  Dessutom har redan många moldavier tillgång till EU eftersom många av dem redan har rumänska pass.

 2. Om jag minns rätt, så är det en rysk befolkningsmajoritét i Transnistien, motsvarande den i Donetsk/Ukraina. Det går vad jag minns att nå Transnistrien via flodtrafik. En flygplats kan ju fortfarande byggas. Splittras Moldavien, så lär Transnistien vara den ekonomiskt starkare delen. Dock kan Ukraina ställa till riktigt ”djävulskap för ett autonomt Transnistrien.

  • Nästan två tredjedelar av befolkningen på cirka 505 000 invånare är etniska ryssar och ukrainare. En knapp tredjedel är moldaver (rumäner) enligt Landguiden.

   Dnestrfloden går genom Ukraina.

Kommentera