Somalisk man född i Finland, utvisas till Somalia

ÅTERVANDRING. En somalisk man som är född i Finland och har bott i landet hela sitt liv utvisas till Somalia. Enligt högsta förvaltningsdomstolen väger mannens fortsatta brottsliga verksamhet tyngre än hans familjeband till Finland.

Enkelbiljett går att hitta för 4.191 kronor. Restiden är med en mellanlandning.

Mannen föddes i Finland 1993 och vid fyra års ålder fick han permanent uppehållstillstånd. Som minderårig hamnade han dock i en kriminell spiral och dömdes till villkorligt fängelse för bland annat elva rån.

Hans kriminella verksamhet och de straff som följde på hans brott (sammanlagt tio fängelsestraff) fortsatte in i vuxenlivet som en oavbruten ström. Brotten omfattade ett brett spektrum av handlingar, bland annat rån, misshandel, olaga hot, betalningsbedrägerier och grovt rattfylleri.

På grund av den fortsatta brottsligheten begärde polisen att mannen ska utvisas till Somalia och Migri, Migrationsverket, har godkände begäran. Helsingfors förvaltningsdomstol, intog samma ståndpunkt i ärendet.

Mannen överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen, HFV. Han hävdade att han var född och hade bott hela sitt liv i Finland. Han har aldrig besökt Somalia och har inga stödnätverk eller bekanta i landet. Han uppgav att hans föräldrar av någon anledning inte ansökte om finskt medborgarskap för honom, och han själv kunde senare inte ansöka om det på grund av sitt straffregister.

HFV hänvisade till rättspraxis från Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (EIT). En balans måste uppnås mellan individens och samhällets intressen.

“När en utvisad person har bott större delen av sin barndom i utvisande stat och fått sin uppväxt och utbildning där, måste utvisningen vara exceptionell och omständigheterna som talar för utvisning måste vara mycket starka”, betonade HFV.

HFV uppskattar att den somaliska mannen utgjorde ett långsiktigt och allvarligt hot mot samhällets säkerhet. Hotet har inte försvunnit.

Utvisning av mannen till Somalia strider inte heller mot proportionalitetsprincipen eller konventionen om mänskliga rättigheter. HFV uppskattar att mannen inte är i fara i Somalia, även om säkerhetssituationen i landet är instabil.

Läs hela artikeln hos Merit Wager…

-Pettersson säger att liknande fall finns förutom i Finland, även i Danmark och Norge. Det borde gå även i Sverige, som har att följa samma internationella lagar och konventioner som Danmark, Finland och Norge. Respektive lands regering och domstolar har en skyldighet att alltid i första hand skydda det egna landet och dess medborgare.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Somalisk man född i Finland, utvisas till Somalia

 1. Finns viljan så kan naturligtvis detsamma genomföras i Sverige men det är akut brist på förmåga och vilja, den late gillar status quo.

  18
 2. Stolt jag blir. Min åsikt är att hela familjen ska utvisas. Lyckas man inte uppfostra sina barn då ska man hem så är det bara. Det sätter press på invandrarfamiljerna integreras o sköta sig.

  34
  1
 3. Helt rätt !!!
  Brottslingar har inget här att göra.
  Mer av denna vara behövs.
  Borde vara standardförfarande alltid när invandrare begår brott här.
  Kan någon presentera kostnaderna för all invandrarbrottslighet per år ?
  Rättegångar sjukvård fängelser advokater etc. etc.
  Mång miljard belopp helt bortkastade pengar.

  35

Kommentera