Den märkliga journalistkåren

MEDIA. Det pågår ett Europamästerskap i fotboll och tyvärr blev Sverige utslagna lite för tidigt. På SVT har man dock andra bekymmer än de sportsliga. Bland annat gör företagen Qatar Airways och Alipay, med kopplingar till diktaturer, reklam i SVT under fotbolls-EM. Upplägget ifrågasätts bland annat av SVT:s stjärnankare Anders Holmberg, skriver Expressen. ”Det ser bra märkligt ut”, skriver Holmberg i ett mejl.

Anders Holmberg. Pressbild: Janne Danielsson/SVT

Betaltjänsten Alipay ägs av Alibaba Group som är baserat i enpartistaten Kina. Qatar Airways ägs av den qatariska staten, som är en absolut monarki. Att dessa bolag får göra reklam på SVT – som enligt lagen ska ”präglas av demokratiska statsskickets grundidéer” – ifrågasätts av DN-journalisten Niklas Orrenius.

SVT:s nyhetsankare Anders Holmberg är också kritisk. ”Rimlig fråga. Inte minst för ett bolag där de anställda har krav på sig att ta ställning för demokrati. Ta emot pengar från diktaturer går dock tydligen bra”, skriver han i ett svar till Orrenius tweet.

-Pettersson undrar vad Holmberg och Orrenius håller på med. Ska något diskuteras är det varför ”reklamfria” SVT tar emot sponsorpengar inte från vem.

Att journalisterna är förvånade över att ett statligt bolag gör detta är märkligt, när vi har en regering som skickar pengar till diktaturer, tar emot deras medborgare, hyllar Hamas, hälsar på Iran med slöjor på svenska kvinnliga ministrar. Är tysta när Kina begår folkmord och annekterar Tibet. Väljer diktaturer och tyranner till FN:s råd för mänskliga rättigheter osv.

Vill Holmberg och Orrenius diskutera moral så finns det viktigare saker är reklam på fotbollsmatcher.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera